Παρασκευή 14 Απριλίου 2017

Σχέδιο επιστημόνων για την πρώτη γεώτρηση μέχρι τον μανδύα του πλανήτη


Από το naftemporiki.gr
Μπορεί ο άνθρωπος να έχει εξερευνήσει κάθε γωνιά του πλανήτη, ωστόσο μέχρι σήμερα υπάρχει ένα μέρος που δεν έχει «επισκεφθεί» – τον γήινο μανδύα, δηλαδή το παχύ και ημίρρευστο στρώμα που βρίσκεται μεταξύ του φλοιού και του πυρήνα. Αυτός είναι ο στόχος Ιαπώνων ερευνητών από την Υπηρεσία Θαλάσσια-Γήινης Επιστήμης και Τεχνολογίας (JAMSTEC), οι οποίοι σχεδιάζουν να υλοποιήσουν την πρώτη γεώτρηση που θα φτάσει σε τόσο μεγάλο βάθος.

Το πρότζεκτ ήρθε στη δημοσιότητα πριν από μερικές ημέρες, από την ιστοσελίδα The Japan News. 

Όπως ανέφεραν..,
στην ιστοσελίδα ερευνητές του JAMSTEC, με τη γεώτρηση ελπίζουν πως θα φέρουν στο «φως» νέα στοιχεία σχετικά με τη διαδικασία σχηματισμού της Γης, αλλά και τη σύσταση του μανδύα.

Ο μανδύας αποτελεί περίπου το 80% της μάζας του πλανήτη, ενώ σε ορισμένα σημεία στους ωκεανούς ξεκινά από βάθη 10 χιλιομέτρων. «Ακόμη και σήμερα δεν γνωρίζουμε την ακριβή του σύσταση. Απλώς έχουμε δει ορισμένα υλικά του», σημειώνει η ερευνήτρια Νάτσουε Άμπε από την ιαπωνική υπηρεσία.

Μέρος της χρηματοδότησης για τη γεώτρηση θα προέλθει από την ιαπωνική κυβέρνηση, η οποία ελπίζει πως η μελέτη των επιστημόνων θα βοηθήσει στην καλύτερη πρόγνωση των σεισμών.

«Η Ιαπωνία είναι ηφαιστειογενής και σεισμογενής χώρα. Θα ήταν ευχής έργο να υπάρξει κάποιος εξοπλισμός ανάλυσης και παρακολούθησης, όμως δεν γνωρίζουμε ποια παράμετρο πρέπει να αξιοποιήσουμε», λέει η Άμπε.

«Επομένως, πρέπει να κατανοήσουμε καλύτερα και με μεγαλύτερη ακρίβεια το γεωλογικό σύστημα. Χρειάζεται επομένως να μελετήσουμε τη Γη πιο εξονυχιστικά».

Αυτή τη στιγμή, βρίσκονται υπό εξέταση τρία πιθανά σημεία για την πραγματοποίηση της γεώτρησης, όλα στον Ειρηνικό Ωκεανό. Το πρώτο βρίσκεται ανοικτά της Χαβάης, ενώ οι δύο εναλλακτικές περιοχές είναι στην Κόστα Ρίκα και το Μεξικό.

Για να φτάσουν μέχρι τον μανδύα, οι επιστήμονες θα χρησιμοποιήσουν το Chikyu, ένα από τα πιο προηγμένα πλοία υπεράκτιων γεωτρήσεων. Το γεωτρύπανό του θα πρέπει να καταδυθεί σε βάθος περίπου 4  χιλιομέτρων, για να φτάσει μέχρι τον βυθό.

Στη συνέχεια, θα πρέπει να «τρυπήσει» τον πυθμένα του ωκεανού σε βάθος 6 χιλιομέτρων, πριν φτάσει στα όρια του μανδύα.

Η επιχείρηση αναμένεται να ξεκινήσει το αργότερο το 2030, ενώ πέρα από τη συλλογή δειγμάτων υλικού από τον μανδύα, έχει και άλλους στόχους. Έτσι, για παράδειγμα, θα βοηθήσει τους επιστήμονες να μελετήσουν το γεωλογικό όριο ανάμεσα στον φλοιό και τον μανδύα, όπως επίσης και να εξακριβώσουν τη διαδικασία σχηματισμού του φλοιού.  

Παράλληλα, η γεώτρηση θα τους δώσει τη δυνατότητα να διαπιστώσουν ποιο είναι το μεγαλύτερο βάθος στο οποίο εντοπίζεται ζωή, με τη μορφή μικροοργανισμών.

Πριν ξεκινήσει η γεώτρηση, θα χρειασθεί αρκετή ακόμη προεργασία, ώστε να κατασκευασθεί ο κατάλληλος εξοπλισμός. Ωστόσο, σύμφωνα με την Άμπε, ο στόχος του πρότζεκτ είναι απόλυτα εφικτός.

«Αν φτάσουμε μέχρι τον μανδύα, θα μάθουμε ολόκληρη την ιστορία της Γης», καταλήγει η ερευνήτρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου