Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2016

Επιστροφή στις αγορές τον Οκτώβριο για τα ΕΛΠΕ - Σχεδιάζουν έκδοση ομολόγου για αναχρηματοδότηση 500 εκατ. ευρώ

Αποτέλεσμα εικόνας για - Σχεδιάζουν έκδοση ομολόγου για αναχρηματοδότηση 500 εκατ. ευρώ
Από το energypress.gr
Την πόρτα των αγορών πρόκειται να χτυπήσουν τα ΕΛΠΕ τον Οκτώβριο, και πάντως πριν τις αμερικανικές εκλογές της 8ης Νοεμβρίου, προσδοκώντας να βρουν κεφάλαια και ικανοποιητικό επιτόκιο για να αναχρηματοδοτήσουν το ομόλογό τους, ύψους 500 εκατ. ευρώ που λήγει το Μάιο του 2017.

Σε μια κίνηση που σηματοδοτεί την επιστροφή των ΕΛΠΕ στις αγορές έπειτα από δύο χρόνια, η εισηγμένη σχεδιάζει τον επόμενο μήνα να εκδώσει ομόλογο, προσδοκώντας σύμφωνα με πληροφορίες σε ένα επιτόκιο περίπου 5%, προκειμένου να αναχρηματοδοτήσει εκείνο που είχε εκδώσει προ τριετίας με επιτόκιο 8%, και ενώ σήμερα το ελληνικό 10ετές διαπραγματεύεται σταθερά σε επίπεδα 8,3%-8,5%.

Στην ουσία τα ΕΛΠΕ από τις..
μέχρι τώρα επαφές τους με την επενδυτική κοινότητα, κρίνουν ότι οι συνθήκες δεν είναι απαγορευτικές για να "τεστάρουν" τις διαθέσεις των ξένων funds, καθώς μπορεί να εδρεύουν στην Ελλάδα - και επομένως να επωμίζονται το ρίσκο της χώρας- εντούτοις λόγω εξωστρέφειας, εξαρτώνται όλο και λιγότερο από τα σκαμπανεβάσματα και τις περιπέτεις της ελληνικής οικονομίας. 

Αυτός είναι και ο λόγος που εκφράζεται σύμφωνα με πληροφορίες βεβαιότητα ότι η ανταπόκριση των ξένων επενδυτών θα είναι θετική, δίχως φυσικά αυτό να σημαίνει ότι θα προβούν και σε εξ ολοκλήρου αναχρηματοδότηση των 500 εκατ. ευρώ, εφόσον η προσφορά κεφαλαίων, όσο μεγάλη και αν είναι, δεν συνοδεύεται από τους επιθυμητούς όρους.

Αν για παράδειγμα τους προσφερθούν κεφάλαια 600 εκατ. ευρώ αλλά με επιτόκιο π.χ. μισή μονάδα πάνω από το επιθυμητό, η αναχρηματοδότηση θα αφορά ένα μόνο μέρος του ομολογιακού και όχι και το σύνολο των 500 εκατ. ευρώ. Ανεξαρτήτως πάντως του ποσού που θα αντλήσει η εισηγμένη, εφόσον πετύχει πράγματι επιτόκιο στα επίπεδα του 5% - έναντι 8% που είχε συναφθεί το ομόλογο- θα έχει καταφέρει να μειώσει σημαντικά το κόστος δανεισμού της. Σημειωτέον ότι το Μαίο, είχε αποπληρώσει άλλο ένα ομόλογο (διετές δολαριακό) ύψους 400 εκατ. ευρώ, και το οποίο είχε συναφθεί με επιτόκιο 4,62%.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, μπορεί ο όμιλος να επηρεάζεται ως ένα βαθμό από την πορεία της ελληνικής οικονομίας, δεν εξαρτάται ωστόσο και από αυτήν, όπως συμβαίνει με άλλες κρατικές επιχειρήσεις που έχουν διεθνείς εκδόσεις.  Εξάγει πλέον το 60% των πετρελαϊκών προϊόντων που διυλίζει, τα φετινά του αποτελέσματα αναμένεται να κινηθούν σε επίπεδο EBITDA σε πάνω των 650 εκατ. ευρώ, παρά τη σημαντική μείωση των διεθνών περιθωρίων διύλισης κατά δύο και πλέον δολάρια, ενώ επωφελείται από τις νέες συμφωνίες για απευθείας αγορά αργού από Ρωσία και Ιράν, παρά μέσω traders. Πλέον ο όμιλος αγοράζει κατά 50% πετρέλαιο από προμηθευτές και κατά 50% από traders, γεγονός που αντανακλά και στα κόστη του.

Αυτός είναι και ο λόγος, όπως λένε πηγές των ΕΛΠΕ, που η εισηγμένη επιλέγει να δοκιμάσει την τύχη της στις αγορές, αντί να περιμένει πότε θα βελτιωθεί το ρίσκο χώρας, να μπουν τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ ή αν και πότε θα υπάρξει συμφωνία για το χρέος. 

Αν και πράγματι η τύχη των ΕΛΠΕ δεν ακολουθεί στενά την ελληνική οικονομία, εντούτοις η κίνησή τους θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως "πρόδρομος" για μια αντίστοιχη έξοδο στις αγορές της Ελλάδας. Το τάιμινγκ συνδέεται με την ευρύτερη κουβέντα που γίνεται τελευταίως ότι η Ελλάδα θα επιχειρήσει να βγει δοκιμαστικά στις αγορές κάποια στιγμή μέσα στο 2017 με ομολογιακή έκδοση μικρού βεληνεκούς, υπό μια σειρά φυσικά από αιρέσεις : Να έχουν ενταχθεί τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα της ΕΚΤ (QE), και να έχει προηγηθεί η συμφωνία για το χρέος, κάτι που σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό αναμένεται στο τέλος του 2016. Προς ώρας πάντως κάτι τέτοιο θεωρείται απαγορευτικό με την απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου να κυμαίνεται σταθερά τους τελευταίους μήνες μεταξύ 8,3% και 8,5%.

Πρεμιέρα από Intralot

Αντίστοιχα με τα ΕΛΠΕ κινούνται και άλλες μεγάλες εισηγμένες επιχειρήσεις που έχουν στο παρελθόν εκδώσει εταιρικά ομόλογα και σκέφτονται να τα αναχρηματοδοτήσουν, προκειμένου να δουν το κόστος τους να μειώνεται. 

Πρεμιέρα έκανε πριν από μερικές ημέρες η Intralot επιτυγχάνοντας την έκδοση ομολογιών ύψους 250 εκατ. ευρώ, με επιτόκιο 6,750% για την αναχρηματοδότηση υφισταμένων ομολογιών με επιτόκιο 9,750%.

Πάντως τόσο η μία, όσο και η άλλη περίπτωση, είναι όμιλοι με εξωστρέφεια και παρ’ ότι το τάιμινγκ των κινήσεών τους συμπίπτει με τη συζήτηση για έξοδο και της Ελλάδας, τα δεδομένα δεν είναι ευθέως συγκρίσιμα.

Το βλέμμα στον ΔΕΣΦΑ

Στο μεταξύ μπορεί η πορεία των εξαγωγών και η διαφοροποίηση των πηγών τροφοδοσίας να αντανακλώνται και στα κέρδη των ΕΛΠΕ, δεν ισχύει ωστόσο αυτό και για το θέμα του ΔΕΣΦΑ. Αν και η εισηγμένη έχει "διαγράψει" από τον φετινό ισολογισμό της, τα 212 εκατ. ευρώ που έχει λαμβάνειν από την πώληση του 35% στο ΔΕΣΦΑ, δεν ισχύει το ίδιο και για τους σχεδιασμούς της επόμενης χρονιάς.

Υπό αυτο πρίσμα, ο όμιλος παρακολουθεί στενά, και με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις εξελίξεις γύρω από την επόμενη ημέρα του ΔΕΣΦΑ. Δέσμευση άλλωστε για την πώληση του 35% έχει πάρει η γενική συνέλευση του ομίλου από το Σεπτέμβριο 2013, και η απόφαση μπορεί να αλλάξει μόνο με νέα απόφαση άλλης γενικής συνέλευσης, κάτι που δεν είναι και τόσο εύκολο όσο ακούγεται, αφού εξαρτάται και από τη βούληση των μετόχων.

Η τύχη της ιδιωτικοποίησης θα κριθεί κατά τη συνάντηση του Πρωθυπουργού με το αφεντικό της SOCAR Ρόβναγκ Αμπντουλάγεφ τις επόμενες ημέρες (27 ή 28 Σεπτεμβρίου σύμφωνα με τα αζέρικα μέσα), και ενώ το πολυνομοσχέδιο-σκούπα με τα προαπαιτούμενα που ψηφίζεται αύριο στη Βουλή, έχει ήδη ανοίξει παράθυρο για να διασωθεί η ιδιωτικοποίηση. 

Και αυτό καθώς παραπέμπει με ειδική διάταξη στην επικείμενη απόφαση της ΡΑΕ για τις ταρίφες του ΔΕΣΦΑ, δίνοντας της δυνατότητα στην Αρχή να εκδώσει απόφαση που θα προβλέπει αύξηση του τιμολογίου (σσ: τα σενάρια μιλούν για 30%-35% έναντι του 23,2% που έχει εισηγηθεί ο ΔΕΣΦΑ), προκειμένου να ικανοποιεί ως ένα βαθμό και τις απαιτήσεις των Αζέρων.

Στο τραπέζι έχει πέσει και η ιδέα να μειωθεί η διάρκεια της ανακτήσιμης διαφοράς προηγουμένων ετών από τα 40 χρόνια στα 30.

Κυβερνητικό πάντως στέλεχος με γνώση των συζητήσεων έλεγε προ ημερών ότι "μια μικρή υποχώρηση από εμάς, και μία αντίστοιχη μικρή υποχώρηση από εκείνους, μαζί φυσικά με τη πολιτική δέσμευση ότι θέλουμε τη SOCAR ως επενδυτή στην Ελλάδα, ίσως οδηγήσει στη ζητούμενη χρυσή τομή".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου