Πέμπτη 13 Ιουλίου 2017

IEA: Κατά 720 εκατ. βαρέλια ημερησίως αυξήθηκε η παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου τον Ιούνιο 2017

Από το bankingnews.gr
Σημαντική άνοδος καταγράφηκε στην παραγωγή αργού πετρελαίου παγκοσμίως τον Ιούνιο του 2017, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Διεύθυνσης Πληροφοριών Ενέργειας (IEA), πρά την προσπάθεια του ΟΠΕΚ να περιορίσει το πρόβλημα της υπερπροσφοράς στην ενεργειακή αγορά.

Συγκεκριμένα, βάσει της μηνιαίας έκθεσης του IEA, οι παγκόσμιες εξαγωγές αργού αυξήθηκαν κατά 720 εκατ. βαρέλια ημερησίως, με τον αντίστοιχο όγκο εντός του ΟΠΕΚ να αγγίζει τα 340 εκατ. βαρέλια, γεγονός που αποτελεί την πρώτη άνοδο στην παραγωγή του καρτέλ εντός του τρέχοντος έτους.

Τόσο..
η Σαουδική Αραβία, όσο και οι Νιγηρία και Λιβύη ανέφεραν σημαντική άνοδο στις εξαγωγές τους, ωθώντας το ποσοστό συναίνεσης εντός του Οργανισμού στο 78% έναντι 95% που ήταν τον προηγούμενο μήνα.

«Η υψηλότερη παραγωγή των μελών του ΟΠΕΚ ανάγκασε το ποσοστό συμμόρφωσης να υποχωρήσει στο 78% τον Ιούνιο, φτάνοντας στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων έξι μηνών, όταν και τέθηκε σε εφαρμογή η συμφωνία», ήταν χαρακτηριστικά τα λόγια του IEA στην έκθεσή του.

Παράλληλα, το αντίστοιχο ποσοστό συμμόρφωσης εκτός ΟΠΕΚ διαμορφώθηκε στο 82%, ενώ πέραν των προαναφερθέντων χωρών, και οι Αλγερία, Ιράκ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Βενεζουέλα εξήγηγαν περισσότερο πετρέλαιο απ' ότι προέβλεπε η συμφωνία.

Παρά το γεγονός ότι ο ΙΕΑ αναθεώρησε τις εκτιμήσεις του για τη ζήτηση μέσα στο 2017, εκτιμώντας ότι θα αυξηθεί περαιτέρω κατά 100 χιλ. βαρέλια, θεωρεί απαραίτητη προϋπόθεση για να συμβεί κάτι τέτοιο την απαραίτητη στήριξη της συμφωνία του ΟΠΕΚ από όλα τα μέλη της.

Ωστόσο, οι αναλυτές της Διεύθυνσης Πληροφοριών Ενέργειας εξέφρασαν τον έντονο προβληματισμό τους αναφορικά με την εξισορρόπηση της παγκόσμιας ενεργειακής αγοράς, υπογραμμίζοντας τις εύθραυστες συνθήκες που εξακολουθούν να επικρατούν.

Υπενθυμίζουμε ότι λόγω των υψηλών αποθεμάτων, οι τιμές του μαύρου χρυσού υποχώρησαν κατά 3 με 4 δολάρια ανά βαρέλι τον Ιούνιο, παραμένοντας κοντά στα επίπεδα στα οποία βρίσκοντν πριν την ανακοίνωση της συμφωνίας ΟΠΕΚ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου