Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2016

Επιστρατεύονται νέοι “ράμπο” για το πρόβλημα της δυσοσμίας

Από το makthes.gr
Σε αιφνιδιαστικούς ελέγχους των βιομηχανικών εγκαταστάσεων που λειτουργούν στη δυτική Θεσσαλονίκη προχωρούν το τελευταίο διάστημα επιθεωρητές του υπουργείου Περιβάλλοντος, συνεχίζοντας την αναζήτηση πιθανών πηγών ρύπανσης για την έντονη δυσοσμία που παρατηρείται, κυρίως στον δήμο Κορδελιού-Ευόσμου. Την ίδια ώρα η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας αναμένει εντός δεκαημέρου τα πρώτα αποτελέσματα των στοχευμένων ελέγχων που διενεργούν τα κλιμάκια ελέγχου περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΚΕΠΕ) σε όλες τις βιομηχανικές μονάδες της περιοχής.

Οι έλεγχοι αυτοί θεωρούνται εξειδικευμένοι και τόσο ο δήμος όσο και η περιφέρεια ευελπιστούν ότι θα έχουν στα χέρια τους κάποια αποτελέσματα που ενδεχομένως θα υποδείξουν τις πιθανές πηγές της δυσοσμίας, πρόβλημα που ταλαιπωρεί τους κατοίκους του δήμου Κορδελιού-Ευόσμου εδώ και μήνες. Στο θέμα αναφέρθηκε η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, στο περιθώριο της χθεσινής συνεδρίασης της Μητροπολιτικής Επιτροπής, τονίζοντας ότι τα ΚΕΠΕ κάνουν σωστή δουλειά και ίσως από τους ελέγχους που διενεργούν να βγουν συμπεράσματα που θα απαντούν στο πρόβλημα της δυσοσμίας. Τόνισε ακόμη ότι, στη διάρκεια συνάντησης που είχε πρόσφατα στην Αθήνα με τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλο, ο τελευταίος δεσμεύτηκε ότι οι επιθεωρητές ελέγχου που έχουν εποπτεία γα όλες τις βιομηχανίες της Θεσσαλίας και της Βόρειας Ελλάδας θα συνεχίσουν εντατικά το έργο τους και το επόμενο διάστημα. Όπως είπε πάντως η κ. Πατουλίδου, από τους δικούς τους ελέγχους δεν βγήκε κανένα ασφαλές συμπέρασμα σχετικά με το πρόβλημα της δυσοσμίας στη δυτική Θεσσαλονίκη.

Η ίδια επισήμανε ακόμη ότι
με αφορμή την έντονη δυσοσμία, που συνεχίζει να προκαλεί τις έντονες διαμαρτυρίες των κατοίκων, το υπουργείο Περιβάλλοντος αποφάσισε να ενισχύσει άμεσα τον εξοπλισμό του υφιστάμενου σταθμού μέτρησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο Κορδελιό, διαθέτοντας το ποσό 40.000 ευρώ.

Προσφεύγουν στη δικαιοσύνη

Μήνυση κατά των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ) κατέθεσε χθες το μεσημέρι ο δήμαρχος Κορδελιού-Ευόσμου Πέτρος Σούλας, με αφορμή την εμφάνιση πυκνού μαύρου καπνού προερχόμενου από τον πυρσό των εγκαταστάσεων της βιομηχανίας. Ο δήμαρχος, συνοδευόμενος από την πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Δροσιά Δημητρίου και τον εντεταλμένο σύμβουλο σε θέματα περιβάλλοντος, προσήλθε στο μέγαρο της αστυνομικής διεύθυνσης Θεσσαλονίκης, καταγγέλλοντας το φαινόμενο και ζητώντας να κινηθεί αυτόφωρη διαδικασία, ώστε να αποδοθούν ευθύνες και να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι των ΕΛΠΕ. “Φτάνει πια. Τα όρια της υπομονής και της ανοχής μας έχουν εξαντληθεί. Μετά τα συνεχή επεισόδια δυσοσμίας, που έχουν κατακλύσει την ατμόσφαιρα του δήμου μας τους τελευταίους μήνες εκτινάσσοντας τα επίπεδα δυσφορίας του τοπικού πληθυσμού, βρεθήκαμε ενώπιον μίας ακόμη δραματικής κατάστασης, με τα μαύρα σύννεφα καπνού να έχουν καλύψει τον ουρανό του δήμου μας”, τόνισε ο δήμαρχος. Κάλεσε μάλιστα όλους τους αρμόδιους φορείς να επιληφθούν εδώ και τώρα του σοβαρού ζητήματος που εγκυμονεί κινδύνους για τη δημόσια υγεία, την οποία, όπως είπε, έχει καθήκον να προασπίζεται.

Με αφορμή τη μήνυση που κατέθεσε ο δήμαρχος Κορδελιού-Ευόσμου κατά των Ελληνικών Πετρελαίων, η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης κ. Πατουλίδου σημείωσε πως κάθε φορέας αυτοδιοίκησης λειτουργεί ανάλογα με τον τρόπο που νομίζει ότι θα είναι πιο αποτελεσματικός για τους πολίτες. “Εκείνο που γνωρίζω εγώ είναι ότι από τις 11 το πρωί, που εκδηλώθηκε ο μαύρος καπνός, μέχρι και τις 4 το απόγευμα, οι υπηρεσίας μας έψαχναν να βρουν τι συνέβη. Η αστυνομία περιβάλλοντος μαζί με τους δικούς μας υπηρεσιακούς παράγοντες πήγαν επί τόπου. Η απάντηση από τα ΕΛΠΕ ήταν ότι επρόκειτο για μια αστοχία στα χημικά, την οποία έκλεισαν άμεσα. Έχουν βγει και τα ΚΕΠΕ σε εμάς, όχι μόνο για τα ΕΛΠΕ αλλά και για όποιες βιομηχανίες λειτουργούν στην περιοχή” υπογράμμισε η κ. Πατουλίδου και επανέλαβε ότι μέσα σε τουλάχιστον 7-8 μέρες θα υπάρχει από τα ΚΕΠΕ μια πιο εμπεριστατωμένη εικόνα αυτού του φαινομένου.

Η απάντηση των ΕΛΠΕ

Πάντως, πριν καν ο κ. Σούλας ζητήσει την παρέμβαση της δικαιοσύνης, τα ΕΛΠΕ ανακοίνωσαν το πρόβλημα και ενημέρωσαν για τις αιτίες του, μόλις λίγες ώρες μετά μετά το περιστατικό. «Αποκαταστάθηκε πλήρως μικρής διαρκείας περιστατικό δυσλειτουργίας στις Βιομηχανικές Εγκαταστάσεις Θεσσαλονίκης των ΕΛΠΕ. Εξ’ αιτίας του περιστατικού, εμφανίστηκε καπνός στον πυρσό της μονάδας παραγωγής πολυπροπυλένιου. Η μικρή διάρκεια του περιστατικού και η διασπορά του καπνού δεν προκάλεσαν ρύπανση, όπως επιβεβαιώνεται και από τις μετρήσεις του Σταθμού Παρακολούθησης της Ποιότητας της Ατμόσφαιρας. Σημειώνεται ότι, το Διυλιστήριο Θεσσαλονίκης βρίσκεται εκτός λειτουργίας από τις 6 Νοεμβρίου, λόγω εργασιών συντήρησης» ήταν η επίσημη ανακοίνωση των Ελληνικών Πετρελαίων πριν 2 ημέρες.

Η περιφέρεια απαντά για τη δυσοσμία

Στο μεταξύ, συνέντευξη Τύπου για το πρόβλημα της έντονης δυσοσμίας στην περιοχή της δυτικής Θεσσαλονίκης και τις πρωτοβουλίες της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την αντιμετώπισή του θα παραχωρήσουν αύριο ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας, η αντιπεριφερειάρχης Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Γιουτίκας, η διευθύντρια του Εργαστηρίου Ελέγχου Ρύπανσης Περιβάλλοντος του τμήματος Χημείας του ΑΠΘ, καθηγήτρια Ντίνα Σαμαρά, και εκπρόσωποι των ΕΛΠΕ.

Στόχος είναι η ενημέρωση για τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε η διοίκηση της περιφέρειας για την αντιμετώπιση του προβλήματος της δυσοσμίας, που ταλαιπωρεί επί δεκαετίες τους πολίτες της δυτικής Θεσσαλονίκης και το οποίο είναι σε έξαρση το τελευταίο διάστημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου