Τετάρτη 14 Ιουνίου 2017

Κομισιόν: Δικαίωμα της Κύπρου να εκμεταλλευτεί τον υποθαλάσσιο πλούτο της

Από το worldenergynews.gr
Κοινή απάντηση στα ερωτήματα ευρωβουλευτών αναφορικά με τις προκλήσεις της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ έδωσε ο αρμόδιος για τη Διεύρυνση Επίτροπος της ΕΕ Γιοχάνες Χαν εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Στην γραπτή απάντηση που είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο κ. Χαν υπογραμμίζει το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να εκμεταλλευτεί τον υποθαλάσσιο πλούτο της και καλεί την Τουρκία να αποφύγει κάθε είδους απειλή ή ενέργεια εναντίον κράτους της ΕΕ.
Συγκεκριμένα, η απάντηση του Ευρωπαίου Επιτρόπου αναφέρει:
 

«Στην ετήσια έκθεσή της για την Τουρκία, η Επιτροπή σημειώνει, ότι τον Μάρτιο και τον Αύγουστο του 2016 η Τουρκία προέβη σε δηλώσεις, που έθεταν υπό αμφισβήτηση το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να εκμεταλλεύεται τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου, προς όφελος όλων των Κυπρίων. 

Η ΕΕ έχει επανειλημμένα υπογραμμίσει τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών-μελών της ΕΕ, τα οποία περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τη σύναψη διμερών συμφωνιών, καθώς και τη διερεύνηση και εκμετάλλευση των φυσικών τους πόρων σύμφωνα με το κεκτημένο της ΕΕ και τη διεθνή νομοθεσία, συμπεριλαμβανομένης της σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το δίκαιο της θάλασσας. 

Η ΕΕ υπογραμμίζει την ανάγκη σεβασμού της κυριαρχίας των κρατών-μελών επί των χωρικών τους υδάτων και του εναέριου χώρου τους.

Η ΕΕ καλεί την Τουρκία να αποφύγει κάθε είδους απειλή ή ενέργεια στρεφόμενη κατά κράτους-μέλους ή αιτίες τριβής ή ενέργειες που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας και την ειρηνική επίλυση των διαφορών».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου