Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2016

Κορύφωση της ζήτησης για πετρέλαιο μέσα σε 5-15 χρόνια αναμένει η Shell

Αποτέλεσμα εικόνας για πετρελαιο
Από το energypress.gr
Η Shell εκτιμά ότι η ζήτηση για πετρέλαιο διεθνώς ενδέχεται να κορυφωθεί ήδη μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.

Όπως δήλωσε ο διευθυντής οικονομικών του ομίλου, Σάιμον Χένρι, «πιστεύουμε εδώ και καιρό ότι η ζήτηση θα κορυφωθεί πριν από την προσφορά και αυτή η κορύφωση θα σημειωθεί μέσα στα επόμενα 5-15 χρόνια υπό την πίεση της εξοικονόμησης και της αντικατάστασης του πετρελαίου».

Σύμφωνα με το Bloomberg, αντίστοιχες προβλέψεις έχουν διατυπώσει και άλλες πηγές του κλάδου, όπως το World Energy Council, το οποίο τοποθετεί την κορύφωση της κατανάλωσης το 2030, ενώ ο Μάικλ Λίβριχ, ιδρυτής του Bloomberg New Energy Finance, την τοποθετεί το 2025 με μείωση από το 2030 και μετά.

Ο Αλαστέρ Σάιμ, αναλυτής της Citigroup, δήλωσε σχετικά ότι..
«για πρώτη φορά, οι πετρελαϊκές πρέπει να σκεφτούν σοβαρά το μέλλον τους». Πρόσθεσε ότι μόλις δύο χρόνια πριν, η νοοτροπία ήταν πως θα υπάρχει μια αγορά για την παραμικρή σταγόνα που θα παράγουν, αλλά έφτασαν πλέον σε σημείο να πιστεύουν ότι μονάχα τα πιο ανταγωνιστικά παραγωγικά έργα μπορούν να λειτουργήσουν.

Η στάση που υιοθετεί η Shell έρχεται σε αντίθεση με αρκετούς ανταγωνιστές της, οι οποίοι συνεχίζουν να κάνουν λόγο για δεκαετίες μελλοντικής ανάπτυξης. Η ExxonMobil ανέφερε στην ετήσια έκθεσή της ότι «η παγκόσμια ζήτηση για πετρέλαιο προβλέπεται να αυξηθεί κατά 20% από το 2014 ως το 2040». Η δε Σαουδική Αραβία θεωρεί ότι η ζήτηση θα συνεχίσει να αυξάνεται λόγω των αναπτυσσόμενων αγορών.

Από την πλευρά του ο Χένρι εκτιμά ότι η Shell θα συνεχίσει να είναι ανταγωνιστική και στο μέλλον επειδή έχει επενδύσει στο φυσικό αέριο και σε νέες τεχνολογίες, όπως τα βιοκαύσιμα και το υδρογόνο. «Ακόμα και αν παρακμάσει το πετρέλαιο, οι αντικαταστάτες του θα είναι προϊόντα στα οποία διαθέτουμε καλή παρουσία, οπότε στοχεύουμε στο να γίνουμε μεγάλος ενεργειακός πάροχος και στη δεκαετία του 2050».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου