Πέμπτη 18 Αυγούστου 2016

Η γεωπολιτική υπεραξία του deal της Energean

Αποτέλεσμα εικόνας για Η γεωπολιτική υπεραξία του deal της Energean
Από το capital.gr
Σε μια κρίσιμη χρονική συγκυρία, κατά την οποία οι ισορροπίες και οι συμμαχίες στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου αποδεικνύονται εύθραυστες και διαρκώς μεταβαλλόμενες, μια ιδιωτική εταιρεία η Energean Oil & Gas έρχεται να δώσει νέα ώθηση και καύσιμα στον περίφημο ενεργειακό άξονα συνεργασίας με το Ισραήλ.

Ο λόγος για τη χθεσινή, βαρύνουσας σημασίας, ανακοίνωση της εταιρείας ότι απέκτησε έναντι 148,5 εκατ. δολάρια τρία θαλάσσια κοιτάσματα του Ισραήλ, στην περίφημη λεκάνη της Λεβαντίνης. Για όσους δεν γνωρίζουν πρόκειται για τη λεκάνη, η οποία μέχρι την ανακάλυψη του κοιτάσματος Ζορ στην Αίγυπτο, είχε τα μεγαλύτερα πιστοποιημένα αποθέματα φυσικού αερίου στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, καθώς σε αυτήν έχουν εντοπιστεί το περίφημο γιγαντιαίο κοίτασμα Λεβιάθαν, καθώς και το ενεργό κοίτασμα Ταμάρ, που ήδη βρίσκεται σε παραγωγή.

Θυμίζουμε ότι..
η μεταβίβαση γίνεται από τις εταιρείες Delek Drilling και Avner Oil & Gas, τις εταιρείες δηλαδή που είναι μέτοχοι, αναπτύσσουν και εκμεταλλεύονται το Λεβιάθαν και το Ταμάρ. Οι δύο εταιρείες, που αποφάσισαν να διαθέσουν τα τρία κοιτάσματα στο πλαίσιο της γνωστής υπόθεσης με την αρχή ανταγωνισμού του Ισραήλ, όπως δήλωσαν επέλεξαν την ελληνική εταιρεία μετά από πολύμηνη εξέταση μιας σειράς προσφορών που δέχθηκε.

Το τάιμινγκ της απόκτησης των κοιτασμάτων είναι επίσης κομβικό. Προ ημερών ολοκληρώθηκε ο νέος γύρος παραχώρησης τριών οικοπέδων στην Κύπρο, μια διαδικασία που προκάλεσε παγκόσμια αίσθηση στη διεθνή αγορά πετρελαίου καθώς το παρών για τα κυπριακά οικόπεδα έδωσαν κορυφαίες εταιρείες του κλάδου όπως οι ExxonMobil, Total, Eni, Qatar Petroleum, Statoil κλπ. 

Επίσης το Ισραήλ έχει ανακοινώσει ότι προχωρά και σε νέο διαγωνισμό για την παραχώρηση 24 οικοπέδων, προφανώς θέλοντας να εκμεταλλευτεί το θετικό μομέντουμ για την περιοχή μετά την επιτυχία της Κύπρου, σε μια χρονική στιγμή που έχουν κάνει την εμφάνισή τους αναλύσεις που μιλούν για σταθεροποίηση ή ακόμη και ανάκαμψη των τιμών στην διεθνή αγορά πετρελαίου. 

Τέλος πρέπει να υπογραμμιστεί το διαχρονικό ενδιαφέρον της ισραηλινής πλευράς να συνεχίσει τη συνεργασία και την ανάπτυξη του περίφημου τριγώνου ενεργειακής , οικονομικής και πολιτικής συνεργασίας  με την Ελλάδα και την Κύπρο. Αυτό είχε επιβεβαιωθεί και στο πρόσφατο ταξίδι του πρωθυπουργού στο Ισραήλ, όταν και είχαν συμφωνηθεί μια σειρά από τριμερείς συναντήσεις – και σε ενεργειακό επίπεδο. 

Μάλιστα αξίζει να θυμίσουμε ότι το καλοκαίρι του 2013 ο επικεφαλής του ισραηλινού κολοσσού Delek Ισαάκ Τσούβα είχε εκδηλώσει το ενδιαφέρον του προς την ελληνική πλευρά για να επενδύσει στον τομέα της έρευνας και παραγωγής στην Ελλάδα. Ωστόσο στην πορεία αποδείχθηκε ότι οι συνθήκες δεν είναι αρκετά ώριμες, με αποτέλεσμα να μην υπάρξει περαιτέρω πρόοδος
Τρία χρόνια μετά, ωστόσο, έχουμε την αντίστροφη διαδρομή, με μια ελληνική ενεργειακή εταιρεία να μπαίνει στα κοιτάσματα του Ισραήλ και να επιβεβαιώνει το ρόλο της ως ένας ευρύτερα γνωστός και σεβαστός ενεργειακός όμιλος, όπως ανέφερε και στη δήλωσή του ο Γιόσι Αμπού διευθύνων σύμβουλος των Delek και Avner. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου