Τετάρτη 20 Απριλίου 2016

ΜΙΑ ΠΑΛΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΠΟΥ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΤΗΝ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ !!

RAE_19_06_slide

Πριν από δύο εβδομάδες υπήρξε ακρόαση της νέας ηγεσίας (πρόεδρος, α΄ αντιπρόεδρος) και ενός νέου μέλους της ΡΑΕ από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Η διαδικασία αυτή, πέρα από το ότι μας έδωσε μια ευκαιρία να γνωρίσουμε τα νέα της πρόσωπα, μας έδωσε και την ελπίδα ότι η ΡΑΕ θα αποτελέσει πια μια αρχή που θα λειτουργεί ανεξάρτητα από ιδιωτικά συμφέροντα, κάτι που σαφώς δεν μπορούμε να πούμε ότι ίσχυε μέχρι τώρα.


Γιατί; Γιατί είπε κάποια πολύ απλά και αυτονόητα πράγματα, όπως ότι η ΡΑΕ είναι
ανεξάρτητη αλλά όχι ανεξέλεγκτη, καθώς και ότι την ενεργειακή πολιτική της χώρας τη χαράζει η κυβέρνηση και όχι η ΡΑΕ, η οποία απλώς είναι ο αρωγός της για την υλοποίησή της.

Ένα από το πιο ενδιαφέροντα πράγματα που ακούστηκαν από τον νέο πρόεδρο της ΡΑΕ κ. Μπουλαξή στη διάρκεια της ακρόασης ήταν ότι υπήρξαν περιπτώσεις που ελήφθησαν αποφάσεις από την ολομέλεια της ΡΑΕ, οι οποίες ήταν αντίθετες από τις εισηγήσεις των υπηρεσιών της. Με άλλα λόγια, δηλαδή, άλλα εισηγούνταν οι επιστήμονες της ΡΑΕ μελετώντας τις τεχνικοοικονομικές και νομικές πτυχές κάποιων θεμάτων και άλλα αποφάσιζε η ολομέλεια της ΡΑΕ, προφανώς με άλλου είδους κριτήρια. Μάλιστα, ο νέος α΄ αντιπρόεδρος της ΡΑΕ, κ. Μανωλκίδης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ανέφερε ότι σε όλα τα κρίσιμα θέματα η τότε προϊσταμένη της νομικής ομάδας κα Αλεξία Τροκούδη προσπαθούσε να μην έχουν εμπλοκή δικηγόροι οι οποίοι «δεν συμπαθούσαν» την τότε διοίκηση της ΡΑΕ.

Εμείς να συμπληρώσουμε ότι η κα Τροκούδη, πέρα από προϊσταμένη της νομικής ομάδας, ήταν και γραμματέας του διαιτητικού δικαστηρίου που έβγαλε την περίφημη διαιτητική απόφαση ΡΑΕ 1/2013 υπέρ τής Αλουμίνιον, η οποία ζημίωσε τη ΔΕΗ κατά 109 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, όπως λένε κάποιοι παροικούντες την Ιερουσαλήμ, ο ρόλος της μάλλον δεν ήταν απλώς αυτός της γραμματέως του δικαστηρίου, αφού η επιχειρηματολογία των δύο διαιτητών (του κουμπάρου και του μέλους της ΡΑΕ κ. Θωμαδάκη) που ανέπτυξαν για να ψηφίσουν υπέρ της Αλουμίνιον, αν και μηχανικοί, περιείχε πληθώρα αναφορών και παραπομπών σε νομολογίες, κ.λπ., που σίγουρα διοχετεύθηκαν και διατυπώθηκαν από νομικούς.

Ειδικά για την απόφαση της διαιτησίας ΡΑΕ στην υπόθεση ΔΕΗ – Αλουμίνιον, αυτό που αξίζει επίσης να σημειωθεί είναι οι κεραυνοί που εκτοξεύθηκαν εναντίον της από τη βουλευτή κα Ραχήλ Μακρή κατά τη διάρκεια της ακρόασης, μιλώντας για τεράστιο σκάνδαλο αφού επέβαλε στη ΔΕΗ να προμηθεύει με ρεύμα την Αλουμίνιον έναντι €40,7/MWh, τη στιγμή που αυτό της στοιχίζει €56,7/MWh, δηλαδή 40% περισσότερο! Μάλιστα, η κα Μακρή επέρριψε γενικότερα ευθύνες στην προηγούμενη διοίκηση της ΡΑΕ για σειρά περιπτώσεων όπως το σκάνδαλο των Energa και Hellas Power, ζητώντας να συσταθεί εξεταστική επιτροπή τόσο για την συγκεκριμένη υπόθεση, όσο και για την υπόθεση της Αλουμίνιον.

Σε σχέση με τη διαιτητική απόφαση στη διαμάχη μεταξύ ΔΕΗ και Αλουμίνιον ο νέος πρόεδρος της ΡΑΕ δεν θέλησε να λάβει θέση, λέγοντας ότι αποτελεί ένα θέμα εκτός αρμοδιότητας της ΡΑΕ, από την άλλη πλευρά όμως είπε ότι αυτό που αποτελεί αρμοδιότητα της ΡΑΕ είναι ο έλεγχος της μονάδας συμπαραγωγής της Αλουμίνιον και πιο συγκεκριμένα ποιο κομμάτι της ενέργειας που παράγει είναι υψηλής αποδοτικότητας, ώστε να απολαμβάνει τα σχετικά ευεργετήματα και ποιο όχι.



Ελπίδες για επανεξέταση των… φάλτσων

Ελπίζουμε, λοιπόν, βάσιμα ότι ένα από τα πρώτα πράγματα που θα επανεξετάσει η νέα ηγεσία της ΡΑΕ θα είναι και η περίφημη απόφαση της ΡΑΕ υπ’ αριθ. 341 του Ιουλίου 2013, για τον «Έλεγχο της Αποδοτικότητας και τον Καθορισμό Ειδικών Λειτουργικών Όρων Κατανεμόμενης Μονάδας ΣΗΘΥΑ» (δηλαδή, της μιας και μοναδικής τέτοιας μονάδας που υπάρχει στη χώρα μας, αυτήν της Αλουμίνιον). Θυμίζουμε ότι για την υπόθεση αυτή είχαμε γράψει πριν από σχεδόν δύο χρόνια άρθρο στην εφημερίδα μας με τίτλο «η ΔΕΗ, η Αλουμίνιον και τα φάλτσα του ρέφερι (ΡΑΕ)».

Αφορμή για το άρθρο αυτό ήταν το γεγονός ότι ενώ ο κ. Θωμαδάκης ήταν τότε επιδιαιτητής στην εξελισσόμενη διαιτητική διαδικασία μεταξύ ΔΕΗ και Αλουμίνιον, με την άλλη του ιδιότητα, αυτή του μέλους της Ολομέλειας της ΡΑΕ, είχε ψηφίσει υπέρ της Αλουμίνιον για να βγει η συγκεκριμένη απόφαση με οριακή πλειοψηφία. Μιλούσαμε λοιπόν τότε για ασυμβίβαστο α-λά καρτ του κ. Θωμαδάκη, ότι δηλαδή όταν δεν έβγαιναν τα κουκιά για ένα θέμα που αφορά την Αλουμίνιον αποκτούσε επιλεκτική… απώλεια μνήμης περί του ασυμβίβαστου και ψήφιζε κανονικά υπέρ της Αλουμίνιον.

Μάλιστα, όπως μας ενημέρωσαν αναγνώστες μας, μετά τη δημοσίευση των σχετικών άρθρων στην εφημερίδα μας, η συγκεκριμένη απόφαση 341 του 2013 δεν είχε πρόβλημα μόνο ως προς την ψήφο του κ. Θωμαδάκη, αλλά πολύ περισσότερο ως προς το περιεχόμενό της και τις σχετικές μεθοδεύσεις, κάνοντας λόγο για χαρτοκοπτικές και για σοβαρές παραβάσεις της νομοθεσίας της Ε.Ε. Αν λοιπόν ισχύουν όλα αυτά, η νέα ηγεσία της ΡΑΕ όχι μόνο πρέπει να επανεξετάσει την επίμαχη απόφαση, αλλά και να στείλει όλους έστησαν την υπόθεση στον εισαγγελέα.

Γιατί πρέπει να γίνει αυτό; Την απάντηση την έδωσε η πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, όταν ο νέος πρόεδρος της ΡΑΕ είπε ότι τα σκάνδαλα που καταγγέλλονται, και κάποια απ’ αυτά διερευνώνται και από τη Δικαιοσύνη, δεν συνέβησαν από μόνα τους, αλλά υπήρξαν λάθη και παραλείψεις που τα επέτρεψαν. Τι είπε η κα Κωνσταντοπούλου; Ότι δεν ήταν λάθη αλλά κακουργηματικές πράξεις.

ΠΗΓΗ:iapopsi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου