Δευτέρα 17 Απριλίου 2017

ΗΠΑ: Ανοίγουν οι κάνουλες των τραπεζών για τη χρηματοδότηση των παραγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου

Από το worldenergynews.gr
H αυξανόμενη αισιοδοξία των τραπεζών της Wall Street για την ενεργειακή βιομηχανία δίνει ώθηση για τους παραγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου των ΗΠΑ που ήδη απολαμβάνουν υψηλότερες τιμές.

JPMorgan Chase & Co., Wells Fargo & Co και η Citigroup Inc., ανακοίνωσαν στα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου ότι οι αυξανόμενες τιμές του πετρελαίου έχουν βοηθήσει στην απαελευθέρωση κεφαλαίων 370 εκατομμύρια $ που ήδη διατίθενται για την κάλυψη επισφαλών δανείων σύμφωνα με το Bloomberg.

Αν η αισιοδοξία μετατραπεί σε αύξηση των χορηγήσεων θα είναι..
ένα όφελος για τις επιχειρήσεις σχιστόλιθου στο Τέξας και στη Βόρεια Ντακότα, που βασίζονται στο δανεισμό για την χρηματοδότηση των γεωτρήσεων.

Αυτό θα μπορούσε να επιταχύνει περαιτέρω την παραγωγή πετρελαίου των ΗΠΑ, η οποία αναμένεται να αυξηθεί πάνω από 10 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, για πρώτη φορά στα τέλη του 2018, και να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στις προσπάθειες του ΟΠΕΚ να περιορίσει την προσφορά.


«Συγκρατημένη αισιοδοξία είναι το θέμα», είπε ο Kraig Grahmann, συνεργάτης του δικηγορικού γραφείου Haynes & Boone LLP. «Οι τράπεζες θα ακολουθήσουν μια πιο συνετή και συντηρητική πολιτική μετά από αυτό που συνέβη με την πτώση των τιμών.»

Οι “κάνουλες “ αρχίζουν να ανοίγουν. 

Τα μοχλευμένα δάνεια προς τον τομέα της ενέργειας έχουν αυξηθεί το τρέχον έτος σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πριν από ένα χρόνο. 

Κατά το πρώτο τρίμηνο, οι εταιρείες ενέργειας των ΗΠΑ έθεσαν 26,8 δισεκατομμύρια $ στα λεγόμενα μοχλευμένα δάνεια - δάνεια που έχουν επεκταθεί σε αυτές που ήδη κατέχουν σημαντικές ποσότητες του χρέους - έως και περίπου 86% από την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg .

Οι εταιρείες ήδη αναζητούν να δαπανήσουν περισσότερα. 

Σύμφωνα με μια έρευνα της Haynes & Boone (στις 4 Απριλίου όπου ερωτήθηκαν 163 στελέχη σε εταιρείες πετρελαίου, οι τράπεζες και οι εταιρείες private equity που εμπλέκονται στον τομέα της ενέργειας), το 76% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι αναμένουν οι πιστωτικές γραμμές να μείνουν σταθερές ή να αυξηθούν, και το 89% προέβλεψε ότι θα δαπανηθούν περισσότερα το 2107 στις αμερικανικές επιχειρήσεις εξόρυξης σχιστόλιθου.

«Με χαμηλό το κόστος των δανείων κεφαλαίου, θα υπάρχουν περισσότερα προγράμματα για τους παραγωγούς πετρελαίου », δήλωσε ο Grahmann. 

«Οι εταιρείες θα είναι σε θέση να ανοίξουν περισσότερεα πηγάδια πετρελαίου και αερίου, τα οποία θα αυξήσουν την παραγωγή και κατά συνέπεια και τον εφοδιασμό των ΗΠΑ»

Πέρυσι, οι δανειστές μείωσαν τα πιστωτικά στον ενεργειακό τομέα των ΗΠΑ όταν το αργό υποχώρησε κοντά στο 26 $ το βαρέλι, προκαλώντας φόβο στους χρεωμένους παραγωγούς. Με τις τιμές να έχουν διπλασιασθεί τώρα, οι ανησυχίες για τα επισφαλή δάνεια έχουν χαλαρώσει.

Λιγότερη ανησυχία

Η JPMorgan ανακοίνωσε ότι απελευθέρωσε $ 93 εκατομμύρια, από τα χρήματα που είχε στο παρελθόν αναιρέσει, γεγονός που οφείλεται κυρίως στη βελτίωση των τιμών πετρελαίου και φυσικού αερίου, σε σύγκριση με μια αύξηση 713 εκατομμύρια $ που διατηρούσε το αντίστοιχο τρίμηνο πριν από ένα χρόνο.

Επίσης η Wells Fargo περιόρισε τις προβλέψεις της για τα επισφαλή δάνεια.

«Η βελτίωση στο χαρτοφυλάκιο του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, καθώς και η συνεχή βελτίωση σε αστικά ακίνητα, οδήγησε σε απελευθέρωση αποθεματικού $ 200 εκατομμύρια για το τρίμηνο» αναφέρει στην έκθεσή του ο Mike Loughlin, Γενικός Διευθυντής Διαχείρισης Κινδύνων της Wells Fargo.

Η Citigroup ανακοίνωσε ότι “άνοιξε” 77 εκατομμύρια $ από τα αποθεματικά κατά το πρώτο τρίμηνο, σε σύγκριση με τα 233 εκατ $ πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με έκθεση για την ενέργεια.

«Αν το πετρέλαιο παραμένει εκεί που βρίσκεται για τους επόμενους 12 μήνες, δεν υπάρχει μεγάλη ανησυχία για την πιστωτική ποιότητα,» δήλωσε ο Spencer Cutter, αναλυτής της U.S. Credit Bloomberg Intelligence.

Παρ 'όλη την βελτίωση των ενεργειακών αγορών, οι τράπεζες θα εξακολουθούν να είναι επιφυλακτικές στο δανεισμό προς τις εταιρείες πετρελαίου, σύμφωνα με Cutter. «Οι μεγάλες τράπεζες θα είναι πιο επιλεκτικές, στη χορήγηση δανείων και θα αυξήσουν τις χρηματοδοτήσεις για τους καλύτερους » επεσήμανε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου