Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2016

Προκαταρκτική έκθεση για το ΓΕΝΙΚΟ μπλακ άουτ στη Νότια Αυστραλία. Αφιερώνεται στο Σκουρλέτη.


Από το greeklignite.blogspot.gr
Στις 28 Σεπτεμβρίου η Πολιτεία της Νότιας Αυστραλίας, η Πολιτεία που έχει πολύ μεγάλη διείσδυση αιολικών, δοκιμάστηκε από ένα ΓΕΝΙΚΟ μπλακ άουτ. Απ' την πρώτη στιγμή φάνηκε πως το πρόβλημα ήταν η αδυναμία των ανεμογεννητριών να λειτουργήσουν με θυελλώδεις ανέμους, ωστόσο η αιολική προπαγάνδα  προσπάθησε αμέσως να κουκουλώσει το πρόβλημα, αποδίδοντας το μπλακ άουτ στην κατάρρευση πυλώνων μεταφοράς.

Αγαπάει ο Θεός τον αιολικό "κλέφτη", αγαπάει και το νοικοκύρη: χθες ο Αυστραλιανός Διαχειριστής της Αγοράς Ηλεκτρισμού (Australian Energy Market Operator, ΑΕΜΟ) έδωσε στη δημοσιότητα την 31 σελίδων προκαταρκτική έκθεση για το μπλακ άουτ, η επάνω εικόνα είναι το εξώφυλλο, και, εδώ είναι η ομορφιά του διαδικτύου, τα νέα διαδόθηκαν αστραπιαία σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη. Δεν θα σας κουράσω με πολλές λεπτομέρειες, καθώς ο πιο κάτω "Πίνακας 3" της έκθεσης τα λέει όλα:



Με "Τ" στον Πίνακα συμβολίζεται η χρονική στιγμή του μπλακ άουτ, "Τ-90s" σημαίνει "90 δευτερόλεπτα πριν το μπλακάουτ". Δείτε λοιπόν πως στα 7 δευτερόλεπτα ...
πριν το μπλακ άουτ αναφέρεται μείωση φορτίου 123MW από 4 αιολικά πάρκα και στα 0,9 δευτερόλεπτα πριν το μπλακ άουτ αναφέρεται κι άλλη μείωση φορτίου 192MW από 2 αιολικά πάρκα. Η αθροιστική απώλεια φορτίου 315MW των αιολικών πάρκων έχει ως άμεσο αποτέλεσμα, στα 0,5 δευτερόλεπτα πριν το μπλακ άουτ, να υπερφορτωθεί, με πάνω από 850MW, η μια απ' τις δυο καλωδιακές διασυνδέσεις με τη διπλανή πολιτεία της Βικτώρια. Τότε λοιπόν, λόγω της εκτεταμένης πλέον αστάθειας στο δίκτυο, ενεργοποιούνται οι διατάξεις προστασίας και το σύστημα καταρρέει σε ένα ΓΕΝΙΚΟ μπλακ άουτ, εγκλωβίζοντας χιλιάδες πολίτες σε ανελκυστήρες, παραλύοντας την κυκλοφορία, βάζοντας σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές σε νοσοκομεία, βυθίζοντας στο σκοτάδι την οικονομία και την κοινωνία. 

Ποιο ήταν το ενεργειακό μείγμα της Νότιας Αυστραλίας λίγο πριν το μπλακ άουτ, πώς ήταν διαμορφωμένο το σύστημα για να ηλεκτροδοτεί τους πολίτες που περίμεναν μια μεγάλη κακοκαιρία, που φυσικά την είχε προβλέψει η Μετεωρολογική Υπηρεσία; Μας το δείχνει το πιο κάτω Σχήμα 1 της Έκθεσης:


Εδώ πια είναι να γελάς και να κλαις μαζί! 883MW αιολικά, 613ΜW εισαγωγές απ' τη διπλανή Πολιτεία και μόλις 330ΜW δική τους θερμική παραγωγή από φυσικό αέριο. 883MW αιολικά επί συνόλου 1826MW σημαίνει 48,36% διείσδυση των αιολικών στο σύστημα της Νότιας Αυστραλίας και περίμεναν να αντέξει το σύστημα στην κακοκαιρία; Στη Ρόδο κατέρρευσε το Μάρτιο με "μόνο" 33% διείσδυση των αιολικών!

Φυσικά ούτε στη Ρόδο έφταιγαν οι ανεμογεννήτριες, όπως επιμελώς φρόντισε να μας ενημερώσει ο ΔΕΔΔΗΕ, έφταιγε η περίφημη "αδέσποτη άεργη ισχύς". Αν λοιπόν ξαναθυμηθούμε το Δελτίο Τύπου του ΔΕΔΔΗΕ για τη Ρόδο, σε κάποιο σημείο έλεγε πως "η ασφαλής λειτουργία του συστήματος Ρόδου από πλευράς ευστάθειας τάσεως μπορεί να εξασφαλιστεί με την απορρόφηση αέργου ισχύος από τις γεννήτριες του σταθμού παραγωγής που είναι σε λειτουργία": στη Νότια Αυστραλία ποιές γεννήτριες θ' απορροφούσαν την άεργο ισχύ, αφού κράτησαν μόλις 330MW φυσικού αερίου; Μήπως τα λιγνιτικά εργοστάσια της Πολιτείας της Βικτώρια; Κι όταν στην Ελλάδα βάλουμε όλα τα αιολικά που ονειρεύεται ο Σκουρλέτης, θα περιμένουμε απ' τα λιγνιτικά εργοστάσια των Σκοπίων και της Βουλγαρίας ν' απορροφούν την άεργη ισχύ; 

Αν ωστόσο ο Τομ Κουτσαντώνης, ο ομογενής Υπουργός Ενέργειας της Νότιας Αυστραλίας διάβαζε το Greeklignite, θα είχε ίσως ενημερωθεί για την πολύ ενδιαφέρουσα απόφαση του Γενικού Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην υπόθεση Τ-57/11, που αφορά την Ισπανία, δημοσιεύθηκε στο Λουξεμβούργο στις 3.12.2014 και στη σκέψη 143 λέει χαρακτηριστικά:

"Εξάλλου, όπως προκύπτει από αυτή την παράγραφο της προσβαλλομένης αποφάσεως και όπως ορθώς τόνισε η Επιτροπή με τα υπομνήματά της, οι κίνδυνοι για την ασφάλεια του εφοδιασμού με ηλεκτρική ενέργεια στην Ισπανία απορρέουν ιδίως από το σημαντικό μερίδιο που καταλαμβάνουν στον εν λόγω εφοδιασμό οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως είναι η αιολική, η υδροηλεκτρική και η ηλιακή ενέργεια. Πράγματι, αυτές οι πηγές ενέργειας, οι οποίες αντιπροσώπευαν, σύμφωνα με τα παρασχεθέντα από την Επιτροπή στοιχεία που περιλαμβάνονται εν μέρει στην προσβαλλόμενη απόφαση (παράγραφος 97 και υποσημείωση 40) και τα οποία δεν αμφισβητήθηκαν αλλά απεναντίας συμπληρώθηκαν από την προσφεύγουσα, ένα διόλου αμελητέο μέρος της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται και καταναλώνεται στην Ισπανία (44% του συστήματος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ισπανία βάσει της εγκατεστημένης ισχύος για το 2009, 23% της ισπανικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας το 2008 και 35% της καταναλωθείσας ηλεκτρικής ενέργειας στην Ισπανία το 2010), εξαρτώνται εξ ορισμού από τις καιρικές συνθήκες και δεν μπορούν, συνεπώς, ανεξαρτήτως της παραγωγικής ικανότητάς τους, να θεωρηθούν ικανές να διασφαλίσουν εν πάση περιπτώσει τον εφοδιασμό με ηλεκτρική ενέργεια στην Ισπανία. Τούτο ισχύει κατά μείζονα λόγο δεδομένου ότι, όπως προκύπτει από την προσβαλλόμενη απόφαση (παράγραφος 98), χωρίς αυτό να αμφισβητηθεί ειδικώς από την [προσφεύγουσα], οι σταθμοί που χρησιμοποιούν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας δεν είναι ικανοί να εξασφαλίσουν τις υπηρεσίες προσαρμογής [«servicios de equilibrio»] που είναι αναγκαίες για την αποτροπή φαινομένων διακοπής του εφοδιασμού, στο μέτρο που καθιστούν δυνατή την προσαρμογή της ισχύος εξόδου των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής προς τα πάνω ή προς τα κάτω, με γνώμονα τη ζήτηση του φορέα παροχής του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας (βλ. επίσης παράγραφο 21 της προσβαλλομένης αποφάσεως)."

Το Γενικό Δικαστήριο τα λέει, δεν τα λέει ένα άσημο ιστολόγιο. Φυσικά δεν μ' ενδιαφέρουν η Νότια Αυστραλία κι ο Κουτσαντώνης, μ' ενδιαφέρει η Ελλάδα μας. Κι επειδή ο Σκουρλέτης συνεχίζει την άφρονα ενεργειακή πολιτική της Μπιρμπίλη, μια πολιτική που εκτόξευσε το κόστος του ηλεκτρικού για τους πολίτες και την οικονομία και μείωσε την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, εξαρτώντας την ηλεκτροδότηση απ' τις εισαγωγές, η προκαταρκτική έκθεση για το ΓΕΝΙΚΟ μπλακ άουτ της Νότιας Αυστραλίας αφιερώνεται στο Σκουρλέτη. Το Greeklignite, με τις θέσεις που έχει διατυπώσει απ' το 2013, διαφωνεί πλήρως με τον "εθνικό στόχο" του Σκουρλέτη, για 7500MW αιολικών μέχρι το 2020. Αντίθετα, συμφωνεί πλήρως και τονίζει τη θέση που διατύπωσε πρόσφατα ο Πρόεδρος της ΔΕΗ, πως υπάρχει "ανάγκη για επεξεργασία, διαμόρφωση και θεσμοθέτηση εθνικού σχεδίου ενεργειακής πολιτικής προσαρμοσμένου στις ανάγκες, στα πλεονεκτήματα και τις συνθήκες της χώρας μας, πράγμα το οποίο καθίσταται εξαιρετικά επείγον λόγω και της επερχόμενης υιοθέτησης υποχρεωτικών ρυθμίσεων (energy governance) σε επίπεδο Ε.Ε." Καθώς δεν πρέπει να ξεχνούμε ποτέ πως
           
            το κύριο πλεονέκτημα της χώρας μας είναι  Λιγνίτης, ο δικός μας μαύρος χρυσός!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου