Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2016

Κέρκυρα: Ο Σύλλογος Περιβάλλοντος για τους υδρογονάνθρακες

Αποτέλεσμα εικόνας για πετρελαιο
Από το ert.gr
Κατά της εξόρυξης υδρογονανθράκων τάσσεται ο Σύλλογος Περιβάλλοντος Κέρκυρας. Ο πρόεδρός του, Αριστοτέλης Κοσκινάς μιλώντας στην ΕΡΤ Κέρκυρας, τόνισε την επικινδυνότητα διαρροών και περιβαλλοντικής καταστροφής τόσο κατά τη διάρκεια της εξόρυξης όσο και κατά τη διάρκεια των ερευνών, φέροντας ως παράδειγμα το πρόσφατο μεγάλο δυστύχημα στον κόλπο του Μεξικού.

Σύλλογος Περιβάλλοντος

Η ανακοίνωση του Συλλόγου Περιβάλλοντος Κέρκυρας έχει ως εξής
:
«Το από 26/10 Δελτίο Τύπου του Υπουργείου Περιβάλλοντος για την κατακύρωση στην κοινοπραξία της γαλλικής Total με την ιταλική Edison και τα ΕΛΠΕ του λεγόμενου «Οικοπέδου 2» για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στο Ιόνιο Πέλαγος και οι σχετικές αναφορές του αθηναϊκού τύπου, «κρύβουν» το ότι η υπό παραχώρηση υποθαλάσσια περιοχή είναι πρώτα και κύρια κερκυραϊκού ενδιαφέροντος. Ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Κέρκυρας σημειώνει την παράλειψη. Τονίζουμε την ανάγκη εγρήγορσης των αρμόδιων τοπικών αρχών και παραγόντων επισημαίνοντας τα εξής:

1. Το «Οικόπεδο 2» βρίσκεται δυτικά της Κέρκυρας, μέχρι την οριοθέτηση της ελληνικής και ιταλικής υφαλοκρηπίδας, με νότιο όριο μια νοητή οριζόντια γραμμή από το ακρωτήριο «Ασπρόκαβος» – ε ξ ο λ ο κ λ ή ρ ο υ στη « ν η σ ι ω τ ι κ ή υ φ α λ ο κ ρ η π ί δ α » της Κ έ ρ κ υ ρ α ς και των Δ ι α π ο ν τ ί ω ν Ν ή σ ω ν που αποτελούν γεωγραφικά της εξαρτήματα. Η θαλάσσια αυτή ζώνη είναι συνδεδεμένη περιβαλλοντικά και αλληλοεξαρτώμενη οικολογικά με το σύμπλεγμα της Κέρκυρας και των Διαποντίων, ιδίως δε με τα δυτικά παράλια. Σε κάθε περίπτωση, σύσκεψη της 9/4/2013 στο Σαν Τζιάκομο παρόντος του τότε υπουργού Περιβάλλοντος Ε. Λιβιεράτου αναγνώρισε έμπρακτα το ειδικό ενδιαφέρον των νησιωτικών δήμων και της περιφέρειας για το εν λόγω ζήτημα, το οποίο αποτελεί άλλωστε ν ο μ ο θ ε τ ι κ ό « κ ε κ τ η μ έ ν ο » .

2. Από θέση αρχής, ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Κέρκυρας δεν υποστηρίζει την εξόρυξη υδρογονανθράκων. Δεν μας διαφεύγει όμως ότι, με τη χώρα σε συνθήκες γενικευμένης οικονομικής και πολιτικής κρίσης, η εν λόγω παραχώρηση ξεκινά από γεωπολιτικά παίγνια που ξεπερνούν κατά πολύ την τοπική ικανότητα επιρροής ή ακόμη και παρέμβασης («αρωγή» Γαλλίας και Ιταλίας στην αποσόβηση του “GREXIT”, ελληνοαλβανική αντιπαράθεση για τις θαλάσσιες ζώνες).

3. Είναι περιττό να αναφερθεί κανείς στο σ υ ν τ ρ ι π τ ι κ ό πλήγμα που θα επέφερε στην τοπική οικονομία μια περιβαλλοντική και οικολογική καταστροφή, ο κίνδυνος της οποίας εντείνεται στη πρώτη φάση, της «εξερεύνησης» των υποθαλάσσιων γεωλογικών σχηματισμών σε δ υ σ α ν ά λ ο γ α μεγάλα βάθη (άνω των 1.000 μέτρων). Το αυξημένο τοπικό ρ ί σ κ ο νομιμοποιεί και συνεπάγεται αυξημένο δικαίωμα λόγου-εμπλοκής στη διαδικασία της έρευνας, καθώς και αυξημένα «ανταποδοτικά ωφελήματα» (ΑΩ).

4. Τα ΑΩ έχουν ως σήμερα υπολογιστεί λογιστικά, ως ποσοστό απολαβών της Π ε ρ ι φ έ ρ ε ι α ς επί σχετικού φόρου. Αυτό πρέπει να εξειδικευτεί με κατανομή σε Δ ή μ ο υ ς βάσει της εγγύτητας (κατανομή που έχει ήδη γίνει στην Περιφέρεια Ηπείρου). Ο Σύλλογος κρίνει αναγκαίο τον επιστημονικό χ α ρ τ ο γ ρ α φ ι κ ό προσδιορισμό της θαλάσσιας έκτασης στην οποία η Ελληνική υφαλοκρηπίδα του Βορείου Ιονίου ταυτίζεται με τη ν η σ ι ω τ ι κ ή υφαλοκρηπίδα της Νήσου Κέρκυρας και όσων νησιωτικών συμπλεγμάτων συγκροτούν μαζί με αυτήν την Π ε ρ ι φ ε ρ ε ι α κ ή Ε ν ό τ η τ α (ΠΕ) Κ έ ρ κ υ ρ α ς .

5. Ο Σύλλογος είχε προτείνει ήδη στη σύσκεψη του 2013, στον τότε υΠΕΚΑ, εκτός των «ανταλλαγμάτων», να προβλεφθεί η ενσωμάτωση των νήσων στο Δ ί κ τ υ ο Φ υ σ ι κ ο ύ Α ε ρ ί ο υ από το οποίο εξαιρούνται με συνέπειες αρνητικές για επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Ή, εναλλακτικά, να θεσμοθετήσει η Πολιτεία μείωση τιμών ηλεκτρικής ενέργειας στο επίπεδο του φυσικού αερίου με μία πολιτική ανάλογη του « μ ε τ α φ ο ρ ι κ ο ύ ι σ ο δ ύ ν α μ ο υ » για προστασία της νησιωτικότητας.

Το Δίκαιο μοιράζει τη θάλασσα θεωρώντας ότι η ανθρώπινη δραστηριότητα «γεννά» πάνω σ’ αυτήν δικαιώματα που οριοθετούνται ανταγωνιστικά. Η Οικολογία διερευνά επιστημονικά και καταδεικνύει την εξάρτηση των ανθρώπινων κοινοτήτων από τα περιβάλλοντά τους. Ο Σύλλογος επιδιώκει την π ε ρ ι β α λ λ ο ν τ ι κ ή προστασία των θαλασσών ως αναγκαία προϋπόθεση μιας ολιστικά νοούμενης ευημερίας των Κερκυραίων. Δεν προτάσσουμε μια οιονεί «περιουσιακή» αντίληψη ούτε μια στενά πλουτοπαραγωγική αξιοποίησή τους. Αλλά καλώς ή κακώς η αποτελεσματική προστασία των θαλασσών μας θα εξαρτηθεί από την άμεση «αφύπνισή» μας και την πρόταξη τ ε κ μ η ρ ι ω μ έ ν ω ν , θ ε σ μ ι κ ώ ν και κ ο σ τ ο λ ο γ η μ έ ν ω ν αξιώσεων και στα δύο επίπεδα: το οικολογικό και το οικονομικό»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου