Κυριακή 21 Μαΐου 2017

Το στρες στη δουλειά μπορεί να μας κάνει καρδιακούς

Από το naftemporiki.gr
Μελέτη από Βρετανούς επιστήμονες έδειξε ότι το εργασιακό στρες ευθύνεται για την εμφάνιση μεταβολικού συνδρόμου με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Συγκεκριμένα, οι Βρετανοί επιστήμονες μελέτησαν πάνω από 10.300 υπαλλήλους στο Λονδίνο για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, περίπου 14 χρόνια.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν τους παράγοντες που ευθύνονται για την εμφάνιση μεταβολικού συνδρόμου και ανέλυσαν..
τον τρόπο ζωής των συμμετεχόντων, δηλαδή συνήθειες που βλάπτουν σοβαρά την υγεία όπως, την κατανάλωση αλκοόλ, τη συνήθεια του καπνίσματος και την καθιστική ζωή. Επιπλέον, έλαβαν υπόψη τους τη θέση του καθενός στην εργασία του και συνεπώς το εργασιακό στρες που υφίσταται.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, όσο πιο μεγάλο ήταν το στρες που βίωνε κάποιος τόσο αυξανόταν και ο κίνδυνος να παρουσιάσει μεταβολικό σύνδρομο. Οι άνδρες που διακατέχονταν από χρόνιο στρες στη δουλειά τους έχουν τις διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν το σύνδρομο σε σχέση με όσους δεν επηρεάζονταν από το εργασιακό στρες. Ενώ, όπως είπαν οι ειδικοί, και στις γυναίκες παρατηρήθηκε ακριβώς η ίδια αντίδραση.

Επιπροσθέτως, γυναίκες και άνδρες που ήταν χαμηλά στην ιεραρχία είχαν ακόμη περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν μεταβολικό σύνδρομο, καθώς είχαν ακόμα πιο αυξημένο στρες.

Όπως λένε οι επιστήμονες, η σχέση των συμπεριφορών που κάνουν κακό στην υγεία με το μεταβολικό σύνδρομο είναι πιο ισχυρή στον ανδρικό πληθυσμό από ό,τι στον γυναικείο ενώ, η κακή διατροφή, το κάπνισμα, η υπερκατανάλωση αλκοόλ και η καθιστική ζωή εκτίνασσουν αυτές τις πιθανότητες στα ύψη.

Συνεπώς, το χρόνιο στρες ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό στην εμφάνιση μεταβολικού συνδρόμου και κατά συνέπεια στην αύξηση του κινδύνου για μια καρδιακή πάθηση ή την εμφάνιση διαβήτη. Και ο λόγος είναι ότι το παρατεταμένο στρες επηρεάζει το αυτόνομο νευρικό σύστημα, μειώνει την ανθεκτικότητα και την προσαρμοστικότητα του σώματος και διαταράσσει τους μηχανισμούς που κρατάνε σταθερό τον μεταβολισμό στον οργανισμό μας.

Οι επιστήμονες συμβουλεύουν να αποβάλλουμε το στρες από τη ζωή μας και ειδικά από τη δουλειά μας, προκειμένου να μειώσουμε τις πιθανότητες ενός καρδιακού επεισοδίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου