Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2016

Αλλάζει τις ισορροπίες η συμφωνία Glencore - Κατάρ για τη Rosneft

Από το energypress.gr
Η συμφωνία για την αγορά του 20% της ρωσικής κρατικής εταιρίας πετρελαίου Rosneft από την Glencore και το Κατάρ, η οποία οριστικοποιήθηκε το Σάββατο, θα αποφέρει σημαντική τονωτική ένεση σε μετρητά για την, ευρισκόμενη σε κρίση, ρωσική οικονομία.

Το συνολικό τίμημα θα ανέλθει σε 10,2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων η Επενδυτική Αρχή του Κατάρ πρόκειται να επενδύσει 2,5 δισ. ευρώ, εκτός των 300 εκατ. ευρώ που θα καταβάλει η Glencore, όπως ανέφερεται σε ανακοίνωση του ελβετικού κολοσσού.

Το υπόλοιπο ποσό θα καλυφθεί από έναν συνεταιρισμό τραπεζών με επικεφαλής την ιταλική Intesa Sanpaolo, καθώς και από ρωσικές τράπεζες.

Η αξία από την πλευρά της Glencore, δηλαδή ...
το 50% της επένδυσης, είναι στα 5,1 δισ. ευρώ, γνωστοποίησε η εταιρία, προσθέτοντας ότι τα κέρδη από αυτά τα περιουσιακά στοιχεία διαμορφώθηκαν το 2015 στα 11 εκατ. ευρώ.

«Η Glencore κοιτά να εντείνει τη συνεργασία και με τα δύο μέρη, για να εκμεταλλευτεί τις σημαντικές επενδύσεις που αναμένεται να παρουσιαστούν τόσο στη ρωσική όσο και σε ολόκληρη την παγκόσμια αγορά πετρελαίου», δήλωσε σύμφωνα με το MarketWatch ο διευθύνων σύμβουλος, Ivan Glasenberg.

Ως αποτέλεσμα της συμφωνίας αυτής, η Rosneft δε θα χρειαστεί να αποτείνεται, πλέον, για χρηματοδότηση στην Κίνα, όπως έπραττε συχνά τα τελευταία χρόνια.

Ως εκ τούτου, η συγκεκριμένη συμφωνία επιφέρει σημαντικές ανακατατάξεις διεθνώς.

Θυμίζουμε ότι η Rosneft παραμένει μία από τις εταιρίες που υφίστανται τις συνέπειες των αμερικανικών κυρώσεων, με αποτέλεσμα να έχει περιορισμένες δυνατότητες για την αποπληρωμή του χρέους της σε δολάρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου