Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2016

ΙΕΑ: Νέα Ετήσια Έκδοση για την Ενεργειακή Ασφάλεια στην Παγκόσμια Αγορά Αερίου και LNG

Αποτέλεσμα εικόνας για ΙΕΑ: Νέα Ετήσια Έκδοση για την Ενεργειακή Ασφάλεια στην Παγκόσμια Αγορά Αερίου και LNG
Από το energia.gr
Ενώ η άνοδος της αγοράς του υγροποιημένου φυσικού αερίου έχει επιταχύνει την παγκοσμιοποίηση του αερίου γενικότερα, οι επιπτώσεις που έχει αυτή η εξέλιξη στην ενεργειακή ασφάλεια δεν έχουν τύχει της ανάλογης προσοχής. Μέσα από εκτενή ανάλυση των παγκόσμιων δεδομένων για τον κλάδο του φυσικού αερίου, ο ΙΕΑ επιχειρεί, με τη νέα ετήσια έκδοσή τους, με τίτλο Global Gas Security Review, να συμβάλει στην ενίσχυση της διαφάνειας στην αγορά του LNG.

Όπως τονίζει στη σχετική ανακοίνωσή του ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας, με την ευκαιρία της έκδοσης Global Gas Security Review 2016, στις 24 Νοεμβρίου στο Τόκυο, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η προμήθεια..
φυσικού αερίου στις παγκόσμιες αγορές βρίσκεται σήμερα σε καλά επίπεδα. Ωστόσο, όπως επισημαίνει, αν και αυτό είναι θετικό για την παγκόσμια ασφάλεια φυσικού αερίου, η νέα έκθεση του ΙΕΑ προειδοποιεί ότι οι αγορές LNG είναι λιγότερο ευέλικτες σε σχέση με ό, τι πιστεύεται.

Ένα όλο και μεγαλύτερο μερίδιο της δυναμικότητας του LNG βρίσκεται σήμερα εκτός αγοράς, σύμφωνα με την έκθεση, κυρίως εξαιτίας της έλλειψης επαρκών ποσοτήτων για την τροφοδοσία του συστήματος καθώς και λόγω προβλημάτων τεχνικής φύσεως αλλά και ασφάλειας. Αυτό σημαίνει ότι η αγορά έχει στην πραγματικότητα λιγότερη δυναμικότητα σε αέριο από ό, τι υποθέτουμε. Ανάμεσα στο 2011 και το 2016, το επίπεδο της μη χρησιμοποιούμενης εξαγωγικής δυναμικότητας του LNG έχει διπλασιαστεί, γεγονός που έχει θέσει εκτός αγοράς περί τα 65 bcm αερίου, ποσότητα που ισοδυναμεί με το άθροισμα των εξαγωγών της Μαλαισίας και της Ινδονησίας, της τρίτης και της πέμπτης εξαγωγικής χώρας στον κόσμο αντίστοιχα. Όπως τονίζει ο ΙΕΑ, μία περίοδος χαμηλών τιμών πετρελαίου και φυσικού αερίου θα μπορούσε να επιδεινώσει περαιτέρω την κατάσταση.

Ωστόσο, όπως διαπιστώνει η έκθεση Global Gas Security Review, η δομή των συμβολαίων LNG έχει καταστεί λιγότερο άκαμπτη, εξέλιξη η οποία έχει αυξήσει την ρευστότητα στην αγορά. Το 2015, περί το 40% των συμβολαίων LNG είχε προκαθορισμένους όρους προορισμού, ενώ το 2014 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 60%.

Ενώ πληθαίνουν σταδιακά τα βραχυχρόνια συμβόλαια, οι αγοραστές αποδέχονται περισσότερο τα μεγαλύτερης διάρκειας συμβόλαια σε αντάλλαγμα για την αυξημένη ευελιξία του τελικού προορισμού, ώστε να ανταποκριθούν καλύτερα στις συνθήκες της αγοράς. Οι ευέλικτες δομές συμβολαίων είναι σημαντικές για την ασφάλεια στον κλάδο του φυσικού αερίου καθώς δίνουν τη δυνατότητα συγκέντρωσης ποσοτήτων φυσικού αερίου από πληθώρα περιοχών σε χαμηλότερο κόστος.

Το μερίδιο του LNG στην παγκόσμια αγορά φυσικού αερίου πρόκειται να αυξηθεί μέσα στα επόμενα χρόνια. Μάλιστα, οι προμήθειες LNG αυξάνονται γρηγορότερα από ό, τι η συνολική κατανάλωση φυσικού αερίου. Έχοντας ανάμεσα στους καταστατικούς του στόχους την επίτευξη ενεργειακής ασφάλειας, ο ΙΕΑ, με τη νέα ετήσια έκδοσή του, παρέχει μία τεκμηριωμένη εικόνα της αγοράς του προϊόντος, αναλύοντας, ταυτόχρονα, τις επιπτώσεις για την ενεργειακή ασφάλεια. 

"Η αύξηση του παγκόσμιου εμπορίου φυσικού αερίου, σε συνδυασμό με τη διαφοροποίηση των πηγών, βελτιώνει την ασφάλεια προμηθειών", τόνισε ο εκτελεστικός διευθυντής του Οργανισμού, FatihBirol, κατά την χθεσινή παρουσίαση της έκθεσης Global Gas Security Review, στο Τόκυο. "Ωστόσο, πρέπει να συνεχίσουμε να είμαστε σε εγρήγορση για την ενεργειακή ασφάλεια στον τομέα του φυσικού αερίου, καθώς η μεταβλητή φύση της αγοράς σημαίνει ότι οι διαταραχές στην περιφερειακή ζήτηση και προσφορά μπορούν να γίνουν σήμερα αισθητές σε πολύ πιο μακρινές αποστάσεις σε σύγκριση με το παρελθόν", πρόσθεσε.

Η νέα έκθεση του ΙΕΑ παρέχει λεπτομερείς μελέτες περιπτώσεων ( case studies) αναφορικά με τις αγορές LNG σε Ευρώπη και Ιαπωνία. Αναφορικά με την τελευταία, δείχνει ότι ενώ η αγορά φυσικού αερίου αντέδρασε σχετικά αποτελεσματικά στην απώλεια ηλεκτρισμού από πυρηνική ενέργεια μετά το δυστύχημα στη Φουκουσίμα, οι παράγοντες που κατέστησαν κάτι τέτοιο δυνατό δεν είναι διασφαλισμένοι και για το μέλλον.

Η έκθεση Global Gas Security Review βασίζεται σε εκτενή δεδομένα και άλλες πληροφορίες προερχόμενες από τη βιομηχανία του LNG και θα εκδίδεται σε ετήσια βάση. Η έκδοση συνοδεύεται από εξειδικευμένα στατιστικά στοιχεία ανά χώρα, από δεδομένα σχετικά με τις διαλείψεις στη δυναμικότητα εξαγωγών ανά τύπο και περιοχή, την ευελιξία στη ζήτηση LNG εκ μέρους των εισαγωγέων, παραγωγών και διαχειριστών χαρτοφυλακίων, καθώς και την ευελιξία της ζήτησης και της προσφοράς στην Ευρώπη.

Η έκθεση Global Gas Security Review 2016 το ΙΕΑ είναι προσβάσιμη εδώ .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου