Δευτέρα 27 Μαρτίου 2017

ΟΠΕΚ: Αναβολή Αποφάσεων για την Επέκταση της Συμφωνίας Μείωσης της Παραγωγής Αργού

Από το energia.gr
Αν και αρχικά σχηματίστηκε η εντύπωση ότι οι εκπρόσωποι χωρών-μελών του ΟΠΕΚ και μεγάλων παραγωγών εκτός του οργανισμού, όπως η Ρωσία, θα συμφωνήσουν σε χρονική επέκταση της συμφωνίας για μείωση της παραγωγής αργού, τελικώς αποφασίσθηκε η σύσταση επιτροπής που θα εξετάσει την πρόταση για εξάμηνη παράταση.

Σύμφωνα με το Reuters, σε μία προηγούμενη εκδοχή της ανακοίνωσης αναφερόταν ότι η επιτροπή στην οποία συμμετέχουν υπουργοί από χώρες εντός και εκτός ΟΠΕΚ «συνιστά την εξάμηνη επέκταση» της συμφωνίας. 

Ωστόσο, στην τελική εκδοχή της ανακοίνωσης, που δημοσιοποιήθηκε χθες Κυριακή, υπάρχει μόνο η επισήμανση ότι..
η επιτροπή ζήτησε από μία τεχνική ομάδα και την γραμματεία του ΟΠΕΚ «να εξετάσουν τις συνθήκες στην αγορά πετρελαίου και να αξιολογήσουν [...] τον Απρίλιο του 2017» το ενδεχόμενο επέκτασης των εθελοντικών αναπροσαρμογών στην παραγωγή. 

Δεν είναι σαφές γιατί υπήρξε αυτή η αλλαγή της διατύπωσης, αν και σύμφωνα με πηγές του ΟΠΕΚ οφείλεται στο γεγονός ότι η επιτροπή δεν έχει τη νομική εξουσιοδότηση ώστε να λάβει μία τέτοια απόφαση. 

Οι αναλυτές τόνισαν, σύμφωνα με το Reuters, ότι η απουσία μίας άμεσης συμφωνίας για την χρονική επέκταση της συμφωνίας θα έχει επιπτώσεις και στις τιμές του αργού.

Νωρίτερα σήμερα, τιμή του Μπρεντ υποχωρούσε κατά 7 σεντς στα 50,73 δολάρια/βαρέλι και του αμερικανικού αργού (WTI) κατλα 14 σεντς στα 47,83 δολάρια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου