Πέμπτη 15 Ιουνίου 2017

Πώς οι ΗΠΑ κατάφεραν να «εγκλωβίσουν» ΟΠΕΚ και πετρέλαιο το 2017 - Τα «παιχνίδια» Trump με το κλίμα

Από το bankingnews.gr
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, θεωρείται πλέον εξαιρετικά απίθανό το πετρέλαιο να καταφέρει να «ξεφύγει» από το φάσμα των 45-50 δολ. ανά βαρέλι στο οποίο βρίσκεται εγκλωβισμένο το τελευταίο διάστημα

Έχοντας διανύσει σχεδόν τα μισά του 2017, η κατάσταση στην αγορά πετρελαίου δε φαίνεται να έχει διαφοροποιηθεί σε μεγάλο βαθμό σε σύγκριση με τα τέλη του 2016.

Μάλιστα οι τρέχουσες συνθήκες μοιάζουν περισσότερο..
δυσοίωνες σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις που πραγματοποιούσαν οι αναλυτές κατά τους προηγούμενους μήνες, στον απόηχο της πολυαναμενόμενης συμφωνίας του Οργανισμού Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών (ΟΠΕΚ) για μείωση της παραγωγής.

Σκοπός της σχετικής συμφωνίας, στην οποία συμμετέχουν και άλλες σημαντικές πετρελαιοπαραγωγές χώρες εκτός ΟΠΕΚ, όπως είναι η Ρωσία, ήταν η εξισορρόπηση της ενεργειακής αγοράς, που «μαστίζεται» τον τελευταία ενάμιση χρόνο από την υπερπροσφορά.

Παρά το γεγονός ότι η συμφωνία, η οποία ανακοινώθηκε στις 30 Νοεμβρίου του 2016 και ενσαρκώθηκε με την έναρξη του 2017, έμοιαζε ιδιαιτέρως ελπιδοφόρα, όσο κύλαγε το τρέχον έτος, ο βασικότερος «εφιάλτης» του ΟΠΕΚ έμοιαζε να γιγαντώνεται όλο και περισσότερο.
Και αυτός ο εφιάλτης δεν ήταν άλλος από την παραγωγή πετρελαίου των ΗΠΑ.

Πώς οι ενεργειακές πολιτικές του Donald Trump κατάφεραν να υπονομεύσουν τις προσπάθειες του ΟΠΕΚ

Επιβεβαιώνοντας τους φόβους των περισσότερων αναλυτών, ο αμερικανός πρόεδρος Donald Trump προχώρησε σε άμεση υλοποίηση του σχεδίου του για ενεργειακή ανεξαρτησία της χώρας, επιτρέποντας την αύξηση στην παραγωγή σχιστολιθικού πετρελαίου.

Άλλωστε, η εξόρυξη του αμερικανικού σχιστολιθικού απαιτεί συμβατικά γεωτρύπανα, γεγονός που καθιστά την εξαγωγή περισσότερο άμεση και το κόστος εξαγωγής ιδιαίτερα χαμηλό.

Κάθε εβδομάδα που διανύουμε, οι ΗΠΑ αυξάνουν συνεχώς τις εξέδρες γεωτρήσεων, με τον σχετικό αριθμό να έχει ξεπεράσει τις 880, γεγονός που τις καθιστά υπερδιπλάσιες σε αριθμό σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2016.

Και μπορεί οι εν λόγω εξέδρες να μην είναι σχεδιασμένες για να τεθούν άμεσα σε λειτουργία, ωστόσο το γεγονός ότι μέσα σε μόλις μερικούς μήνες υπερδιπλασιάστηκαν σίγουρα δεν μπορεί να αποτελεί ευχάριστο νέο ούτε για τον ΟΠΕΚ, ούτε για την παγκόσμια αγορά πετρελαίου.

Παράλληλα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, η παραγωγή στις ΗΠΑ τον Μάιο του 2017 άγγιξε τα 9,9 εκατ. βαρέλια ημερησίως, φτάνοντας σε επίπεδα ρεκόρ από το 1859, όταν και πραγματοποιήθηκε η σχετική καταγραφή.

Ωστόσο ο Trump δε φαίνεται να «σταματάει» εδώ, καθώς τις προηγούμενες ημέρες προχώρησε σε δύο επιπλέον κινήσεις που θα μπορούσαν να εντείνουν το πρόβλημα της υπερπροσφοράς πετρελαίου.
Αρχικά, ανακοίνωσε την πρόθεσή του να μειώσει τα στρατηγικά αποθέματα αργού της χώρας κατά το ήμισυ, εξάγοντάς τα, με σκοπό να ενισχύσει τα ταμεία του κράτους, με το εν λόγω σχέδιο να αναμένεται να υλοποιηθεί αργότερα εντός του έτους.

H κίνηση όμως η οποία προκάλεσε ακόμα μεγαλύτερη ανησυχία στις αγορές, ήταν η απόφασή του να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία του Παρισιού για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, γεγονός που θα του επιτρέψει με μεγαλύτερη ευκολία να αυξήσει ακόμα περισσότερο την παραγωγή πετρελαίου εντός της χώρας.

Απέναντι σε όλη αυτή την ομολογουμένως «επιθετική» ενεργειακή πολιτική των ΗΠΑ, ο ρόλος του ΟΠΕΚ φαίνεται πως από ηγετικός έχει μετατραπεί σε δευτερεύον, με το καρτέλ να μη μπορεί πλέον να ελέγξει το πρόβλημα της παγκόσμιας υπερπροσφοράς, το οποίο δυσκολεύεται να εμφανίσει σημάδια βελτίωσης.

Πραγματοποιώντας μία ύστατη προσπάθεια για ανατροπή της εν λόγω κατάστασης, ο Οργανισμός προχώρησε τον περασμένο μήνα σε εννιάμηνη επέκταση της συμφωνίας για τις περικοπές, συμπεριλαμβάνοντας μάλιστα εντός της νέας συμφωνίας και την Ισημερινή Γουινέα, η οποία είχε αιτηθεί από τις αρχές του έτους να συμμετάσχει στον ΟΠΕΚ.

Το βασικότερο πρόβλημα της νέας συμφωνίας όμως έγκειται στο γεγονός ότι δε αποφασίστηκαν περεταίρω περικοπές, ενώ δεν τέθηκε ούτε ανώτατο όριο παραγωγής στη Λιβύη και τη Νιγηρία, χώρες που αν και αποτελούν μέλη του ΟΠΕΚ είχε εξαιρεθεί από την προηγούμενη συμφωνία.

Τα παραπάνω νέα προκάλεσαν την έντονη απογοήτευση των επενδυτών, οι οποίοι δείχνουν να χάνουν σταδιακά την εμπιστοσύνη τους απέναντι στον «μαύρο χρυσό», καθώς συνειδητοποιούν ότι η κατάσταση ενδεχομένως να είναι μη αναστρέψιμη κατά το εγγύς μέλλον, δεδουμένου ότι οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να μειώσουν άμεσα τους ρυθμούς παραγωγής.

Μάλιστα, τις τελευταίες ημέρες η κατάσταση για το πετρέλαιο έγινε ακόμα περισσότερο δυσοίωνη, λόγω της κρίσης που έχει ξεσπάσει στην περιοχή του Κόλπου μεταξύ του Κατάρ και των Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, χώρες που αποτελούν όλες μέλη του ΟΠΕΚ.

Και παρά το γεγονός ότι ο Οργανσιμός έχει «επιβιώσει» κατά το παρελθόν σε παρόμοιες κρίσεις μεταξύ των μελών του, δε μπορεί να θεωρηθεί δεδομένο ότι δε θα υπάρξουν αναταραχές στην ομαλή υλοποίηση της συμφωνίας, εφόσον η σχετική κρίση δεν επιλυθεί άμεσα.

Επιδεινώνονται οι προβλέψεις για την πορεία της τιμής του πετρελαίου το 2017

Όπως ήταν αναμενόμενο, υπό το πρίσμα των προαναφερθέντων δεδομένων, οι αρχικές προβλέψεις κορυφαίων αναλυτών και Οργανισμών αναθεωρήθηκαν επί τα χείρω κατά τη διάρκεια του 2017.

Χαρακτηριστικό άλλωστε είναι το γεγονός ότι, ενώ οι αρχικές μέσες προβλέψεις για την τιμή του πετρελαίου κυμαίνονταν στα 55 δολ. ανά βαρέλι, με τις πιο αισιόδοξες «φωνές» να κάνουν λόγο ακόμα και για 60 δολ. ανά βαρέλι, πλέον αυτές έχουν υποχωρήσει στο φάσμα των 45 δολ. ανά βαρέλι.

Μάλιστα, στη μηνιαία καθιερωμένη έκθεση που δημοσίευσε χθες Τετάρτη (14/6) ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) το πρόβλημα της παγκόσμιας υπερπροσφοράς όχι μόνο δε φαίνεται να μειώνεται άμεσα, αλλά αντίθετα εμφανίζεται ανησυχητικά αυξημένο σε σύγκριση με τον μέσο όρο των τελευταίων πέντε ετών.

Συγκεκριμένα, μόνο τον Απρίλιο του 2017, τα επίπεδα αποθηκευμένου πετρελαίου στις βιομηχανικές χώρες αυξήθηκαν κατά 18,6 εκατ. βαρέλια, εκτοξεύοντας τον συνολικό αριθμό στα 292 εκατ. βαρέλια, την ίδια στιγμή που η ζήτηση για το 2017 δεν 
αναμένεται να ξεπεράσει τα 97 εκατ. βαρέλια ημερησίως.

«Η προσπάθεια του ΟΠΕΚ διαρκεί περισσότερο απ' ότι αναμενόταν, κυρίως επειδή οι παραγωγή πετρελαίου στις ΗΠΑ έχουν επανέλθει στο προσκήνιο φέτος», σημειώνει ο ΙΕΑ, ο οποίος μάλιστα εκτιμά ότι μέχρι τα τέλη του τρέχοντος έτους, η παραγωγή αργού στις ΗΠΑ θα έχει αυξηθεί κατά 430 χιλ. βαρέλια ημερησίως, με τον αντίστοιχο όγκο για το 2018 να διαμορφώνεται στα 780 χιλ. βαρέλια.

Ωστόσο, ακόμα και οι ίδιες οι χώρες του ΟΠΕΚ φαίνεται να δυσχεραίνουν τις προσπάθειες του Οργανισμού για εξισορρόπηση της αγοράς, καθώς τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Τρίτη (13/6) αναφορικά με την παραγωγή του Μαΐου, έδειξαν μία απρόσμενη άνοδο της τάξεως του +1%, η οποία οφείλεται κυρίως στη Λιβύη, τη Νιγηρία και το Ιράκ.

Η επόμενη μέρα για τον «μαύρο χρυσό»

Με τον ΟΠΕΚ να έχει εξαντλήσει κάθε δυνατή προσπάθεια για μείωση των παγκόσμιων αποθεμάτων, θεωρείται πλέον εξαιρετικά απίθανό το πετρέλαιο να καταφέρει να «ξεφύγει» από το 
φάσμα των 45-50 δολ. ανά βαρέλι στο οποίο βρίσκεται εγκλωβισμένο το τελευταίο διάστημα.

Μάλιστα, όσο περνάνε οι μέρες, οι επενδυτές φαίνεται να απομακρύνονται ακόμα περισσότερο από τον «μαύρο χρυσό», οδηγώντας στη σταδιακή επιδείνωση των τιμών του.

Αν και οι περισσότεροι αναλυτές εμφανίζονται αισιόδοξοι αναφορικά με το 2018, λόγω της σταδιακής μείωσης των αποθεμάτων και της αύξησης της ζήτησης, καίριο ερώτημα παραμένει το πόσο χαμηλά θα φτάσουν οι τιμές μέσα στο 2017, καθώς και πόσο μεγάλο ανάκαμψη μπορούν να επιτύχουν μετά την ολοκλήρωση του έτους.

Και μπορεί η επέκταση της συμφωνίας του ΟΠΕΚ να μην έχει τεθεί ακόμα σε ισχύ, ωστόσο γίνεται πλέον ξεκάθαρο ότι το καρτέλ των 14 χωρών θα πρέπει να προβεί σε δραστικότερα μέτρα εάν θέλει να αντιστρέψει την παρούσα κατάσταση και να μην την αφήσει στα «χέρια» των ΗΠΑ.


Μενέλαος Μπέλλος
Δημοσιογράφος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου