Τετάρτη 20 Απριλίου 2016

Ποιος είπε "Wind farms destroy the landscape, are alien to our cultural heritage and harmful to natural reserves";


Περίπου 2 χιλ. διαδηλωτές κατέβηκαν στους δρόμους της Βαρσοβίας, μπροστά στην Πολωνική Βουλή την περασμένη Πέμπτη, όπως μεταδίδει το Radio Poland, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τις σχεδιαζόμενες αλλαγές στη νομοθεσία για τα αιολικά. Τη διαδήλωση οργάνωσε η Πολωνική Ένωση Αιολικών και σύμφωνα με τον Πρόεδρό της, η κυβέρνηση έκανε έγκλημα καθοσιώσεως: ετοίμασε τις αλλαγές στη νομοθεσία χωρίς, άκουσον-άκουσον, να ρωτήσει την Ένωση! Μα ποιος κυβερνάει επιτέλους την Πολωνία χωρίς να ρωτήσει το αιολικό λόμπυ;

Το αιολικό λόμπυ ισχυρίζεται πως αν περάσει το νομοσχέδιο, που προβλέπει απόσταση από κτήρια ίση με δέκα φορές το ύψος της ανεμογεννήτριας, δεν θα βρεθεί ούτε μια νέα θέση για ανεμογεννήτριες στην Πολωνία, παρά μόνο μέσα στα δάση ή σε λίμνες. Αν είναι όντως έτσι, το νομοσχέδιο κινείται πραγματικά σε πολύ καλή κατεύθυνση!

Όπως μετέδιδε το Μάρτιο η Deutsche Welle, ο Πολωνός Υπουργός Περιβάλλοντος φέρεται να είπε πως η κυβέρνηση δίνει προτεραιότητα στην ανάπτυξη της ..
.
γεωθερμίας, καθώς εκεί βλέπει δυνατότητα για να βελτιώσει την ποιότητα της ατμόσφαιρας στις πόλεις. Και συνέχισε : "The situation is completely different with wind farms, which destroy the landscape, are alien to Poland's cultural heritage and harmful to natural reserves." Χρειάζεται να το μεταφράσω άραγε; Αφιερώνεται εξαιρετικά στο Γενικό Γραμματέα Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του ΥΠΕΝ Μιχ. Βερροιόπουλο, που ονειρεύεται 2,5GW νέα αιολικά έως το 2020.

Το Μάρτιο ο Klaus Mortensen, Πρόεδρος της Vestas Βόρειας Ευρώπης, δήλωσε, σε συνέντευξή του στο Salon24.pl, ότι πουθενά στον κόσμο δεν εφαρμόζουν τόσο αυστηρούς κανονισμούς όπως αυτοί που έχουν προγραμματιστεί στην Πολωνία. Αυτός σίγουρα ξέρει περισσότερα, οπότε κάτι πραγματικά καλό γίνεται στην Πολωνία! 

Επιπλέον, το νομοσχέδιο προβλέπει δυνατότητα διακοπής της λειτουργίας ενός πάρκου για επιθεώρηση κάθε δυο χρόνια και αλλαγές στον υπολογισμό του φόρου ακίνητης περιουσίας: η αξία θα πρέπει να καθορίζεται όχι μόνο από τα δομικά στοιχεία, αλλά και τις συσκευές, που είναι συστατικά του συνόλου. Με αυτή την αλλαγή η φορολογική επιβάρυνση θα μπορούσε να είναι τέσσερις φορές υψηλότερη από ό, τι είναι έως τώρα, κάνοντας πολλά αιολικά πάρκα είτε μη κερδοφόρα είτε μειώνοντας τα υπερκέρδη των προηγούμενων ετών: όπως δήλωσε στη Deutsche Welle καθηγητής του Πανεπιστημίου Λοτζ, "τα αδικαιολόγητα υψηλά κέρδη των αιολικών πάρκων μεταφέρουν τον πλούτο των Πολωνών στις χώρες κατασκευής των ανεμογεννητριών". 65% των ανεμογεννητριών έχουν κατασκευαστεί απ' τις Vestas, General Electric και Gamesa, ενώ τα μισά αιολικά πάρκα ελέγχονται από ξένους "επενδυτές", όπως η Αμερικανική Invenergy.

Το αιολικό πάρτι τελειώνει (και) στην Πολωνία, όπου το 2015 εγκαταστάθηκαν 1,26GW νέων αιολικών, μια απ' τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες αγορές ανεμογεννητριών στην Ευρώπη, πίσω μόνο απ' τη Γερμανία. Αλλά αυτή η γρήγορη ανάπτυξη έφερε τη συνολική εγκατεστημένη ισχύ στα 5,4GW και, σε συνδυασμό με τα αιολικά της διπλανής Γερμανίας, έφερε σημαντικά προβλήματα ευστάθειας στο δίκτυο ηλεκτρισμού.  Έχει να πέσει πολύ κλάμα για τις "πράσινες" θέσεις εργασίας, "πράσινες" μόνο απ' το χρώμα του χρήματος που έφεραν σε πολύ συγκεκριμένες εταιρείες κι απ' το χρώμα του χρήματος που κόστισαν σ' όλο τον υπόλοιπο πλανήτη. Μια ιδιότυπη περίπτωση "περιβαλλοντικού ιμπεριαλισμού" ...

ΠΗΓΗ:greeklignite.blogspot.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου