Από το naftikachronika.gr
Οι δυνατότητες χρήσης του Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (ΥΦΑ) και το ενεργειακό προφίλ της Κύπρου αποτέλεσαν αντικείμενο συζήτησης μεταξύ των βασικών παραγόντων, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης που διοργανώθηκε από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Poseidon Med II στη Λεμεσό στις 16 Σεπτεμβρίου 2016.
Η εκδήλωση συγκέντρωσε υψηλόβαθμα στελέχη της κυπριακής κυβέρνησης, τοπικούς φορείς, εκπροσώπους του τομέα της ναυτιλίας και της ενέργειας καθώς και τους εταίρους του προγράμματος Poseidon Med II.
Στόχος της εκδήλωσης ήταν..
η παρουσίαση της εξέλιξης του προγράμματος Poseidon Med ΙΙ, κρατώντας παράλληλα το ευρύ κοινό ενήμερο σχετικά με τους ενεργειακούς πόρους της Κύπρου, την επερχόμενη νομοθεσία και την αξιοποίηση των υδρογoνανθράκων στην περιοχή. Οι εταίροι του προγράμματος Poseidon Med II παρουσίασαν την πρόοδο των τεχνικών μελετών για τις εγκαταστάσεις στα λιμάνια –και ειδικότερα στο Λιμάνι της Λεμεσού- καθώς και τα υπό μελέτη πλοία του προγράμματος. Η διεθνής εμπειρία, τα εμπορικά οφέλη των λειτουργιών ανεφοδιασμού ΥΦΑ καθώς και τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία για την προσέλκυση επενδύσεων, τέθηκαν επίσης στο μικροσκόπιο της εκδήλωσης.
Κατά την εναρκτήρια ομιλία του, ο Υπουργός Μεταφορών, Συγκοινωνιών & Έργων, Μάριος Δημητριάδης εξέφρασε τη χαρά και ικανοποίησή του για τη συμμετοχή της Αρχής Λιμένων Κύπρου καθώς και κυπριακών ιδιωτικών φορέων στο πρόγραμμα. Ο κ. Δημητριάδης υπογράμμισε την ουσιαστική δυνατότητα του ΥΦΑ ως ναυτιλιακού καυσίμου, και σημείωσε ότι θα μπορούσε να αποτελέσει λύση, πληρώντας τα τρέχοντα και μελλοντικά πρότυπα ελέγχου των Αέριων Ρύπων.
Επίσης, έκανε ειδική μνεία στην προώθηση του σχετικού κανονιστικού πλαισίου καθώς και της τεχνογνωσίας που αποκομίζεται από την εφαρμογή σχετικών προγραμμάτων στην Ευρώπη.
Η εκδήλωση ακολούθησε τη διήμερη τεχνική συνάντηση με αντικείμενο τη δυνατότητα ανεφοδιασμού των πλοίων με ΥΦΑ στο Λιμάνι της Λεμεσού, εξετάζοντας σχετικά ζητήματα ασφαλείας και κανονισμούς. Οι συμμετέχοντες στην τεχνική συνάντηση, υπό την καθοδήγηση του Θάνου Κολιόπουλου, Global Special Projects Manager του Lloyd’s Register, συνέβαλαν ενεργά στην ανοικτή συζήτηση σχετικά με τις λειτουργίες του ανεφοδιασμού ΥΦΑ, τη διαθέσιμη τεχνολογία, δικλείδες ασφαλείας και κανονισμούς. Παράλληλα, διαμορφώθηκε ένα μελλοντικό σενάριο σχετικά με την παροχή ΥΦΑ ως καύσιμο στο Λιμάνι της Λεμεσού, υπολογίζοντας πραγματικές ανάγκες καυσίμου, με βάση τους τύπους πλοίων και τα εξυπηρετούμενα δρομολόγια από το Λιμάνι.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου