Πέμπτη 11 Μαΐου 2017

Τη Jetoil θέλουν να εξαγοράσουν τα ΕΛΠΕ – Στόχος να ανακόψουν την «κάθοδο» της ρωσικής Rosneft σε Ελλάδα - Βαλκάνια

Από το worldenergynews.gr
Πρόταση για την εξαγορά της Mamidoil Jetoil ετοιμάζουν να καταθέσουν τα ΕΛΠΕ, μπαίνοντας «σφήνα» στη διαδικασία αναδιάρθρωσης της εταιρίας που βρίσκεται σε εξέλιξη με πρωταγωνιστή την ρωσικών συμφερόντων εταιρία Cetracore Energy και τις πιστώτριες τράπεζες. 

Το ενδιαφέρον των ΕΛΠΕ εστιάζεται στις αποθηκευτικές εγκαταστάσεις του Καλοχωρίου στη Θεσσαλονίκη και εντάσσεται στο πλαίσιο μιας αμυντικής περισσότερο πολιτικής ενάντια στα πιθανά σχέδια επέκτασης στην εγχώρια αγορά αλλά και στα Βαλκάνια της ρωσικής Rosneft που ελέγχει το 19,9% της Cetracore Energy. 

Τα ΕΛΠΕ ..
δραστηριοποιούνται στα Βαλκάνια ελέγχοντας ένα σημαντικό δίκτυο πρατηρίων σε Βουλγαρία, Σερβία, Μαυροβούνιο και ΠΓΔΜ, με βασικό ανταγωνιστή την ρωσική Lukoil. 

Ο έλεγχος των εγκαταστάσεων του Καλοχωρίου από την Cetracore Energy δίνει την δυνατότητα στην Rosneft να γίνει βασικός προμηθευτής προϊόντων πετρελαιοειδών στα Βαλκάνια, ενώ κανείς στην αγορά δεν μπορεί να διαβλέψει τα σχέδια της ρωσικής εταιρίας για την εγχώρια αγορά.

Πρόθεση των ΕΛΠΕ είναι να αξιοποιήσουν την καταληκτική προθεσμία για αποκλειστικές διαπραγματεύσεις των τραπεζών με τον υφιστάμενο επενδυτή, που λήγει στις 15 Μαϊου για να υποβάλλουν την πρότασή τους. 

Προσύμφωνο με άγνωστη κατάληξη 

Το γεγονός εξάλλου ότι το καθεστώς προστασίας από τους πιστωτές προς τη Mamidoil Jetoil παρήλθε από τις 24 Μαρτίου και μέχρι σήμερα δεν υπήρξε συμφωνία εξυγίανσης, έχει προκαλέσει έντονη φημολογία στην ενεργειακή αγορά περί πιθανού ναυαγίου. 

Αυτό που ευρέως κυκλοφορεί είναι ότι κάποιες εκ των Τραπεζών δεν έχουν κάνει αποδεκτές τις εγγυήσεις που παρέχει η Cetracore Energy. 

Πηγές που βρίσκονται κοντά στις διαπραγματεύσεις ωστόσο αναφέρουν ότι οι ενστάσεις που πράγματι είχαν διατυπωθεί από τις τράπεζας έχουν αρθεί μετά την υποβολή νέων στοιχείων από τον υποψήφιο επενδυτή. 

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν μάλιστα ότι οι τράπεζες έχουν υπογράψει το προσύμφωνο, χωρίς ωστόσο να υπάρχει σαφή εκτίμηση για το εάν και πότε θα υπάρξει συμφωνία για την κατάθεση του σχεδίου εξυγίανσης στο Δικαστήριο με τη σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας των τραπεζών. 

Το σχέδιο που έχει υποβάλλει ο υποψήφιος επενδυτής προβλέπει, σύμφωνα με πληροφορίες, μερική διαγραφή υφιστάμενων υποχρεώσεων, εξόφληση μέρους των υπολοίπων μέσω του τιμήματος που θα καταβάλει ή συνδυασμό τμήματος, διαγραφής μέρους των απαιτήσεων και ανάληψης μέρους του ανεξόφλητου δανεισμού. 

Κατά τις ίδιες πληροφορίες η Cetracore Energy προτείνει τίμημα 111,5 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στην αξία που έχουν αποτιμήσει οι τράπεζες τις αποθηκευτικές εγκαταστάσεις στο Καλοχώρι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου