Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2017

23 χώρες της ΕΕ δεν ακολουθούν τους κανόνες για την ποιότητα του αέρα

Αποτέλεσμα εικόνας για ποιότητα του αέρα
Από το energypress.gr
Το ευρωπαϊκό νομοθετικό πλαίσιο για την ποιότητα του αέρα εφαρμόζεται σε περισσότερες από 130 πόλεις σε 23 από τα 28 κράτη μέλη της ΕΕ, ανακοίνωσε χθες (6 Φεβρουαρίου)η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι η κυριότερη περιβαλλοντική αιτία πρόωρου θανάτου στις πόλεις της Ευρώπης και οι μεταφορές αποτελούν την κύρια πηγή. «Η Επιτροπή εξακολουθεί να ανησυχεί για το συνολικό ρυθμό της προόδου προς την επίτευξη των οριακών τιμών που καθορίζονται από τη νομοθεσία της ΕΕ στα κράτη μέλη», Η Κομισιόν αναφέρει σε ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε χθες.

Η Οδηγία για την Ποιότητα του Αέρα του 2008, προς το παρόν υπό αναθεώρηση, υποχρεώνει τα κράτη μέλη να ..
μειώσουν την έκθεση στα λεπτά σωματίδια κατά μέσο όρο 20% από το 2020, με βάση τα επίπεδα του 2010.

Η Οδηγία για τα Εθνικά Ανώτατα Όρια Εκπομπών, συμπεριλαμβανομένων των αιωρούμενων σωματιδίων (PM) και του διοξειδίου του αζώτου (NOx). Μια αναθεωρημένη έκδοση της οδηγίας βρίσκεται επί του παρόντος υπό εξέταση από το Συμβούλιο των Υπουργών και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Σε όλη την ΕΕ το 2013, το διοξείδιο του αζώτου (NO2), το οποίο ως επί το πλείστον εκπέμπεται από τις μεταφορές, προκάλεσε 68.000 πρόωρους θανάτους. Το σκάνδαλο Dieselgate αποκάλυψε πώς η Volkswagen είχε «πειράξει» τις δοκιμές εκπομπών NO2.

Το όζον (O3) ευθύνεται για το θάναντο16.000 ανθρώπων και τα μικρά σωματίδια (PM2.5) προκάλεσαν 436.000 θανάτους το ίδιο έτος. Τα σωματίδια PM2.5, μικροσκοπικά στίγματα από σκόνη και αιθάλη τα οποία εκπέμπονται από την καύση ορυκτών καυσίμων, μπορούν να εισέλθουν στους πνεύμονες και το κυκλοφορικό σύστημα.

Νομική δράση

Κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων ετών, η Επιτροπή ξεκίνησε τις νομικές διαδικασίες κατά 12 κρατών μελών για τη μη επιβολή των προτύπων ποιότητας του αέρα για το ΝΟ2. Αυστρία, Βέλγιο, Τσεχική Δημοκρατία, Γερμανία, Δανία, Ισπανία, Γαλλία, Ουγγαρία, Ιταλία, Πολωνία, Πορτογαλία και το Ηνωμένο Βασίλειο είναι πιθανό να τους επιβληθούν πρόστιμα. Οικολόγοι στη Βρετανία κέρδισαν μια δικαστική μάχη εναντίον της βρετανικής κυβέρνησης για την αποτυχία της να ακολουθήσει τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Ανάλογες αγωγές αναμένονται σε όλη την ΕΕ.

Η Επιτροπή ξεκίνησε περισσότερες διαδικασίες επί παραβάσει για τα PM10, τα οποία είναι μεγαλύτερης σημασίας από ό, τι PM 2,5. Βέλγιο, Βουλγαρία, Τσεχική Δημοκρατία, Γερμανία, Ελλάδα, Ισπανία, Γαλλία, Ουγγαρία, Ιταλία, Λετονία, Πορτογαλία, Πολωνία, Ρουμανία, Σουηδία, Σλοβακία και Σλοβενία θα αντιμετωπίσουν νομικές ενέργειες. Αγωγές υποβλήθηκαν στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων κατά της Βουλγαρίας και της Πολωνίας το 2015.

Η Κομισιόν χθες ανακοίνωσε την Επιθεώρηση για την Αξιολόγηση της Περιβαλλοντικής Εφαρμογής, η οποία αναφέρει ότι θα ενισχύσει την τήρηση των κανόνων της ΕΕ. Ο Επίτροπος Περιβάλλοντος Karmenu Vella (φωτό) δήλωσε ότι η ορθή εφαρμογή της νομοθεσίας για το περιβάλλον θα μπορούσε να εξοικονομήσει από την οικονομία της ΕΕ 50 δισεκατομμύρια € ετησίως σε δαπάνες για την υγεία και άμεσο κόστος για το περιβάλλον.

Η Επιτροπή σχεδιάζει να αντιμετωπίσει τα προβλήματα από κοινού με τις χώρες νωρίτερα, πριν αυτά γίνουν επείγοντα. Αλλά ο Vella δεν κατονόμασε μεμονωμένες χώρες. «Υπάρχουν φορές που χρησιμοποιούμε το καρότο και φορές που χρησιμοποιούμε το μαστίγιο. Αυτή είναι μία από τις φορές που χρησιμοποιούμε το καρότο», δήλωσε σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες. Η Επιτροπή δημοσίευσε 28 εκθέσεις των χωρών, η οποία ανέλυσε την πρόοδο σχετικά με τη διαχείριση των αποβλήτων, την κυκλική οικονομία, την ποιότητα του νερού και την προστασία της φύσης. Η Κομισιόν σχεδιάζει να συζητήσει τα ευρήματα με κάθε κράτος μέλος ξεχωριστά και να δημιουργήσει ένα εργαλείο για να βοηθήσει τις χώρες να ανταλλάξουν καλές πρακτικές.

(James Crisp, EurActiv)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου