Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2016

OPEC: Ναι μεν συμφώνησε, αλλά...

Αποτέλεσμα εικόνας για οπεκ
Από το newmoney.gr
Ο ΟPEC μπορεί να πανηγυρίζει, για τώρα.

Το κλαμπ των πετρελαιοπαραγωγών είναι... ζαλισμένο από την επιτυχία της αρμονικής συνάντησης στη Βιέννη, όπου εξέπληξε τον κόσμο με την πρώτη συμφωνία για θέσπιση πλαφόν παραγωγής εδώ και οκτώ χρόνια.

Οι αναλυτές μπήκαν κι αυτοί στο χορό, κάνοντας λόγο για "ανάσταση", ή "επιστροφή" του OPEC.

Όλοι οι αναλυτές; Όχι. Ένα μικρό "γαλατικό χωριό", όπως ο αναλυτής της Natixis, Abhishek Deshpande ανέφερε πως "Ο OPEC επέστρεψε, αλλά προσέχετε".

Ο Deshpande, αν και χαρακτηρίζεται ως ο άνθρωπος που χαλάει το..
. πάρτι, έχει δίκιο, αφού ένας από τους βασικούς λόγους που μπορεί να μη λειτουργήσει η συμφωνία των κρατών-μελών του OPEC είναι τα παραστρατήματα των ίδιων των μελών.

Όπως και να έχει, ο OPEC θα είναι αυτός που θα βγει κερδισμένος από τη συμφωνία, ακόμη κι αν υπάρχουν τα προαναφερθέντα παραστρατήματα. Ο οργανισμός ελπίζει πως την τελευταία ημέρα του έτους, το πετρέλαιο θα βρίσκεται στα 60 δολ./βαρέλι.

Όσον αφορά το "προσέχετε", όση κι αν ήταν η επιτυχία της Βιέννης, ο OPEC δεν έχει επιλύσει όλα τα προβλήματά του, ιδιαίτερα αφού Ιράκ και Ιράν μπορεί να παραβούν τη συμφωνία η οποία στηρίζεται σε σαθρές βάσεις και η οποία είχε αποτύχει πολλάκις πριν την τελευταία συνάντηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου