Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2016

Ρεξ Τίλερσον: ο επικεφαλής της Exxon Mobil, νέος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ

Από το newmoney.gr
Είναι ο ισχυρός άνδρας της Exxon Mobil, μιας από τις μεγαλύτερες πετρελαϊκές εταιρείες του πλανήτη. Διατηρεί στενές σχέσεις με τον Βλάντιμιρ Πούτιν από την εποχή των επενδύσεων του αμερικανικού ομίλου στις ρωσοαμερικανικές κοινοπραξίες εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου της Βόρειας Θάλασσας. Είναι ένας κατεξοχήν άνθρωπος των αγορών και "σκληρός" Ρεπουμπλικανός, ως είθισται για τους προερχόμενους από το Τέξας αυτοδημιούργητους εκατομμυριούχους.

Ο Ρεξ Τίλερσον, επικεφαλής της Exxon Mobil, αποδέχθηκε την πρόταση του Ντόναλντ Τραμπ και από τα τέλη Ιανουαρίου θα είναι ο διάδοχος του Τζον Κέρι στο υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, αναλαμβάνοντας το κρίσιμο για όλον τον πλανήτη χαρτοφυλάκιο του Στέητ Ντηπάρτμεντ.

Ο επικεφαλής της Exxon Mobil Corp ανέλαβε προεδρία της μεγάλης εταιρείας από...
το Τέξας το 2004 και σύμφωνα με τα αμερικανικά Μέσα Ενημέρωσης ήταν η πρώτη επιλογή Τραμπ για τη θέση του υπουργού Εξωτερικών καθώς ο εκλεγμένος Πρόεδρος επιθυμούσε το συγκεκριμένο πόστο να καλύψει ένας άνθρωπος που θα ταυτίζεται απόλυτα με τις δικές του απόψεις γύρω από την εξωτερική πολιτική και τις διεθνείς σχέσεις των ΗΠΑ.

Ο Ρεξ Τίλερσον είχε να ανταγωνιστεί στην ανάληψη του νευραλγικού πόστου τον πρώην υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών για το χρίσμα, Μιτ Ρόμνεϊ και τον πανίσχυρο πρώην δήμαρχο της Νέας Υόρκης, Ρούντι Τζιουλιάνι, ο οποίος ένα 24ωρο νωρίτερα, την Παρασκευή, ανακοίνωσε την απόσυρση της υποψηφιότητάς του.

Ο Ρεξ Τίλερσον θα έχει άμεσο συνεργάτη του τον πρώην πρέσβη στα Ηνωμένα Έθνη Τζον Μπόλτον, ο οποίος θα φέρει τον τίτλο του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, ή γραμματέα του Στέητ Ντεπάρτμεντ, όπως αποκαλούν το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο οι Αμερικανοί.

Στη δε ιεραρχία, ο κ. Τίλερσον θα είναι 4ος στη σειρά, ως αναπληρωτής του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, αν αυτό κριθεί για οποιονδήποτε λόγο απαραίτητο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου