Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2017

ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΙ ΤΕΛΙΚΑ ΟΙ ΨΥΚΤΕΣ ΝΕΡΟΥ;

Από το nemca.gr
Παλαιότερα, απαραίτητο μέρος του επαγγελματικού εξοπλισμού κάθε αναψυκτηρίου αποτελούσαν οι ψύκτες που τοποθετούνταν σε εμφανή σημεία, για να μπορούν να εξυπηρετήσουν τους πελάτες με ευκολία, χωρίς αυτοί να πρέπει να αγοράσουν εμφιαλωμένο νερό, αν διψούσαν. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια οι ψύκτες μειώνονται όλο και περισσότερο και πλέον δεν περιλαμβάνονται στο πακέτο επαγγελματικού εξοπλισμού, ενώ προτιμώνται τα επαγγελματικά ψυγεία-βιτρίνες, όπου μπορεί ο ενδιαφερόμενος να προμηθευτεί ένα μπουκάλι νερό. Αυτή η εξέλιξη συνέβη, επειδή οι ψύκτες θεωρήθηκαν κάποια στιγμή επικίνδυνοι και τόσο οι υπεύθυνοι των μαγαζιών όσο και οι καταναλωτές προτίμησαν να μην τους χρησιμοποιούν.

Γιατί μπορεί να είναι επικίνδυνοι οι ψύκτες;

Το πρόβλημα εντοπίζεται στους μεταλλικούς ψύκτες, όπου παλαιότερα είχαν...
γίνει κάποιοι έλεγχοι και στο 6% αυτών είχε ανιχνευθεί κάδμιο πάνω από το επιτρεπτό όριο. Να σημειωθεί ότι το κάδμιο είναι βαρύ μέταλλο, το οποίο αν εισαχθεί στον οργανισμό σε μεγάλες ποσότητες ή ακόμα και σε μικρές ποσότητες αλλά με συστηματική λήψη μπορεί να οδηγήσει σε πολύ σοβαρές βλάβες στον οργανισμό, όπως ανεπάρκεια του ήπατος και των νεφρών ή καρκίνο. Το πρόβλημα ξεκίνησε από τις ασημοκολλήσεις του δοχείου νερού, που βρίσκονται μέσα στον ψύκτη και των οποίων τα κράματα είχαν γίνει με κάδμιο. Από εκεί, το κάδμιο πέρασε στο νερό και τελικά στον οργανισμό όποιου κατανάλωσε νερό από τον ψύκτη.

Τι προφυλάξεις πρέπει να πάρει ο ιδιοκτήτης ψύκτη;

Ωστόσο, δεν είναι λίγοι οι ιδιοκτήτες αναψυκτηρίων, καφετεριών και καντίνων που έχουν ήδη κάποιον ψύκτη. Στην περίπτωση που θέλουν να τον κρατήσουν, θα πρέπει να τον αποσυνδέσουν και να αποστείλουν δείγμα νερού αλλά και των ασημοκολλήσεων για έλεγχο από τον ΕΦΕΤ. Αν δεν ανιχνευθεί σε αυτά κάδμιο, τότε μπορούν να συνεχίσουν να τον χρησιμοποιούν. Διαφορετικά, η χρήση του απαγορεύεται.

Τι προβλέπεται για το μέλλον και ποιο είναι το νομοθετικό πλαίσιο;

Παρόλο που, όπως προαναφέρθηκε, η χρήση των ψυκτών φθίνει, τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και το Υπουργείο Ανάπτυξης έχουν ρυθμίσει το νομοθετικό πλαίσιο για να προστατεύσουν τους καταναλωτές. Έτσι, αφού ελεγχθούν όλοι οι ψύκτες, νομοθετείται για το μέλλον ότι απαγορεύεται να χρησιμοποιείται κάδμιο στις ασημοκολλήσεις του δοχείου νερού των ψυκτών, ενώ έχουν θεσπιστεί και αυστηρά πρόστιμα τόσο για τις εταιρείες κατασκευής αυτού του είδους επαγγελματικού εξοπλισμού που δεν συμμορφώνονται με την οδηγία για τη μη χρήση καδμίου όσο και για τις επιχειρήσεις που δεν έχουν προβεί σε έλεγχο των ψυκτών τους. Τέλος, οι εταιρείες κατασκευής μοντέρνου επαγγελματικού εξοπλισμού έχουν προχωρήσει στην κατασκευή ψυκτών με υλικά που δεν βλάπτουν την υγεία του ανθρώπου και επιπλέον διαθέτουν ειδικά φίλτρα που φιλτράρουν αποτελεσματικά το νερό, πριν αυτό καταλήξει στο ποτήρι.

Σε κάθε περίπτωση, όπως μας ενημερώνουν χημικοί και γιατροί, είναι πάντοτε καλύτερο να καταναλώνουμε τρεχούμενο νερό. Έτσι, καλό είναι να αποφεύγουμε τόσο τους ψύκτες, των οποίων την κατασκευή, συντήρηση αλλά και εναρμόνιση με το νομοθετικό πλαίσιο δεν γνωρίζουμε, όσο και τα μπουκάλια εμφιαλωμένου νερού. Στην Ελλάδα, το νερό προσφέρεται παντού και είναι πολύ καλύτερο για την υγεία μας να ζητήσουμε απλά ένα ποτήρι νερό από τη βρύση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου