Πέμπτη 25 Μαΐου 2017

Το σχιστολιθικό πετρέλαιο η μεγαλύτερη απειλή για Σ. Αραβία

Από το energy.reporter.com.cy
Στην κυβερνώσα οικογένεια της Σαουδικής Αραβίας θα άρεσε να ακούσει τα σκληρά λόγια του προέδρου Τραμπ στον αντίπαλο πετρελαιοπαραγωγό, το Ιράν. Τα πιο πρόσφατα σχέδια της κυβέρνησης Τραμπ να μειώσει απότομα τα στρατηγικά αποθέματα πετρελαίου των ΗΠΑ, επίσης θα γίνονταν δεκτά με χαρά. Κι όμως, η πολιτική του Λευκού Οίκου να προωθεί την αμερικανική παραγωγή σχιστολιθικού πετρελαίου θα πρέπει να έχει μεγαλύτερη σημασία για τους Σαουδάραβες και τον ΟΠΕΚ, σε σύγκριση με οποιοδήποτε sell off στα αμερικανικά αποθέματα.

Σε γενικές γραμμές, τα στρατηγικά αποθέματα πετρελαίου δεν ευχαριστούν τα βασικά μέλη του ΟΠΕΚ, όπως η Σαουδική Αραβία. Οποιαδήποτε απόπειρα για δημιουργία «μαξιλαριού» προσφοράς, θεωρείται πως αναταράσσει την επιρροή του καρτέλ.

Σε κάθε περίπτωση, οι traders πετρελαίου δεν θα δώσουν..
στην ιδέα μεγάλη προσοχή. Σκεφτείτε πως ακόμη κι αν πωληθούν τα μισά από 688 εκατ. βαρέλια από τα αμερικανικά αποθέματα μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, αυτό ισούται με ημερήσιο όγκο 300.000 βαρελιών την ημέρα. Αυτή η ποσότητα αντιστοιχεί μόλις σε 300 futures του Nymex, ένα ελάχιστο κομμάτι των όγκων που διαπραγματεύονται ημερησίως.

Αντίθετα, οι περισσότεροι traders θα εστιάσουν στη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ αυτή την εβδομάδα. Oι παραγωγοί πετρελαίου, περιλαμβανομένης και της ηγέτιδας Σαουδικής Αραβίας, χρειάζεται να αποφασίσουν αν θα αυξήσουν τις μειώσεις παραγωγής στις οποίες είχαν συμφωνήσει τον Νοέμβριο. Οι τιμές του πετρελαίου, έπειτα από μια σύντομη άνοδο, «έκαναν κοιλιά» φέτος καθώς διογκώθηκε η παραγωγή πετρελαίου στις ΗΠΑ. Βασικές περιοχές παραγωγής σχιστολιθικού πετρελαίου -οι δεξαμενές Permian, Eagle Ford και Bakken- αύξησαν την παραγωγή τους κατά περισσότερα από 540.000 βαρέλια ημερησίως μέχρι τον Ιούνιο σε ετήσια βάση. Αυτό ξεπερνά την ιστορική υποχώρηση των αποθεμάτων του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA) το Φεβρουάριο, αλλά και ακόμη και τα πιο έγκαιρα στοιχεία για τα αμερικανικά αποθέματα από το Υπουργείο Ενέργειας.

Σε περίπτωση που ο ΟΠΕΚ υποσχεθεί περισσότερες μειώσεις, αυτό μόνο καλό νέο μπορεί να είναι για τους Αμερικανούς εξαγωγείς πετρελαίου. Οι μειώσεις θα τους ήταν χρήσιμες. Ένας δείκτης του S&P για τις εταιρίες που εξερευνούν και αντλούν ενέργεια, έχει καταγράψει πτώση άνω του 9% φέτος. Πράγματι, μοναδικοί νικητές σε αυτή την κατηγορία είναι όσοι έχουν έκθεση σε σχιστολιθικό πετρέλαιο, όπως η Marathon Petroleum και η Cabot Oil.

Οι υψηλότερες τιμές θα πρέπει να οδηγήσουν σε βελτιωμένες ταμειακές ροές και για τους μεγαλύτερους, ενοποιημένους παραγωγούς πετρελαίου. Αυτό είναι σημαντικό, δεδομένου ότι οι μέτοχοι εξαρτώντας από τα υψηλά μερίσματα που τους προσφέρουν. Μέχρι πρόσφατα, κάποιοι έχουν δανειστεί για να καλύψουν τις πληρωμές. Με αυτό τον τρόπο, μια πιο σταθερή τιμή στο αργό θα βοηθούσε αυτούς που κάνουν τις μεγαλύτερες πληρωμές, όπως οι Royal Dutch Shell και BP, που αμφότερες προσφέρουν αποδόσεις άνω του 2%.

Ανεξάρτητα των στρατηγικών αποθεμάτων των Ηνωμένων Πολιτειών, ο ΟΠΕΚ χρειάζεται να ανταποκριθεί στην πρόκληση της προσφοράς από τους Αμερικανούς παραγωγούς σχιστολιθικού πετρελαίου.

Πηγή: Financial Times/euro2day.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου