Παρασκευή 7 Ιουλίου 2017

Έρευνα για δραστηριότητες εκμετάλλευσης ΦΑ στην Αν. Μεσόγειο

Από το energy.reporter.com.cy
Η επιτροπή Επιστημονικών και Τεχνολογικών μελετών του Ευρωκοινοβουλίου (STOA) ενέκρινε χθες Πέμπτη την πρόταση του Ευρωβουλευτή του ΑΚΕΛ, Ν. Συλικιώτη, για χρηματοδότηση έρευνας σχετικά με την επιλογή των καλύτερων νέων τεχνολογιών προκειμένου να επιτευχθεί η αξιοποίηση των αποθεμάτων φυσικού αερίου στην Ανατ. Μεσόγειο με πλήρη ασφάλεια και προστασία του περιβάλλοντος και της περιοχής.

Συγκεκριμένα στην πρόταση που κατέθεσε ο κ. Συλικιώτης επισημαίνει πως οι προοπτικές που δημιουργούνται με την πρόσφατη ανακάλυψη των αποθεμάτων φυσικού αερίου στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και δη στην ΑΟΖ της Κύπρου, είναι πολλά υποσχόμενες για την ενίσχυση της ενεργειακής τροφοδοσίας και την διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας της Ένωσης. Εν τούτοις, συμπληρώνει..
, οι δραστηριότητες εξερεύνησης και εξόρυξης φυσικού αερίου αποτελούν μια ιδιαίτερα δύσκολη και επικίνδυνη διαδικασία που μπορεί να προκαλέσει διάφορα προβλήματα. Γι’ αυτό, όπως εξηγεί, οι τεχνικές που εφαρμόζονται για την πρόληψη της ρύπανσης και τον μετριασμό των επιπτώσεων αποτελούν πολύ σημαντικό κομμάτι της έρευνας. Τονίζει δε πως ιδιαίτερα στην περιοχή της Ανατ. Μεσογείου, όπου επικρατούν ιδιαίτερες συνθήκες (π.χ. σεισμογενής περιοχή, με γεωλογική ιδιαιτερότητα και σπάνια βιοποικιλότητα) είναι απαραίτητη η διερεύνηση νέων μεθόδων και νέων επιστημονικών τεχνικών που να διασφαλίσουν την προστασία της υγείας των κατοίκων των περιοχών που φιλοξενούν τις υποστηρικτικές εγκαταστάσεις των βιομηχανικών καθώς και την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων.

Τα μέλη της επιτροπής STOA ενέκριναν ομόφωνα την πρόταση του κ. Συλικιώτη καθώς εμπίπτει στις προτεραιότητες της επιτροπής, οι οποίες είναι η προώθηση της έρευνας και της τεχνολογίας για την προστασία του περιβάλλοντος, για την βιώσιμη χρήση των πόρων, τη διασφάλιση της υγείας των ανθρώπων, καθώς και την εξεύρεση νέων λύσεων στα ενεργειακά προβλήματα που ταλανίζουν την κοινωνία. Αρχικά θα διερευνηθούν οι καλύτερες νέες τεχνολογίες προκειμένου να επιτύχουμε την αξιοποίηση των αποθεμάτων φυσικού αερίου με πλήρη ασφάλεια και προστασία του περιβάλλοντος και της περιοχής και στη συνέχεια θα αρχίσουν οι διαδικασίες για την έγκριση της μεγάλης έρευνας όπως ζητήθηκε από τον κ. Συλικιώτη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου