Τετάρτη 3 Μαΐου 2017

Νέο «Πίρι Ρεΐς» Ναυπηγεί η Τουρκία

Από το energia.gr
Μεγαλεπήβολα σχέδια ερευνών για ενεργειακούς πόρους στις θάλασσες που την περιβάλλουν ανακοίνωσε η Τουρκία. Και τούτο ασχέτως του εάν έχει σε αυτές δικαιώματα οικονομικής εκμεταλλεύσεως. Είναι γνωστή η αντίδρασις της Άγκυρας στις καθ’ όλα νόμιμες ενέργειες της κυπριακής κυβερνήσεως για ανάθεση σε μεγάλες εταιρίες ερευνών στα «οικόπεδα» της ΑΟΖ της Μεγαλονήσου, καθώς και οι δεδηλωμένες τουρκικές προθέσεις για διεκδίκηση του μισού Αιγαίου. Τώρα όμως ομιλούν και για έρευνες στον Εύξεινο Πόντο. Πολύ χαρακτηριστικά ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, ανεκοίνωσε την επικείμενη καθέλκυση και άλλου υδρογραφικού σκάφους, το οποίο θα μπορεί να αναλάβει έρευνες σε όλη την περιβάλλουσα την χώρα θαλάσσια έκταση.

Πρόκειται για το πλοίο «Ορούτς Ρέις», που θα έχει την..
δυνατότητα ερευνών σε θάλασσες βάθους έως 20.000 μέτρων, το οποίο, συμφώνως προς τον Τούρκο υπουργό, θα διεξάγει τέσσερεις ερευνητικές δραστηριότητες τον χρόνο, δύο στην Μεσόγειο και δύο στον Εύξεινο Πόντο. Σε συνδυασμό με επενδύσεις εκατομμυρίων που σχεδιάζουν οι Τούρκοι, κομπάζουν ότι με μοχλό τα ενεργειακά θα έχουν αλλάξει τον γεωπολιτικό χάρτη της περιοχής εντός του 2018.
Οι εξαγγελίες αυτές της Τουρκίας, επ’ ουδενί θα έπρεπε να αντιμετωπισθούν με ελαφρότητα. 

Άλλωστε η Άγκυρα, συστηματικώς καθιστά σαφείς τις προθέσεις της. Τα δε σχέδια για ενεργειακή εξάπλωση προσκρούουν μόνον στην διακεκηρυγμένη και οριοθετημένη κυπριακή ΑΟΖ. Η Ελλάς δεν έχει ακόμη προβεί ούτε σε κήρυξη ΑΟΖ ούτε σε οριοθέτηση υφαλοκρηπίδος, κάτι που θα μπορούσε να έχει γίνει τουλάχιστον με διμερή συμφωνία με την Αίγυπτο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου