Πέμπτη 25 Μαΐου 2017

Η Συρία πουλούσε πετρέλαιο στις ΗΠΑ παρά τις κυρώσεις σε συνεργασία με τη Βενεζουέλα

Από το worldenergynews.gr
Η Συρία πωλούσε τα τελευταία χρόνια πετρέλαιο στις Ηνωμένες Πολιτείες παρακάμπτοντας τις διεθνείς κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στο καθεστώς Άσαντ, με τη βοήθεια της Βενεζουέλας μεταφέροντας συριακό αργό πετρέλαιο μέσω Ρωσίας σε διυλιστήριο στην Καραϊβική, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το μυστικό σχέδιο των δύο χωρών προέβλεπε την πώληση από τη Συρία πετρελαίου με μεγάλη έκπτωση στη Βενεζουέλα, η οποία έστελνε το συριακό πετρέλαιο μέσω ρωσικής εικονικής εταιρείας στην Αρούμπα για διύλιση και διανομή σε πρατήρια των καυσίμων των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ρόλο-κλειδί σύμφωνα..
με το Bloomberg έπαιξε ο έμπορος πετρελαίου από την Βενεζουέλα Wilmer Ruperti, τον οποίο πλησίασαν Σύριοι αξιωματούχοι στις αρχές του 2012 στο Καράκας.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο, λίγο αργότερα ο Ruperti άρχισε να ενοικιάζει μία έπαυλη στην βόρεια ακτή της Αρούμπα, όπου ήρθε σε επαφή με τον κτηματομεσίτη Oscar Helmeyer, στον οποίο πρότεινε να του καταβάλει 15 εκατομμύρια δολάρια, αν τον βοηθούσε να αγοράσει το διυλιστήριο της αμερικανικής Valero Energy Corp., το οποίο είχε κλείσει και το οποίο θα πέρναγε τελικά στην ιδιοκτησία της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας της Βενεζουέλας PDVSA, μέσω της θυγατρικής της στις ΗΠΑ Citgo Petroleum Corp.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Ruperti συνέστησε μία εταιρεία με την επωνυμία «Sirius Venezuelan» και υπέγραψε 5ετή σύμβαση με το διυλιστήριο της Citgo Aruba πλέον, για την διύλιση 50.000 έως 200.000 βαρελιών συριακού πετρελαίου την ημέρα και την αποθήκευση άλλων 6 εκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου από τη Συρία.

Η Citgo προσέλκυσε την προσοχή των αμερικανικών αρχών στις αρχές του 2017, όταν η θυγατρική της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας της Βενεζουέλας έκανε δωρεά ύψους 500.000 δολαρίων στο ταμείο εκλογής του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Η δωρεά αυτή ήγειρε ανησυχίες, για το ότι μια ξένη κυβέρνηση μπορεί να επεδίωκε να αποκτήσει επιρροή στον Λευκό Οίκο. 

Μάλιστα, δύο γερουσιαστές, ο Μάρκο Ρούμιο της Φλόριντα και ο Μπομπ Μενέντεζ του Νιού Τζέρσεϊ, αποκάλυψαν ότι μια «κρίσιμη ενεργειακή υποδομή» στις ΗΠΑ, η οποία ανήκει στην Citgo, θα μπορούσε να βρεθεί στα χέρια του ρωσικού πετρελαϊκού κολοσσού Rosneft, καθώς η PDVSA χρησιμοποίησε ως ενέχυρο το 49,9% των μετοχών της Citgo για δάνειο που τις χορήγησε το 2016 η Rosneft.

Την ίδια ώρα πάντως, αξιωματούχοι της Αρούμπα δηλώνουν άγνοια για τα περί συριακού πετρελαίου, αλλά δηλώνουν πρόθυμοι να συνεργαστούν με τις αμερικανικές αρχές, σύμφωνα με το Bloomberg.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου