Πέμπτη 10 Αυγούστου 2017

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΑΚΕ

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Την περασμένη Παρασκευή και ύστερα από σχετική εξαγγελία του ΠΣΕΕΠ για το θέμα που είναι στην επικαιρότητα τον τελευταίο καιρό, δηλαδή για την ασφάλεια στις βιομηχανικές εγκαταστάσεις και συγκεκριμένα για την εφαρμογή των νέων προδιαγραφών για τα ρυμουλκά πρόσδεσης των πλοίων στους προβλήτες ΒΕΑ και ΒΕΕ, προκηρύχθηκε έκτακτο ΔΣ ΠΣΕΕΠ. Ενώ οι εκπρόσωποι από όλες οι παρατάξεις βρισκόμασταν στον χώρο συνεδριάσεων του ΠΣΕΕΠ την προκαθορισμένη ώρα, ενημερωθήκαμε εκείνη την στιγμή ότι το προεδρείο ζήτησε αναβολή 2 ωρών.

Στην εύλογη απορία μας για τους λόγους της απροειδοποίητης αναβολής δεν πήραμε καμία πειστική απάντηση. Αποφασίσαμε λοιπόν..
να αποχωρήσουμε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την έλλειψη ενημέρωσης και συνεννόησης,  όταν το ανακοινώσαμε, ο επίτιμος πρόεδρος μας απάντησε να ¨πάμε στο καλό¨. Δυστυχώς η αλαζονεία, η καθεστωτική αντίληψη και η έλλειψη σεβασμού στους θεσμούς συνεχίζουν να είναι από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του επίτιμου.

Όσον αφορά την ουσία του θέματος δηλαδή την προκήρυξη απεργιών και την μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα για το θέμα των προδιαγραφών στα ρυμουλκά η θέση μας είναι ότι πρόκειται για ένα επιπλέον επικοινωνιακό επεισόδιο στο κεφάλαιο που λέγεται ασφάλεια και συμμετέχει φιλικά το ΠΣΕΕΠ.

Συνάδελφοι έχουμε επισημάνει και καταγγείλει την ένοχη σιωπή και την ύποπτη αδράνεια του προεδρείου σε σειρά σοβαρών θεμάτων που σχετίζονται με την ασφάλεια διαχρονικά, στον Όμιλο. Όπως θα θυμάστε και από παλαιότερες ανακοινώσεις της παράταξης μας δεν υπήρξε η παραμικρή αντίδραση του ΠΣΕΕΠ στις αθρόες «οικειοθελείς» αποχωρήσεις -που έγιναν πριν λίγα χρόνια-δεκάδων έμπειρων συναδέλφων από την βάρδια των εγκαταστάσεων, την αποχώρηση χωρίς αντικατάσταση 50 συναδέλφων αποκλειστικά από την βάρδια των ΒΕΑ, το πετσόκομμα των πόστων σε ΒΕΑ και ΒΕΕ, την καθυστέρηση στις προσλήψεις που ενώ έχουν εξαγγελθεί ακόμη αρκετές από αυτές είναι σε εκκρεμότητα.

Δεν υποβαθμίζουν άραγε την ασφάλεια η μικροπολιτική, η ευνοιοκρατία, τα ρουσφέτια και ο πόλωση μεταξύ των εργαζομένων που μεθοδικά προωθούνται από το ΠΣΕΕΠ ; Δεν έχουν αντιληφθεί οι συνάδελφοι ότι το δόγμα «όποιος δεν είναι μαζί μας είναι εναντίον μας» καθορίζει την συμπεριφορά του προεδρείου απέναντι τους;

Κύριοι της εκτελεστικής η ασφάλεια είναι πολύ σημαντικό θέμα που αφορά όλους ανεξαιρέτως τους εργαζόμενους για να καταντήσει στα χέρια κάποιων εργαλείο για άσκηση πίεσης για μικροπολιτικές σκοπιμότητες και κακώς εννοούμενες συνδικαλιστικές πρακτικές, παραγοντισμό και προσωπικές φιλοδοξίες.

Οι εταιρίες που έχουν αναπτύξει σοβαρή κουλτούρα ασφάλειας και θεωρούνται πρότυπα, επένδυσαν για δεκαετίες στην εκπαίδευση του προσωπικού, σε ανάπτυξη διαδικασιών ασφάλειας, στην δημιουργία κλίματος ομόνοιας και εμπιστοσύνης μεταξύ των εργαζομένων, στην αξιοκρατία σε όλες στις κλίμακες της ιεραρχίας.

Από όσο γνωρίζουμε σε κανένα χώρο εργασίας τα επικοινωνιακά πυροτεχνήματα, τα μεγάλα λόγια χωρίς  περιεχόμενο, η άσκηση πίεσης για συν-διοίκηση και η μετατροπή του συνδικάτου σε παράλληλο γραφείο προμηθειών για τον έλεγχο συμβάσεων – οι οποίες έστω και αν αφορούν θεσμικές κατακτήσεις των εργαζομένων δεν είναι αρμοδιότητα του -δεν βοήθησαν στην δημιουργία ασφαλέστερων συνθηκών εργασίας.

Με τις παραπάνω σκέψεις, ευχόμαστε στο προεδρείο καληνύχτα και σε όλους τους εργαζόμενους καλή τύχη.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΑΚΕ ΕΛ.ΠΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου