Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2017

Στον τελικό γύρο διαπραγματεύσεων

Από το energy.reporter.com.cy
Ολοκληρώθηκε ο δεύτερος γύρος διαπραγματεύσεων μεταξύ της διυπουργικής επιτροπής με τους τρεις ανάδοχους των οικοπέδων 6, 8 και  10 στο πλαίσιο του τρίτου γύρου αδειοδότησης στην κυπριακή ΑΟΖ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του κυπριακού Τύπου μετά και την ολοκλήρωση της δεύτερης φάσης των συναντήσεων με όλες τις εταιρείες που επιλέγηκαν την Δευτέρα (6 Φεβρουαρίου), αναμένεται σύντομα να αρχίσει η τρίτη φάση η οποία εκ των πραγμάτων είναι η πιο καθοριστική για την τελική έκβαση των συζητήσεων. Στη βάση εκτιμήσεων, αρχές Μαρτίου ο υπουργός Ενέργειας θα είναι έτοιμος να καταθέσει στο Υπουργικό Συμβούλιο την τελική του πρόταση για τις εταιρείες που θα αδειοδοτηθούν.

Αξίζει να σημειωθεί πως η δεύτερη φάση των διαπραγματεύσεων κάλυψε ..
και τα τρία τεμάχια που προσφέρονται για αδειοδότηση και τις τέσσερις εταιρείες που συνεχίζουν στην διαδικασία (η κοινοπραξία ΕΝΙ-TOTAL για τα τεμάχια 6 και 10, η ΕΝΙ για το 8 και η κοινοπραξία ExxonMobil – Qatar Petroleum για το τεμάχιο 10).

Κατά τον τρίτο γύρο των διαπραγματεύσεων θα επιδιωχθεί να ανοίγει και να κλείνει ένα-ένα κεφάλαιο για κάθε τεμάχιο, με πρόθεση της κυβέρνησης να ολοκληρωθούν πρώτα οι διαβουλεύσεις για το τεμάχιο 6, στη συνέχεια για το 8 και η τελική προσπάθεια θα αφορά το τεμάχιο 10.

Με βάση τις ίδιες πληροφορίες, υπάρχει αισιοδοξία ως προς την τελική κατάληξη καθώς και ως προς τον χρόνο ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων, αφού από τους δύο πρώτους γύρους διαπραγματεύσεων για κάθε τεμάχιο ξεχωριστά, συμφωνήθηκε το μεγαλύτερο μέρος της συνεργασίας και μένουν μόνο λίγα ανοικτά ζητήματα.

Κύριο στόχοι παραμένουν η αύξηση του μεγέθους των υποχρεωτικών νέων σεισμογραφικών, ο αριθμός και η χρονική κατανομή των γεωτρήσεων για κάθε τεμάχιο, όπως βέβαια και το αρχικό πριμ των δεκάδων εκατομμυρίων που θα καταβληθούν στο κρατικό ταμείο από τους αναδόχους.

Σημειώνεται πως τις τελευταίες μέρες ο υπουργός Γιώργος Λακκοτρύπης είχε συναντήσεις τόσο με τους εκπροσώπους της Noble Energy, όσο και με την ηγεσία της Delek, με σκοπό τον προγραμματισμό για τη διαδικασία εκμετάλλευσης του κοιτάσματος «Αφροδίτη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου