Από το energyworld.gr
Θα κινηθούμε στο πλαίσιο που ορίζει η συμφωνία, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου της Θεσσαλονίκης, απαντώντας σε ερώτηση για τις αποκρατικοποιήσεις και για το εάν υπάρχει εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ με αφορμή ειδικά, τις δηλώσεις του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνο Σκουρλέτη.
«Η κυβέρνηση λειτουργεί συλλογικά, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν διαφορετικές απόψεις», είπε ο κ. Τσίπρας και αποφεύγοντας να ταχθεί ευθέως υπέρ της μιας ή της άλλης πλευράς. Πρόσθεσε ωστόσο πως «σε ότι αφορά τις αποκρατικοποιήσεις, εργαστήκαμε προκειμένου να ξεφύγουμε από μια λογική εκποίησης και να υπερασπιστούμε το δημόσιο συμφέρον. Θα κινηθούμε στο πλαίσιο που ορίζει η συμφωνία».
Στη συνέχεια αναφέρθηκε..
στα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις σημειώνοντας ότι «δυστυχώς θα πάνε στον κουβά του χρέους», όμως είπε, «έχουμε δουλέψει πολύ για τις αναπτυξιακές επενδύσεις, και οι κατευθύνσεις που δίνουμε και η δουλειά που κάναμε είναι να φέρουμε υψηλό τίμημα στις επενδύσεις. Αυτό καταφέραμε στην περίπτωση της COSCO, του Ελληνικού, αυτό θέλουμε και στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης και σε όσες είναι να γίνουν στο πλαίσιο της συμφωνίας».
Η τοποθέτηση αυτή του πρωθυπουργού θα μπορούσε να ερμηνευτεί ως μια έμμεση παραίνεση για ομαλή προώθηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων που υλοποιεί το ΤΑΙΠΕΔ με στόχο την εξασφάλιση όσο το δυνατόν μεγαλύτερου τιμήματος. Πρέπει να σημειωθεί ότι στο πρόγραμμα αυτό εντάσσονται και οι ενεργειακές εταιρίες ΔΕΗ, ΔΕΠΑ, ΕΛ-ΠΕ, για τις οποίες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης έχει παρουσιάσει το δικό του πρόγραμμα αξιοποίησης πέραν των όσων περιέχει το πρόγραμμα του ΤΑΙΠΕΔ που ειδικά για τη ΔΕΗ προβλέπει πώληση του 17% των μετοχών της, με πρώτη κίνηση την πρόσληψη συμβούλου αποκρατικοποίησης εντός του τετάρτου τριμήνου του 2016.
Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι στο θέμα της ΔΕΗ αναφέρθηκε για μια ακόμη φορά ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης μιλώντας στο Ελληνορωσικό φόρουμ στη Θεσσαλονίκη, επαναλαμβάνοντας την άποψη του ότι η ΔΕΗ υπό δημόσιο έλεγχο ΔΕΗ και διατηρώντας τον πρωταγωνιστικό ρόλο της στη νέα ενεργειακή εποχή, μπορεί να συνεισφέρει στη διαδικασία απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας. Όπως είπε, «αυτός είναι ένας στόχος εφικτός και ένας θεμελιώδης όρος για την ευστάθεια της αγοράς.»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου