Πέμπτη 20 Απριλίου 2017

Εξαίρεση από τις κυρώσεις έναντι της Ρωσίας ζητά η Exxon Mobil

Από το energypress.gr
Εξαίρεση από τις κυρώσεις του Αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών κατά της Ρωσίας επιδιώκει η Exxon Mobil προκειμένου να προχωρήσει σε κοινοπραξία με τη ρωσική κρατική πετρελαϊκή Rosneft σε εξόρυξη στη Μαύρη Θάλασσα, σύμφωνα με πρώην αξιωματούχο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που επικαλούνται οι New York Times, οι πληροφορίες του οποίου επιβεβαιώθηκαν και από στέλεχος της πετρελαϊκής βιομηχανίας.

Η αίτηση εξαίρεσης κατατέθηκε στη θητεία της κυβέρνησης Ομπάμα το 2015, σύμφωνα με τους αξιωματούχους, και δεν έχει αποσυρθεί.

Η πρόταση βρίσκεται τώρα ενώπιον...
της κυβέρνησης Τραμπ, σε μια εύθραυστη στιγμή για τις αμερικανο-ρωσικές σχέσεις, καθώς κλιμακώνονται οι εντάσεις για το θέμα της Συρίας ενώ ερευνάται και η πιθανή εμπλοκή της Ρωσίας στις αμερικανικές εκλογές.

Σύμφωνα με τους New York Times, η αίτηση δεν συζητήθηκε κατά τις ακροάσεις της Γερουσίας για την επιβεβαίωση της ανάληψης καθηκόντων υπουργού Εξωτερικών από τον Ρεξ Τίλερσον, οποίος ήταν διευθύνων σύμβουλος της Exxon Mobil προτού διοριστεί από τον Πρόεδρο Τραμπ στη θέση αυτή, ενώ ήταν γνωστό πως είχε μια ισχυρή εργασιακή σχέση με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Την περίοδο εκείνη, ο κ. Τίλερσον και άλλα στελέχη της εταιρείας είχαν πει πως δεν πίεσαν για να μην επιβληθούν κυρώσεις στη Ρωσία.

Ωστόσο, ο κ. Τίλερσον και άλλα στελέχη της εταιρείας σημείωσαν πως η Exxon Mobil είχε λάβει εξαίρεση για να ολοκληρώσει τις εξορύξεις σε πηγάδι στα Ρωσικά ύδατα στην Αρκτική. Κατά τα στελέχη της εταιρείας, είχαν καλέσει αξιωματούχους της κυβέρνησης Ομπάμα οι αμερικανικές κυρώσεις να συνάδουν με αυτές της ΕΕ, η οποία έδινε μεγαλύτερη ευχέρεια στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις να συνεχίσουν να συμμετέχουν σε ορισμένα ρωσικά projects.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου