Σάββατο 27 Μαΐου 2017

'Όχι' των Οικολόγων Πρασίνων στη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τα πετρέλαια του Ιονίου

Από το news247.gr
Με μια σαφή ανακοίνωση, οι Οικολόγοι Πράσινοι απορρίπτουν κατηγορηματικά τη ΣΜΠΕ για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στο Ιόνιο Πέλαγος.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασής τους, οι Οικολόγοι θεωρούν ότι η έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων είναι μια επιλογή μεγάλης σημασίας που όμως υπηρετεί ένα ενεργειακό σχεδιασμό που στρέφει το βλέμμα του στο παρελθόν, στην εποχή του άνθρακα. Αντιθέτως, όπως αναφέρουν, το μέλλον ανήκει στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την ενεργειακή αποδοτικότητα, κάτι που επιβάλλει όχι μόνο η Συνθήκη του Παρισιού για το κλίμα αλλά και στρατηγικές επιλογές χωρών όπως οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Δανία, η Ισπανία και πολλές άλλες.

Ακόμη, οι Οικολόγοι Πράσινοι δηλώνουν ότι ..
ο πολλαπλασιασμός ενδεχομένων εξορυκτικών γεωτρήσεων, εφόσον η έρευνα αποδώσει αποτελέσματα, θα πολλαπλασιάσει τις επιπτώσεις και την πιθανότητα κινδύνων για τα θαλάσσια οικοσυστήματα, τα ιχθυαποθέματα, τον τουρισμό, ενώ οι σχετικά χαμηλές τιμές πετρελαίου, δημιουργούν το φόβο ότι μπορεί να μειωθούν, για λόγους κόστους, τα επίπεδα ασφάλειας.

Η ανακοίνωση των Οικολόγων Πρασίνων έρχεται την ίδια ημέρα που στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας υπογράφονταν επισήμως τρεις συμβάσεις μίσθωσης για ισάριθμες περιοχές έρευνας και αξιοποίησης υδρογονανθράκων. Συγκεκριμένα, για τη Βορειοδυτική Πελοπόννησο και την περιοχή Άρτας-Πρέβεζας, με τις υπογραφές του κ. Γιώργου Σταθάκη και του διευθύνοντα συμβούλου των ΕΛΠΕ, Γρηγόρη Στεργιούλη, και την  περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας, την οποία υπέγραψαν ο υπουργός Ενέργειας και ο πρόεδρος- διευθύνων σύμβουλος της Energean Oil & Gas, Μαθιός Ρήγας.
(Φωτογραφία: State Lands Commission via AP)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου