Πέμπτη 15 Ιουνίου 2017

ΗΠΑ: Προς Επανεξέταση η Λειτουργία του Πετρελαιαγωγού Dakota Access

Από το energia.gr
Ομοσπονδιακός δικαστής ζήτησε από το Μηχανικό του Στρατού των ΗΠΑ να επανεξετάσει την περιβαλλοντολογική μελέτη για τον αγωγό πετρελαίου στην Ντακότα (Dakota Access Pipeline), αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο τερματισμού της λειτουργίας του σε βάθος χρόνου.

Ο δικαστής Τζέιμς Μπόαζμπεργκ δήλωσε στην Ουάσιγκτον ότι το Μηχανικό του Στρατού των ΗΠΑ δεν έχει λάβει λεπτομερώς υπόψη του τις συνέπειες μιας πιθανής διαρροής πετρελαίου στο φυσικό περιβάλλον, αλλά και τις..
δραστηριότητες για το κυνήγι και το ψάρεμα της τοπικής φυλής Standing Rock Sioux.

Ο αγωγός πετρελαίου (Energy Transfers Partners LP) λειτουργεί κανονικά, ενώ το ενδεχόμενο της διακοπής του, μπορεί να εξεταστεί σε μεταγενέστερο χρόνο, σύμφωνα με την απόφαση που εξέδωσε ο δικαστής όπως επισημαίνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο αγωγός είχε οικονομικό κόστος 3,8 δισ. δολαρίων κι άρχισε να λειτουργεί από τον Μάιο.

Οι ενδιαφερόμενες πλευρές αναμένεται να συναντηθούν με τον δικαστή την Τετάρτη, προκειμένου να συζητήσουν τα μελλοντικά βήματα, με την τοπική φυλή να υποστηρίζει την διακοπή της λειτουργίας του αγωγού.

Η απόφαση 91 σελίδων που εξέδωσε ο δικαστής Μπόαζμπεργκ παρατηρεί ότι παρά το γεγονός ότι το Μηχανικό του αμερικανικού Στρατού έχει συμμορφωθεί με τις προβλέψεις της νομοθεσίας για την προστασία του περιβάλλοντος, οι ομοσπονδιακές άδειες που έχουν εκδοθεί για τον αγωγό παραβιάζουν την υφιστάμενη νομοθεσία σε αρκετές περιπτώσεις.

Έτσι στην απόφαση αυτή αναφέρεται ότι το Μηχανικό του Στρατού των ΗΠΑ “δεν έλαβε υπόψη του το σύνολο των επιπτώσεων μιας πιθανής διαρροής πετρελαίου, στα δικαιώματα κυνηγιού κι αλιείας της φυλής, αλλά και προβλέψεις της περιβαλλοντολογικής νομοθεσίας.”

“Προκειμένου ν' αποκατασταθούν αυτές οι παραβάσεις, θα πρέπει να γίνει επανεξέταση της περιβαλλοντολογικής ανάλυσης, με την επιφύλαξη λήψης νομικών μέτρων από το δικαστήριο,” δήλωσε ο δικαστής.

Η τοπική φυλή μήνυσε το Μηχανικό, μετά την αποδοχή κατασκευής και λειτουργίας του αμφιλεγόμενου αγωγού πετρελαίου στην Βόρεια Ντακότα, υποστηρίζοντας ότι μπορεί να προκληθεί μόλυνση του ποταμού Μιζούρι, που είναι ο μεγαλύτερος παραπόταμος του Μισισίπι και μοναδική πηγή νερού για τις ανάγκες της φυλής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου