Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2016

ΟΠΕΚ: Έτος - καμπή το 2016 για το πετρέλαιο

Αποτέλεσμα εικόνας για ΟΠΕΚ: Έτος - καμπή το 2016 για το πετρέλαιο
Από το capital.gr
Αυτή η χρονιά σηματοδοτεί "σημείο καμπής" προς μια ισορροπημένη αγορά για το πετρέλαιο, αν και το περιβάλλον χαμηλότερων τιμών, η αστάθεια της αγοράς και οι αβεβαιότητες γύρω από τις περιβαλλοντικές πολιτικές, θα συνεχίσουν να προκαλούν σύγχυση γύρω από τις μακροπρόθεσμες προοπτικές του μαύρου χρυσού. Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Οργανισμός Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών (ΟΠΕΚ).

"Η πετρελαϊκή αγορά έχει δείξει σημάδια πως οδεύει προς μια πιο ισορροπημένη κατάσταση" σε σχέση με την προηγούμενη αντίστοιχη έκθεσή μας τον Δεκέμβριο, σημειώνει χαρακτηριστικά ο Οργανισμός, ενώ διευκρινίζει ότι η μεταβλητότητα συνεχίζεται και οι προκλήσεις παραμένουν σε "πολλά μέτωπα".

Αξίζει να σημειωθεί ότι ..
το πετρέλαιο έχει δεχθεί ισχυρό πλήγμα τα τελευταία δύο χρόνια εξαιτίας της υπερβάλλουσας προσφοράς στην παγκόσμια αγορά.

Ο μαύρος χρυσός κινείται πέριξ των 45 δολαρίων το βαρέλι σήμερα έχοντας αυξηθεί πάνω από 20% από τις αρχές του χρόνου, αν και εξακολουθεί να κινείται πολύ χαμηλότερα σε σχέση με το ρεκόρ των 105 δολαρίων το βαρέλι που πέτυχε στα μέσα του Ιουνίου του 2014.

Η αγορά βρίσκεται αυτή τη στιγμή "στη διαδικασία επαναπροσδιορισμού" καθώς ο ρυθμός αύξησης των αποθεμάτων επιβραδύνθηκε το 2016. Παράλληλα, η παραγωγή των χωρών εκτός του ΟΠΕΚ υποχώρησε φέτος, σημειώνει ο Οργανισμός, ενώ όπως λέει η αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου παρέμεινε "σχετικά υγιής" γύρω στα 1,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

Ο Οργανισμός εκτιμά ότι η παραγωγή αργού από τις εκτός ΟΠΕΚ χώρες θα υποχωρήσει περαιτέρω το 2016 και 2017, πριν αρχίσει να αυξάνεται ξανά το 2021.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου