Τρίτη 30 Αυγούστου 2016

«Στροφή» της Saudi Aramco προς το Σχιστολιθικό Αέριο

Αποτέλεσμα εικόνας για Saudi Aramco
Από το energia.gr
Η κρατική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου της Σαουδικής Αραβίας, Saudi Aramco, προχωρά στην παραγωγή σχιστολιθικού φυσικού αερίου ( shale gas) μετά από μια σειρά επιτυχημένες δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια των τελευταίων πέντε ετών και οι οποίες οδήγησαν στην ανακάλυψη τεράστιων αποθεμάτων, όπως δήλωσε χθες, Δευτέρα, ο Mohammed Y. Al Qahtani, ανώτερος αντιπρόεδρος των υπηρεσιών upstrea m της εταιρείας.

Ο Qahtani, ο οποίος ήταν ομιλητής σε ενεργειακό συνέδριο στη Νορβηγία, δήλωσε ότι...
η Saudi Aramco επικεντρώνεται στην παραγωγή σχιστολιθικού φυσικού αερίου σε εν εξελίξει πρότζεκτ, ιδίως στις βόρειες και ανατολικές επαρχίες του βασιλείου.

«Έχουμε αφθονία αποθεμάτων του πετρελαίου, αλλά εργαζόμαστε και στο φυσικό αέριο», είπε και πρόσθεσε ότι «εντοπίζουμε τεράστια κοιτάσματα στο βόρειο τμήμα του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας, όπου το κέντρο ζήτησης έχει πραγματικά απομονωθεί από το δίκτυο του φυσικού αερίου».

Επίσης, ανέφερε ότι η Saudi Aramco διάγει, αυτή την περίοδο, πιλοτική φάση για κάποια από τα κοιτάσματα σχιστολιθικού φυσικού αερίου.

Παράλληλα, ο Qahtani διαβεβαίωσε ότι η εταιρεία εξακολουθεί να επικεντρώνεται στην παραγωγή πετρελαίου, στο πλαίσιο της οποίας ικανοποιεί τις ανάγκες των πελατών της, συμπεριλαμβανομένης και της εγχώριας ζήτησης στη Σαουδική Αραβία.

Υπενθυμίζεται ότι η αγορά πετρελαίου τελεί εν αναμονή μιας πιθανής απόφασης για «πάγωμα» της παραγωγής κατά την άτυπη σύνοδο του ΟΠΕΚ στις 26 με 28 Σεπτεμβρίου στην Αλγερία.

Σύμφωνα με την Goldman Sachs, από τη στιγμή που οι δύο περιφερειακοί αντίπαλοι, η Σαουδική Αραβία και το Ιράν, εστιάζουν η καθεμία στο δικό της μερίδιο αγοράς, θα ήταν απίθανο να γίνει αποδεκτό μονομερώς το πάγωμα ή ακόμη και να εφαρμοστεί μετά από κοινή συμφωνία.

Επίσης, ο ανώτερος αντιπρόεδρος των υπηρεσιών upstream της Saudi Aramco διαβεβαιώνει: «Εξυπηρετούμε άνετα την τοπική ζήτηση και τις εξαγωγές άνετα στις διεθνείς αγορές» και συμπληρώνει ότι το Πρόγραμμα Μετασχηματισμού της εταιρείας προβλέπει αύξηση της συνολικής δυναμικότητας διύλισης σε 8-10 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.

«Το πετρέλαιο θα παραμείνει η κινητήριος δύναμη στο χώρο της ενέργειας για τις επόμενες δεκαετίες», τόνισε ο Qahtani, ενώ πρόσθεσε ότι οι περιοχές της Ασίας είναι οι πρώτοι στόχοι για την Saudi Aramco. «Θέλουμε να έχουμε παρουσία στην Κίνα, την Ινδία, την Ινδονησία και τη Μαλαισία. Αυτές οι χώρες θα είναι οι μελλοντικοί μας στόχοι και διεξάγουμε συζητήσεις με αυτές», τόνισε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου