Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου 2017

Δισκία ιωδίου σε 500.000 Γερμανούς για το φόβο πυρηνικού ατυχήματος

Από το worldenergynews.gr
Δισκία ιωδίου άρχισε να χορηγεί η γερμανική πόλη Άαχεν σε περίπου 500.000 κατοίκους και άτομα που ζουν στην ευρύτερη περιοχή, καθώς όπως τονίζεται από τις γερμανικές αρχές, γηρασμένος βελγικός πυρηνικός σταθμός θεωρείται επικίνδυνος.

Σύμφωνα με το BBC, οι χρήστες μπορούν να εγγραφούν στην ιστοσελίδα της πόλης και να λάβουν κουπόνια για δωρεάν προμήθεια από τα φαρμακεία σκευασμάτων ιωδίου, τα οποία μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου του θυρεοειδούς μετά από απελευθέρωση ακτινοβολίας.

Οι γερμανικές ανησυχίες αφορούν...
το πυρηνικό εργοστάσιο στο Tihange, περίπου 70χλμ (43 μίλια) από το Άαχεν.

Οι αντιδραστήρες εκεί αλλά και στο άλλο πυρηνικό εργοστάσιο του Βελγίου, στο Doel κοντά στην Αμβέρσα, έχουν κλείσει επανειλημμένα για ελέγχους ασφαλείας. 

Το ομοσπονδιακό πυρηνικό γραφείο του Βελγίου (AFCN) λέει ότι οι επιστημονικοί έλεγχοι που έγιναν για μικρο-ρωγμές, με τη συμμετοχή διεθνών εμπειρογνωμόνων, δεν υποδηλώνουν ότι μπορεί να διαρρεύσει ακτινοβολία.

Σημειώνεται, ότι το Βέλγιο σκοπεύει να τερματίσει τη λειτουργία του Doel 3 το 2022, το Tihange 2 το 2023 και τα άλλα πέντε το 2025. 

Οι γερμανικές αρχές ωστόσο, προτρέπουν το Βέλγιο να επιταχύνει το χρονοδιάγραμμα παροπλισμού.

Το Άαχεν πήρε την απόφαση για να προχωρήσει σε αυτήν την κίνηση κατόπιν έγκρισης από την περιφερειακή κυβέρνηση της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας.

Ο πληθυσμός του Άαχεν είναι περίπου 150.000, αλλά και οι κάτοικοι των γύρω περιοχών λαμβάνουν δωρεάν χάπια ιωδίου, συνολικά περίπου 500.000 άτομα. 

Σύμφωνα με τις αρχές του Άαχεν, επειδή το Tihange είναι κοντά, δεν θα υπάρχει αρκετός χρόνος για την προμήθεια των χαπιών σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης - ακόμα περισσότερο, εάν σημειωθεί πυρηνικό ατύχημα κατά τη διάρκεια της νύχτας.

"Για περισσότερα από δύο χρόνια ανησυχούμε για την αύξηση των ρωγμών του αντιδραστήρα - ο πληθυσμός ανησυχεί πολύ", δήλωσε η Rita Klösges, εκπρόσωπος του δήμου του Άαχεν.

"Είχαμε επανειλημμένα συζητήσεις με το Βέλγιο για το θέμα αυτό-συμμετείχε επίσης ο δήμαρχος του Άαχεν, αλλά οι αντιδραστήρες δεν έκλεισαν", δήλωσε στο BBC.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου