Πέμπτη 16 Μαρτίου 2017

Η Gazprom ανταγωνιστής του ΦΑ της Α. Μεσογείου

Από το energypress.gr
Οι δυσκολίες που ενδεχομένως θα αντιμετωπίσουν οι εξαγωγές Φυσικού Αερίου από την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου καθώς και οι πιθανοί ενεργειακοί διάδρομοι απασχόλησαν τις εργασίες του 4ου “Eastern Mediterranean Gas Conference,” οι εργασίες του οποίου ολοκληρώθηκαν.

Από τις ενδιαφέρουσες παρεμβάσεις αυτή του Χαράλαμπου Έλληνα προέδρου της πρώην ΚΡΕΤΥΚ ο οποίες υποστήριξε ότι το ΦΑ της περιοχής θα αντιμετωπίσει αρκετές δυσκολίες να μπει στις ευρωπαϊκές αγορές όταν θα ξεκινήσει η παραγωγή από τα κοιτάσματα της περιοχής. Ο κ. Έλληνας υποστήριξε ότι ο σημαντικότερος αρνητικός παράγοντας για το ΦΑ της περιοχής είναι οι μεγάλες ποσότητες φυσικών πόρων παγκοσμίως που σπρώχνουν τις τιμές προς τα κάτω.

Ο κ. Έλληνας εμφανίσθηκε συγκρατημένος στις...
εκτιμήσεις του συνιστώντας ρεαλισμό. Κατά τον ίδιο το ΦΑ της περιοχής έχει να αντιμετωπίσει στην Ευρώπη την Ρωσική Gazprom η οποία όπως εκτίμησε ότι θα συνεχίσει να είναι ο μεγαλύτερος πάροχος ΦΑ της Γηραιάς Ηπείρου για τις επόμενες δυο δεκαετίες.

Το 2016, ανέφερε, παρείχε το 34% των αναγκών της Ευρώπης σε ενέργεια, αύξηση 12,5% σε σχέση με το 2015 στην τιμή των $4,7/mmBTU, προσθέτοντας ότι η εταιρεία έχει και άλλες δυνατότητες για παροχή αερίου σε ακόμη πιο φθηνή τιμή των $3.

Το ίδιο συγκρατημένος εμφανίσθηκε και με τις εξαγωγικές δυνατότητες του κοιτάσματος «Αφροδίτη» Ο ίδιος, ανέφερε, εναποθέτει τις ελπίδες του μακροπρόθεσμα στην ΕΝΙ και την Total στο τεμάχιο 11, για το οποίο υπάρχουν προσδοκίες.

Συνεργασία των χωρών
Στις ενδιαφέρουσες εισηγήσεις που κατατέθηκαν στο συνέδριο και αυτή της Gina Cohen συμβούλου σε θέματα φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο η οποία ουσιαστικά υποστήριξε ότι θα πρέπει να υπάρξει συνεργασία των χωρών της περιοχής στο κομμάτι εκμετάλλευσης του ΦΑ.

Η τοποθέτησή της στο κατά πόσο η Κυπριακή Δημοκρατία μπορεί να μπλοκάρει την έλευση ενός αγωγού προς την Τουρκία μέσα από την ΑΟΖ ουσιαστικά απορρίπτει τους ισχυρισμούς της Λευκωσίας περί του αντιθέτου. Νομικά η Κύπρος δεν έχει το δικαίωμα να σταματήσει ένα αγωγό από το να περάσει από την ΑΟΖ της είπε. Πολιτικά, πρόσθεσε, «δεν γνωρίζω».

Τα πολιτικά ζητήματα σύμφωνα με την κ. Cohen θα μπορούσαν να επιλυθούν αν ένα τρίτο μέρος κατασκεύαζε τον αγωγό. Κατά την ίδια ακόμη και όταν οι γεωπολιτικές συνθήκες είναι δύσκολες εμπορικά έργα μπορούν να προχωρήσουν ενώ από την άλλη αν εμπορικά ένα έργο είναι δύσκολο να υλοποιηθεί τότε σίγουρα δεν πρόκειται να προχωρήσει.

Σε ότι αφορά τον αγωγό East Med η ίδια υποστήριξε ότι το όλο εγχείρημα είναι ανέφικτο.

Προσδοκίες από την ενεργειακή ανάπτυξη 
Για το όνειρο όλων των Κυπρίων η Κύπρος να καταστεί ένας ενεργειακός παράδεισος μίλησε ο Γιώργος Παντελίδης, συνέταιρος στην Deloitte και επικεφαλής του τμήματος συμβουλευτικών υπηρεσιών της εταιρείας που ήταν χορηγός του συνεδρίου. Υπάρχει ένας σαφής σχεδιασμός από την Κυβέρνηση και αυτό έκανε τους μεγάλους παίκτες της βιομηχανίας εμπιστευθούν την Κύπρο, ανέφερε.

Η τοπική κοινότητα έχει πολλές προσδοκίες από την ανάπτυξη των ενεργειακών πόρων, πρόσθεσε. Την ίδια ώρα αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στο γεγονός ότι δεν έχει ακόμη οριστεί πιο λιμάνι θα χρησιμοποιείται για τέτοια θέματα.

Ωστόσο ανέφερε ότι ο ίδιος γνωρίζει ότι το θέμα του λιμανιού βρίσκεται ψηλά στις προτεραιότητες της Κυβέρνησης ενώ έκανε λόγο και για ταχεία διαδικασία (fast track) που έχει τεθεί σε εφαρμογή για μεγάλους ενεργειακούς παίκτες όσον αφορά την εργοδότηση εξειδικευμένου προσωπικού.

(του Απόστολου Τομαρά, Καθημερινή)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου