Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2016

Η Πολωνία απεξαρτοποιείται από τις ρωσικές πηγές φυσικού αερίου

Αποτέλεσμα εικόνας για Η Πολωνία απεξαρτοποιείται από τις ρωσικές πηγές φυσικού αερίου
Από το naftikachronika.gr
Προ ολίγων μηνών η εταιρεία που διαχειρίζεται το σύστημα διανομής φυσικού αερίου στην Πολωνία «Gaz-System» ανακοίνωσε την απόφασή της για συνεργασία με τον αντίστοιχο διαχειριστή του συστήματος της Δανίας «Energinet.dk» προκειμένου να εξεταστεί η δυνατότητα κατασκευής του «Baltic Pipe», ο οποίος θα επιτρέψει τη σύνδεση των συστημάτων διανομής φυσικού αερίου των δύο χωρών.

Ο προτεινόμενος υποβρύχιος αγωγός θα συνδέει την Δανία με την Πολωνία, επιτρέποντας έτσι στο νορβηγικό φυσικό αέριο να φτάνει άμεσα και χωρίς προσκόμματα στην Πολωνία.

Ο Piotr Naimski, ανώτατος αξιωματούχος της κυβέρνησης της Βαρσοβίας σε δηλώσεις του την περασμένη εβδομάδα τόνισε ότι..
παρά τις δύο αποτυχημένες προσπάθειες το 2001 και 2007 για κατασκευή του αγωγού, αυτήν την φορά η αποφασιστικότητα της πολωνικής κυβέρνησης είναι δεδομένη, ενώ και οι πλευρές της Νορβηγίας και της Δανίας έχουν δώσει το δικό τους «πράσινο φως».

Όπως δήλωσε ο Πολωνός αξιωματούχος, στόχος της Βαρσοβίας είναι να ληφθεί άμεσα η οριστική απόφαση για την κατασκευή του αγωγού, ώστε αυτός να καταστεί επιχειρησιακά λειτουργικός το 2022, όταν και εκπνέει η συμφωνία Πολωνίας και Gazprom για τροφοδοσία με ρωσικό φυσικό αέριο, γεγονός που θα επιτρέψει στην Πολωνία να απεξαρτηθεί σχεδόν πλήρως από τις ρωσικές πηγές.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/STEFAN SAUER

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου