Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2016

Χρ. Λιάγγου: Θέμα χρόνου ο ορισμός αναδόχου σε κοιτάσματα υδρογονανθράκων

Αποτέλεσμα εικόνας για πετρελαιοπηγες
Από το energypress.gr
Στην τελική ευθεία εισέρχονται οι διαδικασίες ολοκλήρωσης της αξιολόγησης των προσφορών που κατατέθηκαν στον διαγωνισμό για τα οικόπεδα στο βόρειο Ιόνιο, ενώ τον δρόμο για το Ελεγκτικό Συνέδριο παίρνουν και οι συμβάσεις με τους αναδόχους για τις χερσαίες περιοχές στη Δυτική Ελλάδα. Οι θετικές αυτές εξελίξεις συμπίπτουν με την τοποθέτηση της νέας διοίκησης στην ΕΔΕΥ (Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων), η οποία παρέμενε ακέφαλη από τον περασμένο Απρίλιο, όταν παραιτήθηκε η κ. Σοφία Σταματάκη από τη θέση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου. Χθες η Βουλή ενέκρινε τον διορισμό του κ. Γ. Μπασιά στη θέση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΕΔΕΥ και του κ. Σπυρίδωνα Μπέλλα στη θέση του αντιπροέδρου. Ο κ. Μπασιάς έχει διατελέσει πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος σε διεθνείς εταιρείες του κλάδου στην Ευρώπη και επικεφαλής επί 16 έτη στην Georex. O Σπ. Μπέλλας, γεωλόγος επίσης, υπήρξε βασικό μέλος της ομάδας που συνέστησε το ΥΠΕΝ για να «τρέξει» τους διαγωνισμούς για τους υδρογονάνθρακες από την έναρξη της σχετικής διαδικασίας και μέλος των Τεχνικών Επιτροπών Αξιολόγησης των σχετικών διαγωνισμών.

Σε αυτή τη φάση προτεραιότητα της ΕΔΕΥ είναι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης των τριών προσφορών που έχουν κατατεθεί για την περιοχή του Ιονίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι διαπραγματεύσεις με την κοινοπραξία των ΕΛΠΕ, Τotal και Εdison για το οικόπεδο «2» έχουν ολοκληρωθεί και αναμένεται ..
πιθανότατα και σήμερα να ανακοινωθεί η υπουργική απόφαση για την ανάδειξή της σε προτιμητέο επενδυτή. Η εξέλιξη αυτή θα επιτρέψει στην κοινοπραξία να σχεδιάσει τα επόμενα βήματα συνεργασίας σε άλλες περιοχές της χώρας. Μέχρι το τέλος του χρόνου, εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί και η διαδικασία υπογραφής της σχετικής σύμβασης παραχώρησης, ενώ το ίδιο διάστημα θα έχει ολοκληρωθεί και η αξιολόγηση των άλλων δύο οικοπέδων «1» και «10», τα οποία διεκδικούν τα ΕΛΠΕ αυτόνομα. Το βάρος σε αυτή τη φάση δόθηκε στο οικόπεδο «2» λόγω της συμμετοχής των δύο ευρωπαϊκών εταιρειών αλλά και των πιέσεων που ασκήθηκαν, καθώς πρόκειται για μεγάλες εταιρείες με projects σε πολλές περιοχές διεθνώς που λειτουργούν με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και πιθανή πρόσθετη καθυστέρηση θα μπορούσε να οδηγήσει και σε έξοδό τους από την Ελλάδα.

Στο μεταξύ, ολοκληρώθηκαν τα κείμενα των συμβάσεων για τις παραχωρήσεις των χερσαίων περιοχών στη Δυτική Ελλάδα και αναμένεται στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας να πάρουν τον δρόμο για το Ελεγκτικό Συνέδριο και από εκεί για τη Βουλή, με αρμόδιους παράγοντες να εκτιμούν ότι μέσα στον Νοέμβριο θα έχουν πέσει και οι υπογραφές. Πρόκειται για τις περιοχές «ΒΔ Πελοπόννησος» και «Αρτα - Πρέβεζα» με προτιμητέο επενδυτή τα ΕΛΠΕ και η περιοχή της «Αιτωλοακαρνανίας» με προτιμητέο επενδυτή την Energean Oil & Gas.

Tα ΕΛΠΕ αναμένουν την υπογραφή των συμβάσεων για να προχωρήσουν στις απαραίτητες σεισμικές έρευνες αλλά και να οριστικοποιήσουν τη στρατηγική τους σε σχέση με συνεργασίες με διεθνείς εταιρείες. Οπως έχει ήδη αποκαλύψει η «Κ», ο όμιλος των ΕΛΠΕ βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με κολοσσούς της πετρελαϊκής βιομηχανίας μεταξύ των οποίων η Exxon Bobil, η Shell, η BP, η Total και η Repsol για συμμετοχή στις περιοχές που τους έχουν παραχωρηθεί, οι οποίες όμως για να καταλήξουν θα πρέπει να ολοκληρωθεί η διαδικασία της παραχώρησης, να υπογραφούν δηλαδή οι σχετικές συμβάσεις. Εχοντας θέσει τη δραστηριότητα έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων σε βασικό πυλώνα της στρατηγικής τους, τα ΕΛΠΕ ετοιμάζονται να ενεργοποιήσουν τα δικαιώματά τους στην περιοχή του Θρακικού Πελάγους, το οποίο ανήκει κατά 75% στην καναδική Calfrac. Επιπλέον διερευνούν όλα τα δεδομένα που έχουν στη διάθεσή τους από παλαιότερες σεισμικές έρευνες σε 26 περιοχές της χώρας και σύμφωνα με πληροφορίες έχουν εντοπίσει περιοχή με ενδιαφέροντα γεωλογικά στοιχεία, την οποία αναμένεται από κοινού με πολυεθνικό εταίρο να διεκδικήσουν μέσω της διαδικασίας του «open door». Aυτό το διάστημα εξάλλου ολοκληρώνουν την επεξεργασία των τρισδιάστατων σεισμικών δεδομένων στον Πατραϊκό Κόλπο, τα οποία μέχρι στιγμής επιβεβαιώνουν ένα κοίτασμα αντίστοιχης δυναμικότητας με αυτό του Πρίνου (100 εκατ. βαρέλια).

(Καθημερινή)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου