Από το worldenergynews.gr
Η JP Morgan υποστηρίζει, ότι πολλές από τις "εγκρίσεις" εξαγωγών LNG θα μείνουν ανεκπλήρωτες, αφού ληφθούν υπόψιν διάφορες παράμετροι.
Απίθανο θεωρεί το σενάριο, που υιοθετούν πολλοί αναλυτές, ότι η έγκριση από το υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ για εξαγωγές 50 δισεκατομμυρίων κυβικών ποδιών LNG, θα φέρει και υψηλότερες τιμές κατανάλωσης στις ΗΠΑ.
Όπως επισημαίνει ο αναλυτής της JP Morgan, Michael Cebalest, στην έκθεση της τράπεζας με τίτλο «Eye on the Market Outlook 2017», οι προαναφερθείσες ποσότητες για τις οποίες έδωσε έγκριση το υπουργείο Ενέργειας, αντιστοιχούν στα 2/3 της τρέχουσας παραγωγής φυσικού αερίου των ΗΠΑ.
Σημειώνει δε, ότι «πρώτον, θα ήταν περίεργο αν οι εξαγωγές LNG των ΗΠΑ υπερέβαιναν το 20% της παραγωγής και δεύτερον, ένα μεγάλο μέρος της ευκαιρίας των ΗΠΑ να αποκτήσουν εξαγωγικό πλεονέκτημα, εξαφανίστηκε κατά τη διάρκεια των 3 τελευταίων ετών, καθώς οι τιμές των εισαγόμενων ποσοτήτων LNG στην Ασία μειώθηκαν.
Ενδεικτικό...
δε όπως τονίζει, είναι το παρακάτω γράφημα, που απεικονίζει την αύξηση της παραγωγής LNG των ΗΠΑ και την κατακόρυφη πτώση της τιμής μόνο στις αγορές της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας.
Ο Michael Cebalest επισημαίνει, ότι μπορεί το υπουργείο Ενέργειας να έχει «εγκρίνει» την εξαγωγή 50 δισεκατομμυρίων κυβικών ποδιών LNG την ημέρα προς τις χώρες με τις οποίες οι ΗΠΑ έχουν Συμφωνία Ελευθέρων Συναλλαγών (ΣΕΣ), ωστόσο όπως αναφέρει, η «έγκριση» αυτή είναι μόνο στα χαρτιά και δεν σημαίνει ότι πραγματικά θα υλοποιηθούν.
Χαρακτηριστικά αναφέρει, ότι η μόνη χώρα από αυτές που ανήκουν στις ΣΕΣ και έχει υποβάλει περισσότερες από 20 αιτήσεις στις ΗΠΑ για LNG, είναι η Κορέα, στην οποία όμως όπως υπογραμμίζει, οι τιμές εισαγωγής φυσικού αερίου έχουν πέσει πάρα πολύ τα τελευταία 3 χρόνια.
Τονίζει ακόμη, ότι η μεγάλη διαφορά τιμών Νότιας Κορέας-ΗΠΑ ακυρώνει από μόνη της τις εξαγωγές, δεδομένου ότι οι αμερικανοί εξαγωγείς πρέπει να καλύψουν το υψηλό κόστος των εγκαταστάσεων και της εξόρυξης του φυσικού αερίου συν τα έξοδα αποστολής.
Ακόμη υπογραμμίζει, ότι πρέπει να ληφθεί υπόψιν, ότι οι περισσότεροι εμπορικοί εταίροι των ΗΠΑ βρίσκονται στην Ευρώπη και τροφοδοτούνται με φυσικό αέριο μέσω αγωγών, από τη Ρωσία, τη Νορβηγία και την Ολλανδία.
Σύμφωνα με την έκθεση της JP Morgan, μεγαλύτερη βαρύτητα για τις ΗΠΑ έχουν οι εξαγωγές προς χώρες με τις οποίες δεν υπάρχουν Συμφωνίες Ελεύθερων Συναλλαγών και αποτελούν τους μεγαλύτερους εισαγωγείς LNG, όπως η Κίνα, η Ινδία, η Ιαπωνία και η Ταϊβάν.
Κι όμως, αν και τα αιτήματα εξαγωγών σε αυτές τις χώρες φθάνουν τα 46 δισεκατομμύρια κυβικά πόδια LNG την ημέρα, το υπουργείο Ενέργειας έχει εγκρίνει μόλις την εξαγωγή 14-15 δισεκατομμυρίων κυβικών ποδιών και τα 2/3 εξ αυτών των ποσοτήτων προέρχονται από εγκαταστάσεις, που δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί.
Εκτιμά δε, ότι ορισμένες απ’ τις εγκεκριμένες ποσότητες στις χώρες αυτές δεν θα παραδοθούν, λόγο της σχέσης κόστους-τιμής.
Γράφημα με την διακύμανση τιμών και παραγωγής φυσικού αερίου των ΗΠΑ
Ακόμη επισημαίνει, ότι το υπουργείο Ενέργειας πριν δώσει τις τελεσίδικες εγκρίσεις του, θα λάβει υπόψιν του την επάρκεια του εγχώριου εφοδιασμού με φυσικό αέριο, την ενεργειακή ασφάλεια των ΗΠΑ, τις επιπτώσεις στην οικονομία των ΗΠΑ και ιδιαίτερα το κόστος της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, το σχετιζόμενο με το φυσικό αέριο κόστος για τη βιομηχανία, τις διεθνείς εκτιμήσεις και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις.
Επισημαίνει δε, ότι το υπουργείο Ενέργειας έχει καταλήξει από το 2015 στο συμπέρασμα, ότι οι εξαγωγές φυσικού αερίου των ΗΠΑ δεν μπορούν να ξεπερνούν τα 20 δισεκατομμύρια κυβικά πόδια την ημέρα και ότι η όποια αύξηση εξαγωγών πρέπει να συνδυαστεί με αύξηση της εγχώριας παραγωγής και να μην οδηγήσει σε πολύ υψηλότερες τιμές στις ΗΠΑ.
Με βάση όλα τα παραπάνω, ο Michael Cebalest καταλήγει, ότι «θα είναι έκπληξη να δούμε τις εξαγωγές LNG των ΗΠΑ να υπερβαίνουν το 20% της παραγωγής τους».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου