Δευτέρα 17 Απριλίου 2017

Hurriyet: Πλήγμα ο EastMed στις βλέψεις της Τουρκίας να γίνει ενεργειακός κόμβος

Από το worldenergynews.gr
Πλήγμα στις βλέψεις της Τουρκίας να μετατραπεί σε ενεργειακό κόμβο και κύριο προμηθευτή μετά τη Ρωσία πηγών ενέργειας στην Ευρώπη χαρακτηρίζει στην τουρκική εφημερίδα Hurriyet τον σχεδιασμό του EastMed ο Δρ. Μικάλ Ταντσούμ, συνεργάτης στο Κέντρο Ερευνών Ενεργειακής Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Bilkent της Άγκυρας.

Σε άρθρο του ο Ταντσούμ επισημαίνει, ότι η κατασκευή του υποθαλάσσιου αγωγού EastMed που θα μεταφέρει ισραηλινό φυσικό αέριο από το κοίτασμα «Λεβιάθαν» στην Ευρώπη μέσω Κύπρου και Ελλάδας, θα μειώσει την εξάρτηση της ΕΕ από τον τουρκικό αγωγό ΤΑΝΑΡ, ο οποίος μεταφέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν στην Ευρώπη και αποτελεί τη βασική διαδρομή προσφοράς φυσικού αερίου εκτός Ρωσίας.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά..
«ενώ η Άγκυρα ήλπιζε, ότι ο ΤΑΝΑΡ θα μετατρέψει την Τουρκία σε κόμβο μεταφοράς του φυσικού αερίου της Μέσης Ανατολής και της Κεντρικής Ασίας στην Ευρώπη, οι συνεχιζόμενες προσπάθειες της ΕΕ για διαφοροποίηση των διαδρόμων εφοδιασμού της, μεταβάλλουν την Ανατολική Μεσόγειο σε μια σκακιέρα ενέργειας». 

Όσον αφορά τις πρόσφατες ανακαλύψεις στην θαλάσσια περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, αναφέρει πως αν το κοίτασμα Zohr εκτείνεται πέρα από την ΑΟΖ της Αιγύπτου εντός της Κυπριακής, τότε η Κύπρος κάθεται πάνω σε ένα μεγάλο κοίτασμα φυσικού αερίου στο Οικόπεδο 11.

Υποστηρίζει δε, ότι «ο αγωγός East Med βασίζεται στην προοπτική, ότι η ανατολική Μεσόγειος θα αποτελέσει έναν από τους σημαντικότερους προμηθευτές ενέργειας της ΕΕ» και υπογραμμίζει, ότι «από γεωλογική άποψη, η προοπτική αυτή δεν είναι υπερβολική».

Τονίζει ακόμη, ότι με βάση τις γεωλογικές έρευνες που έγιναν, το τρίγωνο Αιγύπτου-Ισραήλ-Κύπρου θα μπορούσε να μετατραπεί σε έναν από τους 10 πρώτους παραγωγούς φυσικού αερίου στον κόσμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου