Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου 2017

"Πρέπει να υπάρξει αστυνόμευση στα σύνορα" λένε οι βενζινοπώλες

Από το xronos.gr
Μεγάλη αναστάτωση έχει προκαλέσει στις τάξεις των βενζινοπωλών η είδηση ότι σε μερικές ημέρες ανοίγει στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα ένα ακόμη πρατήριο καυσίμων. Αυτή τη φορά όμως τα πράγματα είναι πιο σοβαρά από ποτέ, αφού το πρατήριο θα λειτουργεί σε απόσταση μόλις ενός χιλιομέτρου από τον σταθμό της Νυμφαίας στο βουλγαρικό έδαφος! Την είδηση, αλλά και όλη την κατάσταση που επικρατεί σχολίασε ..
στο ράδιο Χρόνος 87.5fm ο κος Γιώργος Τζαμπαζλής, που είναι μέλος του ΔΣ του Σωματείου Βενζινοπωλών της Ροδόπης, αλλά και εκπρόσωπος τους στα κεντρικά όργανα. 


"Πριν την κρίση ο νομός είχε πάνω από 120 πρατήρια και τώρα ζήτημα να λειτουργούν 50. Μειώθηκαν κατά πολύ τα περιφερειακά πρατήρια, από την ημέρα που άνοιξαν τα σύνορα, ο δρόμος έχει γίνει ευθεία και είναι στα 10 λεπτά να πας στο Κίρκοβο και 15 λεπτά να περάσεις. Η άνοδος του καυσίμου στο πρατήριο του Κίρκοβο από 35,000 λίτρα που ήταν το μήνα πριν ανοίξει ο δρόμος έχει εκτοξευθεί στα 450,000 λίτρα και αυτά είναι στοιχεία που μας δίνει η ΕΚΟ (ελληνική εταιρεία που έχει έδρα στη Βουλγαρία και είναι η νούμερο 3 εταιρεία πώλησης καυσίμου στο βουλγαρικό κράτος) και παίρνει τα στοιχεία από το υπουργείο. Το πρατήριο αυτό δουλεύει μόνο με Κομοτηναίους και είναι 10 με 15 φορές πάνω το καλοκαίρι" λέει χαρακτηριστικά ο κος Τζαμπαζλής αποδίδοντας την κατάσταση που επικρατεί στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα στην έλλειψη αστυνόμευσης και ελέγχων. 


"Η φοροδιαφυγή που γίνεται με το καύσιμο στην περιοχή μας είναι τεράστια, βέβαια δεν υπάρχει αστυνόμευση και ούτε διόδια για να μπορούν να πληρώνουν και να ελέγχονται, δεν ελέγχεται πόσο καύσιμο έβαλε το αυτοκίνητο αλλά αυτό που μπορεί να ελεγχθεί είναι εάν έχουν μπετόνια πίσω" παρατηρεί και συνεχίζει: "σε όλα τα χωριά από την περιοχή του ορεινού όγκου της Ροδόπης τα πρατήρια υπολειτουργούν. Αυτοί και παλιά έβαζαν πετρέλαιο και το χρησιμοποιούσαν για αγροτικές εργασίες- από πού παίρνουν πετρέλαιο τώρα; Το πετρέλαιο έρχεται με κάποιο τρόπο από εκεί είτε με διπλά ρεζερβουάρ στα αυτοκίνητα είτε με φορτηγάκια με διπλούς πάτους σε καρότσες... γιατί δεν υπάρχει αστυνόμευση"


Αντίστοιχα υπογραμμίζει και την κάκιστη κατάσταση στην οποία βρίσκεται το "τελωνείο" της Νυμφαίας, λέγοντας ότι σε τοπικό επίπεδο δεν μπορούν να γίνουν πράγματα, αφού αυτό αφορά την κεντρική διοίκηση. Σε αυτή τη διαπίστωση έχει καταλήξει ο κος Τζαμπαζλής μετά και τις επαφές που είχε με τους τοπικούς άρχοντες, όμως προτάσσει το παράδειγμα των Σερρών, όπου ο έλεγχος πια είναι πολύ αυστηρός, άρα το σύστημα έχει αποδώσει: "Να γίνει και εδώ αυτό ακριβώς που γίνεται στις Σέρρες με τους ελέγχους και με τα κλιμάκια και με τα σκάνερ, όπου απευθείας βλέπουν αν κάποιος έχει παράνομο εμπόριο ή όχι μέσω της οργάνωσης και της σύνδεσης με το υπουργείο. Δεν γίνεται αυτό εδώ γιατί το τελωνείο που έγινε εδώ έγινε πολύ πρόχειρο. Φανταστείτε ότι τα γραφεία του τελωνείου των αστυνομικών είναι σε κοντέινερ και μέσα στη Βουλγαρία, οι αστυνομικοί ζουν σε απάνθρωπες συνθήκες, δεν έχουν τουαλέτα.


 Έχουμε συζητήσει το θέμα αυτό και με τον κύριο Μέτιο και με τον κύριο Τσαλικίδη και προσπαθούν αυτοί να βρουν μια λύση. Εγώ προτείνω σαν επαγγελματίας της Κομοτηνής  που είμαι 30 χρόνια στο χώρο των επιχειρήσεων της πόλης ότι πρέπει να μπει μια τάξη γιατί θα κλείσουν τα μαγαζιά μας, ήδη τώρα υπολειτουργούμε. Εγώ νομίζω ότι φταίει η κυβέρνηση σε αυτή τη φάση, κωλυσιεργεί, οι άνθρωποι όλοι της πόλης μας πολιτικοί, ο δήμαρχος ο περιφερειάρχης και ο αντιπεριφερειάρχης προσπαθούν κάτι να κάνουν αλλά δεν έχουμε φωνή κάτω στην ελληνική κυβέρνηση, στο κοινοβούλιο. Θα έπρεπε οι βουλευτές οι 3 δικοί μας και οι υπόλοιποι της περιοχής να ασκήσουν βέτο γιατί ο νομός μας καταστρέφεται. Εάν δεν είχαμε το πανεπιστήμιο και  3 μεγάλες εταιρείες που εδρεύουν στην περιοχή θα είχαμε καταστραφεί. Τουρισμός δεν υπάρχει στην περιοχή μας, περνάνε σωρηδόν τα αυτοκίνητα και φεύγουν, δεν μένει ούτε ένας, σε εμάς βάζουν καύσιμα αυτοί που είναι να φύγουν για έξω"


Επεκτείνοντας τη σκέψη του ο κος Τζαμπαζλής λέει ότι η ανεξέλεγκτη ροή από τα σύνορα δεν βλάπτει μόνο τους βενζινοπώλες, αλλά συνολικά την τοπική αγορά: " Την ζημιά σε όλη την αγορά της Κομοτηνής την κάνουν αυτά τα μαγαζιά στα σύνορα είτε μάρκετ είναι αυτά είτε ανταλλακτικά αυτοκινήτων, είτε υλικά οικοδομών, είτε είδη υγιεινής. Βλέπω πολλά βράδια να έρχονται φορτηγάκια και να μεταπωλούν πράγματα στο χώρο μου, τα έχω καταγραμμένα, αλλά δεν μπορώ να απευθυνθώ κάπου να τα δείξω και να βρούμε άκρη ούτε σε εισαγγελέα ούτε πουθενά γιατί δεν μπορεί να κάνει κάτι. Δεν πληρώνουν ούτε ΦΠΑ ούτε τίποτα. Προχθές κατέβαζαν 80 τμ λαμινέιτ, κάποιο μαγαζί δικό μας έχασε αυτή τη δουλειά, κάποιο παιδί δεν έχει να πάει να σπουδάσει. Πρέπει να υπάρχει αστυνόμευση και έλεγχος στα σύνορα"


Τέλος ο κος Τζαμπαζλής υπενθυμίζει σε όλους ότι το φτηνό καύσιμο δεν είναι απαραίτητα και ποιοτικό ή μάλλον σίγουρα δεν είναι. Επικαλείται δε και την εμπειρία του από άλλη δραστηριότητα, αφού ως "μάστορας" έχει δει αρκετούς κινητήρες κατεστραμμένους από χρήση καυσίμων χαμηλής ποιότητας. 


9-10/9 Η ΒΟΛΤΑ ΤΗΣ ΛΕΣΧΗΣ 4Χ4 ΤΗΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ
Μεταξύ όσων είπε ο κος Τζαμπαζλής έδωσε και μια ευχάριστη είδηση που αφορά στη διαδρομή 4x4 που θα γίνει στη Νυμφαία στις 9 & 10 του μήνα. Είπε, χαρακτηριστικά: "Η λέσχη 4Χ4 Κομοτηνής στις 9-10 Σεπτεμβρίου οργανώνει στην περιοχή της Νυμφαίας μια βόλτα, θα έρθουν αυτοκίνητα από όλη την Ελλάδα και από Βουλγαρία και από Τουρκία θα έρθουν κάποια, έχουμε πολύ καλούς χορηγούς από την πόλη μας, τα μαγαζιά της πόλης μας βοήθησαν πάρα πολύ για να γίνει αυτή η διοργάνωση, θα είναι μια βόλτα δεν θα είναι διαγωνιστικού χαρακτήρα γιατί δεν υπάρχουν οι ανέσεις για κάτι τέτοιο, θα είναι μια βόλτα για να δείξουμε τον ορεινό όγκο, να δείξουμε τη Μαρώνεια και να ξεφύγουμε λίγο από την καθημερινότητα και τη ρουτίνα"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου