Πέμπτη 6 Απριλίου 2017

Το Ιράν Πούλησε Όλα το Πετρέλαιο Που Είχε Αποθηκεύσει σε Τάνκερ

Από το energia.gr
Το Ιράν έχει πουλήσει πλέον όλα τα αποθέματα αργού που διατηρούσε αποθηκευμένα για χρόνια σε δεξαμενόπλοια, σε μία περίοδο που η χώρα προσπαθεί να συνεχίσει να διατηρεί σε υψηλά επίπεδα τις εξαγωγές της, αντιμέτωπη με αρκετά προβλήματα στην παραγωγή, σύμφωνα με όσα ανέφεραν στο Reuters πηγές από τον χώρο της ναυτιλίας και του πετρελαίου.

Από τη χαλάρωση των διεθνών κυρώσεων, τον Ιανουάριο του 2016, το Ιράν προσπάθησε να αναπληρώσει τα χαμένα έσοδα, διαθέτοντας στην αγορά εκατομμύρια βαρέλια αργού που είχε αποθηκευμένα σε τάνκερ, στα ανοιχτά της χώρας.

Τις δύο προηγούμενες εβδομάδες το Ιράν πούλησε..
και τις τελευταίες ποσότητες απ' αυτά τα αποθέματα. Ήταν κυρίως συμπυκνώματα (condensates), μία πολύ ελαφριά ποικιλία αργού.

Πριν την άρση των κυρώσεων, το Ιράν είχε αποθηκεύσει σε πλοία απούλητες ποσότητες αργού. Το 2015 οι συνολικές ποσότητες, σε 25 τάνκερ, είχαν ανέλθει στο επίπεδο - ρεκόρ των 40 εκατ. βαρελιών.

Από τον Σεπτέμβριο του 2016, η μείωση των αποθεμάτων επιταχύνθηκε. Στις αρχές του 2017, το Ιράν διέθετε ακόμα 16 εκατ. βαρέλια περίπου.

Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, χωρίς αποθέματα αποθηκευμένα σε τάνκερ, το Ιράν έχει απωλέσει μία πολύτιμη πηγή για την τόνωση των εξαγωγών.

«Νομίζουμε ότι (η αποθήκευση σε πλωτές εγκαταστάσεις) ήταν η κύρια αιτία για την αύξηση των εξαγωγών» σχολίασε ο αναλυτής της Energy Aspects, Richard Mallinson.

Μετά τη χαλάρωση των διεθνών κυρώσεων, η ιρανική παραγωγή αυξήθηκε από 2,9 σε 3,6 εκατ. βαρέλια/ημέρα περίπου, τον περασμένο Ιούνιο.

Έκτοτε, δεν έχει σημειώσει αξιοσημείωτη αύξηση και διαμορφώνεται στα 3,7 με 3,8 εκατ. βαρέλια/ημέρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου