Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2017

Αναμονή για τον ΔΕΣΦΑ

Αποτέλεσμα εικόνας για δεσφα
Από το insider.gr
Σε αναμονή βρίσκεται ο ΔΕΣΦΑ για το αν θα προκηρυχθεί νέος διαγωνισμός για την πώληση του 66% ή για το αν θα συνεχιστεί η υπάρχουσα διαδικασία, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΔΕΣΦΑ Σωτήρης Νίκας στο Athens Energy Forum 2017.

«Δεν είμαστε ούτε οι πωλητές, ούτε οι αγοραστές. Αυτοί που έχουν να πουν περισσότερα είναι εκείνοι που εμπλέκονται περισσότερο, δηλαδή το υπουργείο και το ΤΑΙΠΕΔ. Η προηγούμενη διαδικασία απέτυχε μετά από τρία χρόνια προσπαθειών. Η εταιρεία SOCAR έφυγε στα τέλη Σεπτεμβρίου και αυτή την στιγμή βρισκόμαστε ενώπιων νέων αποφάσεων που πρέπει να ληφθούν για το κατά πόσο θα πρέπει να διεξαχθεί  νέος διαγωνισμός ή θα συνεχιστεί η τρέχουσα διαδικασία», ανέφερε ο κ. Νίκας.

Παράλληλά, πρόσθεσε, ότι ο προβληματισμός της εταιρείας είναι ότι ..
η διαδικασία θα πρέπει να είναι ταχύτατη «γιατί οι καθυστερήσεις επηρεάζουν την δραστηριότητα της εταιρείας».  

Τα άμεσα σχέδια του ΔΕΣΦΑ

Αναφερόμενος στα άμεσα σχέδια του ΔΕΣΦΑ, ο κ. Νίκας τόνισε ότι σε αυτά περιλαμβάνονται η ανάπτυξη έργων διασύνδεσης με γειτονικές χώρες, τα οποία αφορούν στον κάθετο διάδρομο, η αναβάθμιση του τερματικού σταθμού LNG, έργα που συμβάλουν στην ασφάλεια και την αύξηση της ζήτησης και η ολοκλήρωση του σχεδίου για gas-hub στη χονδρική. Για το τελευταίο αυτό θέμα, ο κ. Νίκας διευρκίνισε ότι δεν ισχύουν τα όσα ακούγονται περί του ότι το σχέδιο έχει βγει εκτός χρονοδιαγράμματος. Όπως ανέφερε η εταιρεία Fluxys έχει ήδη ολοκληρώσει τη μελέτη σκοπιμότητας και ανακοίνωσε ότι το α’ τρίμηνο του 2018 θα υπάρχει ένα εικονικό σημείο εμπορίας.

Σχετικά με τα έργα υγροποιημένου φυσικού αερίου, ο κ. Νίκας σημείωσε ότι «η δημιουργία μικρών έργων LNG είναι κάτι στο οποίο συμμετέχουμε. Κοιτάμε τι μπορεί να γίνει στη Ρεβυθούσα (ως σταθμός φόρτωσης) και ο προσδοκώμενος χρόνος υλοποίησης είναι το 2017».

Ο ΔΕΣΦΑ συμμετέχει και σε άλλα έργα όπως είναι το πρόγραμμα POSEIDON MED στο οποίο συνεργάζεται με τη ΔΕΠΑ και αφορά στον ανεφοδιασμό πλοίων σε πολλά λιμάνια της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου