Κυριακή 28 Μαΐου 2017

Ο OPEC το παίζει ψύχραιμος αλλά οι αγορές είναι σε σοκ για την αμερικανική παραγωγή πετρελαίου

Από το capital.gr

Του Christofer Helman

Ο OPEC ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι θα επεκτείνει έως το β' τρίμηνο του 2018 τις περικοπές των 1,8 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως στην παραγωγή πετρελαίου που ξεκίνησε να εφαρμόζει τον περασμένο Δεκέμβριο. Η απόφαση δίνει συνέχεια στη στρατηγική που συμφωνήθηκε στη συνεδρίαση του Νοεμβρίου -και ξεκάθαρα δεν έχει φέρει ακόμη αποτελέσματα. Οι τιμές του πετρελαίου είναι χαμηλότερες τώρα από ό,τι στις αρχές του έτους, ενώ η αμερικανική παραγωγή έχει πάρει και πάλι την ανιούσα.

Ήδη, από τη συνάντηση του OPEC το Νοέμβριο, η παραγωγή πετρελαίου των ΗΠΑ είχε αυξηθεί κατά 600.000 βαρέλια την ημέρα. Αυτό αντιστοιχεί..
σε ρυθμό ανάπτυξης 100.000 βαρελιών ανά ημέρα κάθε μήνα -οι αναλυτές αναμένουν ότι η τάση θα συνεχιστεί ωθώντας την παραγωγή των ΗΠΑ στα 9,9 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως μέχρι το τέλος του έτους. Θα ήταν ιστορικό υψηλό επίπεδο. Σε ένα έτος από σήμερα, οι Αμερικανοί θα μπορούσαν να έχουν αντισταθμίσει όλες τις περικοπές του OPEC. 

Σημαντικοί υπουργοί, όπως ο Χαλίντ αλ-Φάλιχ της Σαουδικής Αραβίας, ήταν πιο ήρεμοι από ό,τι συνήθως, προσπαθώντας να μην φανούν ανήσυχοι. "Θα είμαστε πολύ ήπιοι στην προσέγγισή μας, ώστε να μην σοκάρουμε την αγορά", φέρεται να δήλωσε την Πέμπτη ο Σαουδάραβας. Αλλά η αγορά είναι σε κατάσταση σοκ. Όχι με τον OPEC. Αλλά με την αμερικανική προμήθεια πετρελαίου.

Πριν από δυόμισι χρόνια, ο πρώην υπουργός πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας Αλί Αλ Ναϊμί είπε ότι το βασίλειο θα οδηγούσε τις τιμές του πετρελαίου χαμηλότερα στα 20 δολάρια εάν αυτό χρειαζόταν για να αποκρούσει την ορδή των αμερικανικών frackers. Η λογική ήταν ότι η πετρελαϊκή βιομηχανία των ΗΠΑ θα κατέρρεε στα 75 δολάρια. "Νόμιζαν ότι μπορούσαν να λυγίσουν τους παραγωγούς υψηλότερου κόστους, αλλά αποδείχθηκε ότι ο σχιστόλιθος δεν ανήκε σε αυτήν την κατηγορία", λέει η Shanna Cleveland, διευθύντρια στο CERES. Οι παίκτες του σχιστόλιθου είναι ένα νέο τέρας που έχει πλαστεί από το φθηνό κεφάλαιο με μοναδικό σκοπό τη διάνοιξη. Drill, baby, dill. "Δεν ανησυχούν μήπως χρεοκοπήσουν ή μήπως παράγουν με ζημιές, από τη στιγμή που μπορούν να εξυπηρετήσουν το χρέος τους", εξηγεί η Cleveland.

Μετά από 123 πτωχεύσεις και 80 δισεκατομμύρια δολάρια τοξικού χρέους, η αμερικανική πετρελαϊκή βιομηχανία είναι σε μεγάλο βαθμό ανακεφαλαιοποιημένη και αναζωογονημένη και με μεγάλη της χαρά βασανίζει τον OPEC. Οι επιζώντες έσφιξαν το ζωνάρι στη διάρκεια των ετών της πτώσης της τιμής του πετρελαίου και κυνηγούσαν οποιαδήποτε οικονομικά αποδοτική μέθοδο μπορούσαν να βρουν.

Ο Ed Westlake της Credit Suisse εξέπληξε σε τηλεδιάσκεψη αυτή την εβδομάδα λέγοντας ότι οι μεγάλοι παίκτες επιτυγχάνουν αξιοσημείωτα καλύτερα αποτελέσματα γεωτρήσεων από ό, τι πριν από ένα χρόνο, βελτιώνοντας κατά 30% την παραγωγικότητα των καλύτερων πηγαδιών και αναμένοντας περισσότερα κέρδη μπροστά. Η ExxonMobil, η Oxy, η Chevron και η Pioneer λένε ότι τα μακροχρόνια οικονομικά της Πέρμιας Λεκάνης βγαίνουν σε αυτές τις τιμές πετρελαίου.
Στο πρώτο τρίμηνο, όταν η τιμή του πετρελαίου διαπραγματευόταν περίπου στα 50 δολάρια, οι Αμερικανοί πετρελαιοπαραγωγοί άρχισαν, από μεγάλες απώλειες, να εμφανίζουν θετικές ελεύθερες ταμειακές ροές. Η αυξημένη αποτελεσματικότητα στη γεώτρηση έχει οδηγήσει το οριακό κόστος του προσφερόμενου βαρελιού στα 63 δολάρια, από πάνω από 100 δολάρια πριν από λίγα χρόνια, σύμφωνα με την Bernstein Research.
Αυτό ακούγεται σχετικά εντάξει για τον επενδυτή private equity που πρόσφατα έκανε μεγάλη τοποθέτηση στην Πέρμια λεκάνη. "Τα 60 δολάρια είναι ο μαγικός αριθμός". Σε οποιαδήποτε τιμή υψηλότερη από αυτή οι frackers θα ποδοπατήσουν για να ενεργοποιήσουν περισσότερες εξέδρες γεώτρησης. Ο OPEC έχει συγκρατημένα νεύρα για το σμήνος των Αμερικανών frackers. Αντιλαμβάνονται ότι "είμαι μάταιο να προσπαθήσουν να σκοτώσουν κάποιο από αυτά τα έντομα", λέει ο επενδυτής.

Περισσότερο διπλωματικά, ο Χαλίντ αλ Φάλιχ την Πέμπτη υποβάθμισε την ιδέα του "εμείς έναντι αυτών". "Ο σχιστόλιθος είναι ευπρόσδεκτος", είπε. Και γιατί όχι; Σημαίνει πάρα πολλά για τους Σαουδάραβες που ο Πρόεδρος Trump έκανε στο βασίλειό τους την πρώτη του στάση από το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό (και ο Obama επισκέφτηκε τη Σαουδική Αραβία στον πρώτο του χρόνο αλλά μετά τον Καναδά, τη Γαλλία, τη Γερμανία κ.λπ.). Ο Trump και ο Rex Tillerson χόρεψαν τον παραδοσιακό χορό με τα σπαθιά. Η Melania και η Ivanka αρνήθηκαν να καλύψουν τα κεφάλια τους. 

Ο Trump άγγιξε τη σφαίρα της εξουσίας. Και επίσης πούλησε στο βασίλειο όπλα και εξοπλισμό 150 δισ. δολαρίων. Έπειτα, ο Trump πέρασε την επόμενη μέρα λέγοντας ανοησίες για το Ιράν. Αυτό για τους Σαουδάραβες σημαίνει ότι υπό τη διοίκηση Trump μπορούν ακόμα να εμπιστεύονται την Αμερική ότι θα τους προστατέψει από την ιρανική επιθετικότητα και μπορούν να βασίζονται στον Trump ότι δεν θα εμπλακεί στο δαπανηρό τους πόλεμο με την Υεμένη. Η μόνη ευγενής κίνηση που δεν έγινε ήταν να προσκληθεί ο Trump στην επόμενη συνάντηση του OPEC. Φτάνοντας πρόσφατα τα 1 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, οι αμερικανικές εξαγωγές πετρελαίου είναι υψηλότερες από το ήμισυ των εξαγωγών των κρατών μελών του OPEC. 

Οι Σαουδάραβες και ο OPEC έχουν σαστίσει για το πώς θα απαντήσουν σε μια αμερικανική πετρελαϊκή βιομηχανία που έφερε τόση αναστάτωση στην παγκόσμια τάξη του πετρελαίου όσο αυτή που έφερε η εκλογή Trump στην Ουάσιγκτον. Εκατοντάδες δισεκατομμύρια από mega projects έχουν ακυρωθεί από το 2014 που άρχισε να γίνεται αντιληπτή η πραγματικότητα του σχιστόλιθου. Γιατί να επιχειρήσει κανείς ακριβά κόλπα σε περιοχές που δεν έχουν δοκιμαστεί, όπως ο Αρκτικός Ωκεανός όταν μπορεί να πάει στο δυτικό Τέξας και να πάρει σίγουρα αυτό που θέλει;

Η υδραυλική ρωγμάτωση (fracking) πετρελαίου από πετρώματα όπως ο σχιστόλιθος θα βοηθήσει στη σταθεροποίηση της προσφοράς πετρελαίου μακροπρόθεσμα επειδή είναι μια επένδυση μικρού κύκλου που μπορεί να γίνει σε σχετικά μικρές δόσεις. Η μέση εξέδρα διανοίγει περίπου 15 πηγάδια το χρόνο, με κόστος περίπου 5 εκατ. δολαρίων για κάθε πίδακα, και προσθέτει σχεδόν 7000 βαρέλια στην προμήθεια πετρελαίου. Συγκρίνετέ το αυτό με τις εγκαταστάσεις βαθέων υδάτων στον Κόλπο του Μεξικού όπου το μέσο πηγάδι κοστίζει 150 εκατ. δολάρια και χρειάζονται δισεκατομμύρια δολάρια και τουλάχιστον μια δεκαετία για να χτιστούν γιγάντιες πλατφόρμες προτού αρχίσει τελικά να παράγεται πετρέλαιο και να αποσβέσει την επένδυση. Πού θα προτιμούσατε να επενδύσετε;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου