Κυριακή 26 Μαρτίου 2017

Σε κλοιό «αρκούδων» το πετρέλαιο

Από το imerisia.gr
Ξύπνησαν από τη χειμερία νάρκη τους οι «αρκούδες» στην αγορά πετρελαίου και κάνουν αισθητή την παρουσία τους, προκαλώντας ισχυρούς πονοκεφάλους στις πετρελαιοπαραγωγούς χώρες του ΟΠΕΚ: Ο μαύρος χρυσός έχει καταγράψει απώλειες της τάξης του 10% τις δυο τελευταίες εβδομάδες, έχοντας απομακρυνθεί από τα επίπεδα τιμών των 50-60 δολ./βαρέλι που θεωρούνταν αποδεκτά από το καρτέλ: Το αμερικανικό αργό διαπραγματευόταν χθες στα 47,60 δολ./βαρέλι, ενώ το μπρεντ αγωνιζόταν να διατηρηθεί πάνω από το ψυχολογικό φράγμα των 50 δολ./βαρέλι. Οι τιμές έχουν επιστρέψει στα επίπεδα του Νοεμβρίου του 2016, εκεί δηλαδή που βρίσκονταν προτού συναφθεί η συμφωνία του ΟΠΕΚ (με συμμετοχή και ορισμένων παραγωγών εκτός καρτέλ όπως η Ρωσία) για μείωση παραγωγής κατά 1,8 εκατ. βαρέλια ημερησίως, αρχής γενομένης από τον Ιανουάριο και για διάστημα έξι μηνών. Βασική επιδίωξη ήταν..
ο περιορισμός της υπερπροσφοράς πετρελαίου (που οδήγησε στην κατάρρευση των τιμών από τα 100 δολ./βαρέλι το καλοκαίρι του 2014 κάτω από τα 30 δολ./βαρέλι στις αρχές του 2016) και η σταθεροποίηση της αγοράς.

Αποθέματα

Πλην όμως, η συμφωνία δεν φαίνεται να αποδίδει τα αναμενόμενα, εάν κρίνει κανείς από την αύξηση των αποθεμάτων αργού των ΗΠΑ σε νέο ιστορικό υψηλό (στα 533 εκατ. βαρέλια) την περασμένη εβδομάδα. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται εν μέρει στο ότι η συμμόρφωση των χωρών εκτός ΟΠΕΚ (βλέπε Ρωσία) με τις συμφωνηθείσες περικοπές των ποσοστώσεων παραγωγής ήταν πλημμελής. Ο κύριος παράγοντας όμως ήταν το ότι η ανάκαμψη των τιμών (από τα 30 προς τα 60 δολ./βαρέλι στο τέλος του 2016) επανέφερε στην αγορά τους παραγωγούς shale (εξόρυξη πετρελαίου από σχιστολιθικά κοιτάσματα) των ΗΠΑ, που αποδείχθηκαν ανθεκτικότεροι από ότι ανέμενε η Σαουδική Αραβία και οι σύμμαχοί της στον ΟΠΕΚ. «Η ολική επαναφορά του shale κατέστησε σαφές σε όλους ότι η πετρελαϊκή βιομηχανία καλείται να αντιμετωπίσει μια μόνιμη διαρθρωτική αλλαγή και όχι ένα προσωρινό πλεόνασμα στην αγορά», σχολιάζουν οι Financial Times. Η διολίσθηση των τιμών κάτω από τα 50 δολ./βαρέλι αναζωπυρώνει τις πιέσεις στην χρηματοοικονομική θέση των πετρελαιοπαραγωγών χωρών (κάτι που αποτυπώθηκε και στην πρόσφατη υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Σαουδικής Αραβίας από τη Fitch) και φέρνει (πάλι...) σε δύσκολη θέση τον ΟΠΕΚ που θα κληθεί να επανεξετάσει τη θέση του σε δυο μήνες από σήμερα, στη Σύνοδο Κορυφής της 25ης Μαϊου στη Βιέννη.

Τρία είναι τα σενάρια: Το πρώτο είναι να συμφωνήσει στην παράταση της συμφωνίας για τουλάχιστον ένα εξάμηνο, Το δεύτερο είναι να συμφωνήσει σε επιθετικότερες μειώσεις παραγωγής, γνωρίζοντας όμως πως έτσι θα εκχωρήσει μερίδια αγοράς στους «παίκτες» που δε συμμετέχουν στη συμφωνία. Και το τρίτο είναι να εγκαταλείψει την προσπάθεια ελέγχου των επιπέδων παραγωγής και να πυροδοτήσει νέο πόλεμο τιμών, επιστρέφοντας στη στρατηγική του 2015 που οδήγησε τις τιμές... στα Τάρταρα, γονατίζοντας τους πιο αδύναμους παραγωγούς στην πορεία.
Οι αναλυτές θεωρούν ως επικρατέστερο το πρώτο σενάριο, εκτιμώντας ότι ίσως οδηγήσει στον περιορισμό των αποθεμάτων πετρελαίου προς το τέλος του έτους. Οψόμεθα..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου