Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2016

SOCAR : Δίνει 300 εκατ. ευρώ μπροστά και 100 εκατ. ευρώ όταν θα αυξηθεί η περουσιακή βάση του ΔΕΣΦΑ

Αποτέλεσμα εικόνας για SOCAR δεσφα
Από το energypress.gr
Δίνει μπροστά τα 300 εκατ. ευρώ για το ΔΕΣΦΑ και δεσμεύεται να δώσει τα υπόλοιπα 100 εκατ. ευρώ στο μέλλον, όταν οι προ μηνός ρυθμίσεις της ΡΑΕ, όπως για παράδειγμα η ενίσχυση των ανακτήσιμων ποσών και η αύξηση στις ταρίφες, θα αρχίσουν να αποδίδουν τους πρώτους καρπούς.

Αυτή είναι σύμφωνα με τις πληροφορίες του "Energypress" η τελευταία πρόταση που υπέβαλαν στην ελληνική πλευρά οι Αζέροι της SOCAR σε συννενόηση με τους Ιταλούς της SNAM, προκειμένου να ξεπεραστεί η εμπλοκή στην ολοκλήρωση μιας από τις πιο μεγάλες σε διάρκεια ιδιωτικοποιήσεις διεθνώς.

Η απάντηση ωστόσο που φαίρεται να πήραν οι επενδυτές, είναι...
πως δεν μπορεί να γίνει δεκτή τμηματική καταβολή του τιμήματος, αφού συνεπάγεται αλλαγή των όρων του διαγωνισμού, όπως άλλωστε και το παλαιότερο αίτημά τους για μείωση του αρχικού ποσού.

Σε αυτό το πάντα οριακό σημείο βρίσκεται, σύμφωνα με τις πληροφορίες, η ιδιωτικοποίηση του 66% του ΔΕΣΦΑ - διεκδικεί αναμφίβολα θέση στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες- και ενώ απομένουν μόνο δώδεκα ημερολογιακές ημέρες μέχρι τις 30 Νοεμβρίου, οπότε και εκπνέει η δεύτερη κατά σειρά παράταση της εγγυητικής επιστολής των Αζέρων.

Αυτό που προτείνει στην πράξη το μέρος των αγοραστών είναι μια συμφωνία που θα ικανοποιεί και τις δύο πλευρές. Αφενός την ελληνική που επιμένει ότι το αρχικό τίμημα δεν μπορεί να μειωθεί, και αφετέρου τους ίδιους που συνεχίζουν να θεωρούν ότι -παρά τα όποια βήματα προόδου έγιναν τον τελευταίο ενάμισι μήνα- εντούτοις σε αυτή τη φάση η αξία της εταιρείας δεν κοστίζει πλέον 400 εκατ. ευρώ, παρά 300 εκατ. ευρώ.

Επομένως ζητούν να καταβάλουν το 75% του τιμήματος μπροστά και το υπόλοιπο 25% σε βάθος χρόνου, όταν θα αρχίσουν να αποδίδουν όλα όσα έχει μέχρι στιγμής "δώσει" η κυβέρνηση, τόσο μέσω ΡΑΕ, όσο και με το νέο Κώδικα Τιμολόγησης του ΔΕΣΦΑ.

Και πάλι σε αδιέξοδο

Οι επενδυτές επιμένουν ότι οι προ μηνός ρυθμίσεις της ΡΑΕ κάλυψαν μόνο ένα μέρος της ζημιάς που προκάλεσε το καλοκαίρι η επίμαχη τροπολογία Σκουρλέτη, η οποία και είχε περιορίσει την περιουσιακή βάση του ΔΕΣΦΑ, μειώνοντας τα ανακτήσιμα ποσά για επενδύσεις της περιόδου 2006-2015, από τα 829 εκατ. ευρώ στα 285 εκατ. ευρώ. Εν προκειμένω η ΡΑΕ κατάφερε να ανεβάσει τα ανακτήσιμα ποσά στα 326 εκατ. ευρώ, να μειώσει το χρόνο ανάκτησης στα 20 χρόνια έναντι των 40 της ρύθμισης του πρώην υπουργού Ενέργειας, καθώς επίσης και να αυξήσει το τιμολόγιο χρήσης του ΔΕΣΦΑ από το 23% στο 33,5%. Αλλά οι επενδυτές επιμένουν ότι η απόσταση έως την αύξηση κατά 68% των ταριφών που προέκυπτε πριν την τροπολογία Σκουρλέτη, και με το οποίο είχαν υπολογίσει το τίμημα των 400 εκατ. ευρώ για το ΔΕΣΦΑ, δεν έχει γεφυρωθεί. Γι’ αυτό και προτείνουν να πληρώσουν τα υπόλοιπα 100 εκατ. ευρώ κάποια στιγμή στο μέλλον, όταν με βάση τις παραπάνω αλλαγές θα έχει αυξηθεί και η αξία του ΔΕΣΦΑ.

Δεδομένου ότι, όπως είπαμε, η ελληνική πλευρά δεν δέχεται την πρόταση, αυτό που απομένει για να μην ναυαγήσει η συμφωνία είναι να προχωρήσει η νέα ηγεσία του υπουργείου Ενέργειας υπό τον Γ. Σταθάκη σε ριζική αλλαγή της τροπολογίας Σκουρλέτη. Αλλά η ελληνική πλευρά θεωρεί κάτι τέτοιο κόκκινη γραμμή, συνεπώς είμαστε και πάλι σε αδιέξοδο.

Το αυτό ισχύει και για το ενδεχόμενο μείωσης του συμφωνηθέντος τιμήματος. Το είπε και ο επικεφαλής του Οικονομικού Τμήματος στην ελληνική πρεσβεία του Μπακού, Βασίλειος Σιταράς, που φέρεται να δήλωσε, σύμφωνα με αζέρικα μέσα, ότι το τίμημα των 400 εκατ. ευρώ θεωρείται δίκαιο, καθώς είναι μεγάλα τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας, όπως άλλωστε και τα οφέλη της SOCAR από τη συγκεκριμένη συναλλαγή.

Στο βαθμό που τα αζέρικα δημοσιεύματα αποτυπώνουν ολοκληρωμένα την τοποθέτηση του στελέχους της ελληνικής πρεσβείας, η οποία λογικά δεν μπορεί να αποκλίνει από τις επίσημες κατευθύνσεις που δίνονται στους διπλωματικούς ακολούθους, τότε φαίνεται ότι η κυβέρνηση εμμένει σε σκληρή γραμμή σε σχέση με την πώληση, και ενώ είναι άγνωστο αν η SOCAR θα παρατείνει για τρίτη συνεχόμενη φορά την εγγυητική της.

Εχουν ασχοληθεί δύο Πρωθυπουργοί και πέντε υπουργοί

Λιγότερο από δύο εβδομάδες πριν το τέλος Νοεμβρίου, οι οιωνοί δεν είναι καλοί για την πώληση του ΔΕΣΦΑ που σέρνεται από τον Ιούνιο του 2013. Τότε ήταν που η SOCAR υπέβαλε την προσφορά για τη πώληση του ελληνικού δικτύου μεταφοράς φυσικού αερίου, ενώ το Δεκέμβριο του 2013 υπεγράφη η σύμβαση μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ και Αζέρων. Το Δεκέμβριο του 2016 επομένως, η "πολυκαιρισμένη" ιδιωτικοποίηση γίνεται τριών ετών. 

Σημειωτέον ότι με την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ έχουν μέχρι σήμερα ασχοληθεί : δύο Πρωθυπουργοί (Σαμαράς, Τσίπρας), πέντε υπουργοί και υφυπουργοί (Μανιάτης, Παπαγεωργίου, Λαφαζάνης, Σκουρλέτης, Σταθάκης), ένας σύμβουλος Πρωθυπουργού και νυν υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργό (Λιάκος), και τρεις ξένες πρεσβείες στην Ελλάδα (Αζερμπαιτζάν, Ιταλίας, ΗΠΑ). 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου