Κυριακή 14 Μαΐου 2017

Στην Αθήνα τις επόμενες μέρες στελέχη της ExxonMobil για συμφωνία με ΕΛΠΕ και Total για υδρογονάνθρακες

Από το worldenergynews.gr
Στην Αθήνα αναμένονται τις επόμενες μέρες στελέχη της ExxonMobil, προκειμένου να υπογράψουν συμφωνία με τα ΕΛΠΕ και τη γαλλική Total στις έρευνες υδρογονανθράκων στο Ιόνιο, στο υποθαλάσσιο οικόπεδο 2.

Αυτό καταγράφει σε ρεπορτάζ της σήμερα η "Καθημερινή της Κυριακής" (Χρύσα Λιάγγου), όπου σημειώνεται, μεταξύ άλλων, ότι στις 19 Μαίου, στελέχη της αμερικανικής πολυεθνικής καταφθάνουν για να υπογράψουν με τα ΕΛΠΕ και την Total συμφωνία συμμετοχής στην παραχώρηση του Ιονίου. 

Οπως τονίζεται, ο αμερικανικός ενεργειακός κολοσσός, έξι μήνες μετά την άφιξή του στην ΑΟΖ της Κύπρου, ενδυναμώνει τη θέση του στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Η έλευση της Exxonmobil ενισχύει..
τις ενδείξεις για την ύπαρξη σημαντικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων και εκτιμάται ότι θα επιταχύνει τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή. 

Σύμφωνα πάντα με την "Καθημερινή", οι πολύμηνες συζητήσεις με τα ΕΛΠΕ αφορούν τη συμμετοχή της ExxonMobil και στις 6 περιοχές που έχουν παραχωρηθεί στον ελληνικό όμιλο (Πατραϊκός Κόλπος, οικόπεδο 2 και 1 στο Ιόνιο, οικόπεδο 10 στον Κυπαρισσιακό Κόλπο και στις χερσαίες περιοχές Βορειοδυτικής Πελοποννήσου και Αρτα-Πρέβεζας), αλλά και σε νέες περιοχές.

Πρώτη στη λίστα η Κρήτη

Οπως σημειώνεται, "πρώτη στη λίστα του ενδιαφέροντος της ExxonMobil φαίνεται να είναι η περιοχή της Κρήτης.
ΕΛΠΕ και ExxonMobil φέρονται μάλιστα να διεκδικούν την περιοχή της Κρήτης με τις εξπρές διαδικασίες που προβλέπει το θεσμικό πλαίσιο. 

Δηλαδή να μην αναμένουν πότε θα προκηρυχθεί διαγωνισμός, αλλά να προκαλέσουν οι ίδιοι, καταθέτοντας ως κοινοπραξία εκδήλωση ενδιαφέροντος, για να συντομεύουν τις σχετικές διαδικασίες σε διάστημα τριμήνου.

Το ενδιαφέρον για την περιοχή της Κρήτης συνδέεται με τις εκτιμήσεις των πετρελαϊκών εταιριών για παρόμοιους γεωλογικούς σχηματισμούς με αυτούς του τεράστιου κοιτάσματος Zor στην Αίγυπτο.

Στο στόχαστρο της πετρελαϊκής βιομηχανίας βρίσκεται η υποθαλάσσια περιοχή που εκτείνεται από το Καστελλόριζο και τη Ρόδο μέχρι την Κύπρο".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου