Τετάρτη 17 Αυγούστου 2016

Η ιστορία της Saudi Aramco: Από την πρώτη πετρελαιοπηγή μέχρι την κορυφή του κόσμου

Αποτέλεσμα εικόνας για Η ιστορία της Saudi Aramco:
Από το newmoney.gr
Η εταιρεία παραγωγής πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας έχει ξεπεράσει κατά πολύ τον ανταγωνισμό. Η πιο πολύτιμη εταιρεία του κόσμου, η οποία και παρέχει το 1/9 του αργού του πλανήτη και διαχειρίζεται διυλιστήρια από τις ΗΠΑ μέχρι την Κίνα, ετοιμάζεται να ξεκινήσει το IPO της, την αρχική δημόσια προσφορά, για να συγκεντρώσει 100 δισ. δολάρια μέχρι το 2017.

Πουλώντας το 5% του μετοχικού κεφαλαίου της, η Saudi Arabian Oil Co (Aramco) είναι ο ακρογωνιαίος λίθος του πλάνου του Πρίγκηπα Mohammed bin Salman, του γιού του βασιλιά, ο οποίος προσπαθεί να μεταρρυθμίσει την οικονομία της χώρας έτσι ώστε να γίνει ομαλή μετάβαση από τους υδρογονάνθρακες, στις νέες βιομηχανίες.

Αυτός είναι και ο δρόμος που ακολούθησε η Aramco, ιστορικά:


1933

Η Σαουδική Αραβία επιτρέπει στην Standard Oil (μετέπειτα Chevron) να διερευνήσει και να αντλήσει σε μία περιοχή μεγαλύτερη της Γαλλίας!

1936
Η Texas Co (Texaco), τώρα πια μέρος της Chevron αποκτά το 50% της Casoc, της θυγατρικής που πραγματοποιεί τις έρευνες στη Σ. Αραβία.

1938

Μετά από συνεχείς απογοητεύσεις, η Casoc ακολουθεί τις συμβουλές του γεωλόγου της Max Steineke στο να "σκάψει πιο βαθιά" και, τελικά, ανακαλύπτει πετρέλαιο στην πηγή Dammam No 7. H εταιρεία πληρώνει την κυβέρνηση προκαταβολικά με 50.000 λίβρες χρυσού.

1944

Η Casoc μετονομάζεται σε Arabian American Oil Co, γνωστή και ως Aramco.

1948

Oι Standard Oil του New Jersey και η Socony-Vacuum Oil, οι οποίες μετά θα συνιστούσαν την ExxonMobil, αγοράζουν μερίδιο. Η Aramco τώρα πια έχει 4 μετόχους, όλοι τους Αμερικανοί. Η Aramco ανακαλύπτει το -ακόμη και σήμερα- μεγαλύτερο πεδίο πετρελαίου στον κόσμο, Ghawar.

Aramco adds pipeline through the Saudi desert in 1951.

1980

Eπτά χρόνια μετά την εξαγορά του αρχικού 25% η κυβέρνηση της Σ. Αραβίας πληρώνει 1,5 δισ. δολάρια για το υπόλοιπο 40% των assets της Aramco που δεν κατέχει. Η εταιρεία περνά σε σαουδαραβικά χέρια.

1984

Ο Αli al-Naimi γίνεται ο πρώτος πρόεδρος της Aramco

Ali al-Naimi

1988

H Αrabian American Oil αλλάζει το όνομά της σε Saudi Arabian Oil Co, γνωστή και ως Saudi Aramco.

1993

Η Aramco έχει πια επενδύσει σε διυλιστήρια και στην εξερεύνηση αλλά και στην παραγωγή.

The Aramco Khurais oilfield in Saudi Arabia.

2006

Τρομοκράτες της Al-Qaeda προσπαθούν να καταλάβουν τον σταθμό Abqaiq της εταιρείας, ανεπιτυχώς.

2016

Η Aramco απασχολεί πάνω από 60.000 άτομα, ενώ έχει θυγατρικές σε Κίνα, Ιαπωνία, Ινδία, Ν. Κορέα, Σιγκαπούρη, Αίγυπτο και ΗΑΕ, Βρετανία, Ολλανδία και ΗΠΑ. Τώρα, προετοιμάζεται για ΙΡΟ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου