Πέμπτη 6 Απριλίου 2017

H Πολωνία στρέφεται προς τις ΗΠΑ για LNG

Από το energypress.gr
Η επιθυμία της Πολωνίας να σταματήσει τις εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία έχει οδηγήσει σε μια “συνεννόηση” με τις Ηνωμένες Πολιτείες ώστε να συνεργαστούν προς μια συμφωνία για εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου προς στο νέο λιμάνι της Βαλτικής Θάλασσας, είπε ο πολωνός αναπληρωτής πρωθυπουργός.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, ο Ματέους Μοραβιέτσκι, ο οποίος κρατά επίσης το χαρτοφυλάκιο της οικονομικής ανάπτυξης και των οικονομικών, είπε σε συνέντευξη ότι οι συνομιλίες με τον νέο αμερικανό υπουργό Ενέργειας Ρικ Πέρι έφεραν “μια πολύ θετική ανταπόκριση”. “Είναι μάλλον πολύ νωρίς για τη λέξη συμφωνία. Συνεννόηση; Ασφαλώς”, είπε ο Μοραβιέτσκι, καθώς ολοκλήρωνε μια τριήμερη επίσκεψή του στις ΗΠΑ με συναντήσεις στην Ουάσιγκτον, τη Βοστόνη και τη Νέα Υόρκη. Ο τερματικός σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου (ΥΦΑ) της Πολωνίας στη..
Βαλτική Θάλασσα ολοκληρώθηκε το 2015 και άρχισε να λειτουργεί το 2016. Έχει ετήσια παραγωγική ικανότητα 5 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων (δκμ), το οποίο η κυβέρνηση θέλει να διπλασιάσει στο άμεσο μέλλον, είπε ο Μοραβιέτσκι.

Οι εσωτερικές πηγές της χώρας παρέχουν το 30% του αερίου που καταναλώνεται στην Πολωνία, με το υπόλοιπο να προέρχεται κυρίως από τη Ρωσία, το οποίο η Βαρσοβία αντιμετωπίζει με καχυποψία. Όταν λυθούν τα διαδικαστικά θέματα και βρεθεί μια βιώσιμη εξαγώγιμη ικανότητα, “το τελευταίο στοιχείο που απομένει να διαπραγματευθεί είναι η τιμή”, είπε, σημειώνοντας ότι το φυσικό αέριο από τη Ρωσία, την Αλγερία και το Κάταρ είναι ανταγωνίσιμο. “Η μέση τιμή είναι χαμηλότερη από αυτήν που μπορούμε να λάβουμε από το Τέξας, από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Έχουμε ακόμα λίγο δρόμο να κάνουμε, αλλά ελπίζω να βρούμε έναν κοινό παρονομαστή”, είπε.

Τον Φεβρουάριο του 2016 οι ΗΠΑ άρχισαν για πρώτη φορά να εξάγουν ΥΦΑ από τις νοτιότερες 48 πολιτείες. Κανένα μέρος από το αέριο αυτό, που υπολογίζεται ότι ήταν αξίας 895 εκατομμυρίων δολαρίων (838 εκατ. ευρώ) τον πρώτο χρόνο, δεν έφτασε έως την Πολωνία ή τη Βόρεια Ευρώπη, λόγω των φθηνότερων επιλογών από τη Ρωσία και τη Νορβηγία. Η Πολωνία σκοπεύει να χτίσει έναν πλωτό τερματικό σταθμό ΥΦΑ στη Βαλτική μέχρι το 2021 για να προσθέσει χωρητικότητα. Η αναπτυσσόμενη οικονομία της Πολωνίας θα βοηθήσει στην υποστήριξη της επιπλέον χωρητικότητας.

Ο ρυθμός ανάπτυξης ήταν 3,5% στο πρώτο τρίμηνο, ενώ “3,6% ή παραπάνω” είναι πιθανό για το 2017, σύμφωνα με τον Μοραβιέτσκι. Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός είπε ότι δεν τον απασχολεί η πρόσφατη ισχύ του πολωνικού νομίσματος, όσο παραμένει μεταξύ 4 και 4,5 ανά ευρώ. “Με την πρόσφατη ισχυροποίηση, όπου το ζλότι άγγιξε τα 4,21 ανά ευρώ, θεωρήθηκε αρκετά ισχυρό, αλλά παραμένει μια αρκετά καλή συναλλαγματική ισοτιμία για τους εξαγωγείς μας”, είπε.

Το φυσικό αέριο είναι εθνική ασφάλεια Η ανεύρεση εναλλακτικών πηγών φυσικού αερίου είναι σημαντική για την εθνική ασφάλεια της Πολωνίας. Η σύμβαση της χώρας για να αγοράσει αέριο από την κρατική εταιρεία Gazprom της Ρωσίας λήγει το 2022. Η αναπλήρωση των περίπου 10,2 δκμ ρωσικού αερίου από την ετήσια κατανάλωση των 15 έως 16 δις κ.μ. αποτελεί μεγάλη προτεραιότητα, καθώς θα μειώσει κάθε μέσο πίεσης που μπορεί να ασκήσει η Μόσχα στο πρώην υποτελές της κράτος.

Η Πολωνία, μέλος του ΝΑΤΟ, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή ανάμεσα σε μια πρωτοφανή συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων της Ρωσίας και του ΝΑΤΟ από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Η συγκέντρωση δυνάμεων πηγάζει από την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία και τις κατηγορίες, που αρνείται η Μόσχα, ότι υποστηρίζει την κίνηση αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία.

“Είμαι ιδιαίτερα ανήσυχος. Νομίζω ότι αυτό που κάνει η Ρωσία από την εισβολή της της Γεωργίας το 2008 και της Ουκρανίας το 2014 είναι σαφώς εναντίον του διεθνούς δικαίου”, είπε Ο Μοραβιέτσκι. “Είμαστε εντελώς αντίθετοι με αυτή την επεκτατική και επιθετική πολιτική της Ρωσίας. Οι κυβερνοαπειλές σε χώρες της Βαλτικής και την Πολωνία δεν μπορούν να τονιστούν αρκετά. Πιστεύω ότι αυτό αποτελεί έναν πραγματικό κίνδυνο. Πρέπει να συνεργαστούμε ιδιαίτερα στενά με το ΝΑΤΟ και τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης”, είπε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου